A Belvárosban,  a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Kossuth Múzeumhajó fedélzetén mutatták be március 7-én A Lánchíd története 1849-től a XXI. századig című könyvet, amelynek szerzője Domonkos Csaba, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) főmuzeológusa. A hiánypótló kötet olvasmányos, közérthető formában ismerteti a főváros és a 175 évvel ezelőtt átadott Lánchíd egymástól elválaszthatatlan kapcsolatát.

A kötetet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jelentette meg, a könyvbemutató helyszíne, a Kossuth Múzeumhajó pedig az MMKM gyűjteményének része. A lapunkhoz is eljuttatott közleményben így foglalták össze a frissen megjelent kiadványról a legfontosabb tudnivalókat: „A Lánchíd fővárosunk nemzeti büszkesége, amely egyfelől csaknem két évszázada kitartóan szolgálja, másfelől bizonyos értelemben megteremtette, jelképesen egyesítette a Duna által kettészelt nagyvárost. Talán szerepe lehetett ily módon abban is, hogy felépülte után nem sokkal a közigazgatási egyesítés is megtörtént, és létrejöhetett Budapest. E szimbolikus erejű híd történetéről eddig mégsem készült átfogó feldolgozás annak átadása óta. Domonkos Csaba könyve − történészszemmel, több évtizedes kutatómunkát követően, műszakilag is helytállóan − végigköveti Budapest és a Lánchíd történetét a híd átadásától (1849) kezdve egészen a XXI. századig.”

A Lánchíd története 1849-től a XXI. századig című könyv (Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Az ismertető szerint a kötet segítségével felfedezhetjük az eddig ismeretlen kuriózumokat, jelen esetben a szó szoros értelmében az utolsó láncszemig. Olvasás közben az ismerős oroszlánokkal is találkozhatunk, megismerhetjük a korabeli közlekedés szabályait, betekinthetünk a híd üzemeltetésének és fenntartásának rejtelmeibe, valamint a híd vélhető jövőjéről is képet kaphatunk.

A március 7-i könyvbemutatót a Kossuth Múzeumhajó fedélzetén dr. Bartal Tamás helyettes államtitkár (ÉKM) nyitotta meg, a szakmai kerekasztal-beszélgetésben részt vett dr. Schneller Domonkos, a múzeum főigazgatója, Domonkos Csaba szerző, az intézmény főmuzeológusa és Fazekas János, a Lánchíd hídmestere. A hétköznapi életet és a tudományos kutatásokat egyaránt érintő pódiumbeszélgetést Máthé Zsuzsa újságíró, a Szent István Intézet igazgatója moderálta. A kerekasztal-beszélgetést szerzői dedikálás követte.

A kötetet a Kossuth Múzeumhajó fedélzetén mutatták be (Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)
Kerekasztal-beszélgetés a könyvbemutatón (Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitókép: A Lánchíd 1910-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 277859)