Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 35. évfordulójára készülve okosparcellakővel és emléktáblával jelölték meg a Kisfogház Nemzeti Emlékhelyet – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) honlapján.

Az Új köztemető Nemzeti Gyászparkja és a Kisfogház 2001 óta nemzeti emlékhely, amely két éve kiegészült a márianosztrai, a váci és a sopronkőhidai rabtemetőkkel.

Az emlékfalon a mártírok névsora látható (Fotó: NÖRI)
Új emléktáblát helyeztek el az évfordulóra (Fotó: NÖRI)

„A Kisfogház az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő kádári megtorlás egyik fő helyszíneként vált hírhedtté. A halálos ítéleteket legtöbbször az udvaron hajtották végre. A 298-as, a 300-as és a 301-es parcellák, valamint a Kisfogház története tehát szorosan összefügg egymással, azonban utóbbi jelentősége csak kevéssé ismert” – mutatott rá Móczár Gábor főigazgató a mai avatóünnepségen. Hozzátette: – a diktatúra szörnyűségeinek helyszíneit a mi kötelességünk megőrizni a következő generációnak. Bár Albert Einstein szerint a történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből, mi cáfoljuk meg ezt a gondolatot! Tanuljunk az elmúlt évszázad szörnyűségeiből, mutassuk be azokat a helyszíneket, ahol kézzelfoghatóvá válik a kommunizmus valódi arca. Nagy Imre és sok mártírtársa emléke megköveteli ezt tőlünk.”

Megemlékezés a Kisfogház Nemzeti Emlékhelyen (Fotó: NÖRI)
Okosparcellakő (Fotó: NÖRI)

Dr. Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédében kihangsúlyozta a Kisfogház fontosságát nemcsak az 1956-os forradalom utáni megtorlásokra emlékezve, de az egész kommunista rendszer elleni küzdelemben.

A Kisfogház Emlékhely a X. kerületi, Kozma utca 13. szám alatt található, ingyenesen látogatható, bejárata az Újhegyi út 57. szám alatt van.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: A Kisfogház Nemzeti Emlékhely (Fotó: NÖRI)