Évről évre nő a látogatócsoportok száma a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben és a Nemzeti Gyászparkban – közölte a fenntartó, Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-vel.

Egyre többen látogatnak a felnövekvő generáció tagjai közül is a budapesti történelmi sírkertekbe, a fiatalokat érdekli a nemzet múltja – emelik ki a közleményben. Mint írják: a NÖRI célja kezdettől az volt, hogy programjaival, kulturális rendezvényeivel vonzóvá tegye a fiatalok számára is a nemzet történelme szempontjából kiemelt három helyszínt, amelyeken keresztül jól bemutatható a magyarság újkori történelme. A fiatalok körében a tematikus séták is egyre népszerűbbek, tavaly rekordszámú látogatót regisztráltak.

A Fiumei Úti Nemzeti Sírkert két árkádsora (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A három helyszínen 2017 óta folyamatosan emelkedik a látogatók száma, és a világjárvány idején tapasztalt visszaesést követően 2023-ban rekordszámú érdeklődőt regisztráltak: 577 sétán összesen 17 345-en vettek részt. A bejelentkező csoportok 83 százaléka volt diákcsoport (397 csoport 12 040 fővel), legtöbbjük középiskolás (62 százalék), de általános iskolások (32 százalék) és egyetemisták (6 százalék) is szép számmal megfordultak a NÖRI helyszínein.

Kiemelten nőtt a Fiumei úti sírkertbe látogató iskolai csoportok száma, ami azt mutatja, hogy a nemzeti emlékhelynek a maga sokoldalú arculatával, térhatásával, tematikai profiljával erős megszólító hatása van azokra a tanulói csoportokra, akik az ott nyugvó jeles személyiségek életművével szeretnének foglalkozni, de azokra is, akik a képző- és építőművészet, a botanika vagy a historikus hátterű iskolai közösségi programok megvalósításához keresnek helyszínt – áll a közleményben.

Lotz Károly és Cornélia síremléke (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)
Erkel Ferenc síremléke a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A NÖRI nemcsak diákcsoportok fogadásával szólítja meg a fiatalokat, de különleges kulturális programok szervezésével is. Az emlékhelyek napja, a múzeumok éjszakája, a kulturális örökség napjai és számos történelmi évforduló kapcsán százak töltik meg a Fiumei úti sírkert különleges hangulatú terét koncertek, előadóművészeti produkciók közönségeként. Az egyre emelkedő látogatószám igazolja, hogy a sírkert műemléki terébe bevont időszaki kulturális nagyrendezvények jelentősen növelik a helyszín ismertségét, turisztikai vonzerejét is – írják a közleményben.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárati épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Móczár Gábor főigazgató a közleményben kifejtette: a tavalyi adatok a 2022-ben indult – a nemzeti és történelmi emlékhelyeket a középiskolai neveléssel összekapcsolni törekvő – Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjuk alapelveit is igazolják: a történelem szempontjából kiemelt helyszíneken a köznevelés és a szakképzés szereplői számára egyszerre van jelen az iskolán kívüli ismeretszerzés, a tapasztalati tanulás és a magyar történelem iránti erősödő érdeklődés. Ezt támasztja alá, hogy folyamatosan bővül azon oktatási intézmények köre, amelyek első alkalommal jelentkeznek tanulócsoportjaikkal a Fiumei úti sírkertbe és a Nemzeti Gyászparkba, „és abban bízunk, hogy ezt a tendenciát meg tudjuk őrizni” – mondta a főigazgató.

Forrás: MTI

Nyitókép: Látogatók a Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)