A XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) rekonstrukciója Magyarország legnagyobb, teljes egészében államilag finanszírozott közoktatási-köznevelési beruházásaként valósult meg. A csepeli iskola 22,5 milliárd forintból újult meg kívül-belül.


A felújított és kibővített csepeli Jedlik Ányos Gimnázium új főbejárata a József Attila utca felől (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A gimnázium fejlesztésének célja volt, hogy európai szintű oktatási intézmény és kulturális központ jöjjön létre. A feladat nagyságrendjét kiválóan érzékelteti, hogy összességében 14 800 négyzetméter alapterületre készült el az építési-műszaki dokumentáció. Teljeskörűen felújították, korszerűsítették az 5800 négyzetméteres korábbi iskolaépületet, amelyben a tantermek többsége ma is található, valamint épült egy 7500 négyzetméteres új épületszárny. 

Balra a korábbi főépület, amely a Táncsics Mihály utca felől nyílt, szemben és jobbra az új épületszárny részlete, középen az új főbejárat, amely a József Attila utca felől közelíthető meg (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az új épületszárnyban található az 1200 fő befogadására alkalmas modern aula, a szaktantermek, a nyelvi lakoborok, az informatikai termek, a 220 fős színházterem, valamint az 1500 négyzetméteres korszerű sportcsarnok is. Itt alakították ki az éttermet, a büfét, a nagy előadótermet, a könyvtárat, valamint egy kápolnát is építettek. Az akadálymentes közlekedést liftek segítik. A külső területek is megújultak: sportpályákat és közösségi tereket is kialakítottak, fedett és nyitott parkolók épültek.

A modern, tágas új aula (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Jedlik Ányos Gimnázium a felújítás és az építkezés idejére a Táncsics Mihály utcából ideiglenes helyre, a volt Fodor József Szakközépiskola Tejút utcai épületébe költözött. A kivitelezési munkálatok 2021. november 18-án indultak. A Pestbuda is beszámolt róla, hogy az új épületszárnyának alapkövét 2022. januárjában tették le. A bokrétaünnepet 2022. szeptember 30-án tartották, ekkorra már elkészült az új épületszárny központi részét lefedő, 85 méter hosszú, 24 méter széles, mindkét irányban ívelt acélszerkezet.

Látványos acélszerkezet és üvegtető fedi az új aulát (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Jedlik Ányos Gimnázium teljes körű belső és külső felújítása, valamint az iskola bővítése a 2023/24-es tanév kezdetére befejeződött, az épületegyüttest 2023. augusztus 31-én, csütörtökön adták át. A jeles eseményen megjelent és beszédet mondott Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jedlikes öregdiák, valamint Bese Benő, a középiskola igazgatója. A rendezvényen részt vett Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester is.

Az ünnepségen elhangzott, hogy az iskola korszerűsítésével és jelentős bővítésével Csepelen a XXI. század igényeinek megfelelő tudásközpont jött létre. „Aki tanulni akar, az a Jedlikben különleges körülmények kötött bontakoztathatja ki tehetségét" – hangsúlyozta a gimnázium igazgatója.

A lépcsőház (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A csepeli középiskola létrehozását 1945-ben az itt élő családok kezdeményezték, az akkori helyi pártok a pannonhalmi Szent Benedek-rendet kérték fel a gimnázium megszervezésére, vezetésére, amely egy hónap alatt létre is jött. A bencés rend alapította gimnázium koedukált, államilag támogatott egyházi iskolaként működött, és Csepel első középiskolája volt.

Az iskolát 1948-ban államosították, 1952-ben a Táncsics Mihály utca 92–98. alatt felépült új épületbe költöztették, de nem nevezték át, megtarthatta Jedlik Ányos bencés szerzetes nevét. Igaz, az 1800 és 1895 között élő Jedlik Ányos neves fizikus volt, számos találmány fűződik a nevéhez, és egyetemi oktatóként is jelentős volt a munkássága.

Az új tornaterem (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Jedlik a mostani felújítás és bővítés után az ország egyik legmodernebb, legjobban felszerelt iskolája lett. A mai kor igényeinek megfelelő oktatási intézményt alakítottak ki, a közel 15 ezer négyzetméteres megújult területen 760 diák tanulhat és 70 tanár dolgozhat 24 osztályban, a legkorszerűbb körülmények között.

Egy káplona is helyet kapott az épületben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Forrás: pestbuda.hu, MTI

Nyitókép: Átadták a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújított és kibővített épületét (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

KORÁBBI CIKKÜNK:

Európai szintű oktatási intézménnyé alakítják a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumot