A Lánchíd 1999-ben volt 150 éves. A kerek évforduló ugyan novemberre esett, de már júniusban megünnepelte a város, olyan logika mentén, hogy júniusban valamivel jobb az idő. A nyári ünnepségnek az adott még apropót, hogy elkészült a Lánchíd új díszkivilágítása.

Az ünnepségekre 1999. június 19–20-án került sor. A központi programokat 1999. június 19-én tartották, erre a célra a Clark Ádám térre és a Roosevelt (ma Széchenyi) térre is ideiglenes színpadot emeltek, a program a két hídfőn, a hídon és a Dunán is zajlott. A rendezvény délelőtt 10-kor kezdődött, az egész napos eseményen volt vízi regatta, kiállítás az Alagútban (természetesen erre az időre az Alagutat és a Lánchidat is lezárták a forgalom elől). A Duna felett légiparádé, műrepülő-bemutató is volt, a Lánchídon magán minden órában őrségváltás követte egymás, a hídon zenekarok, gólyalábasok és konflisok várták a közönséget. Este 8-tól koncerttel ünnepelték meg a 150 éves hidat, majd tűzijáték következett, és ezután kapcsolták be a Lánchíd új díszkivilágítását. Az 1999 nyarán átadott világítást az azóta már megszűnt, de nagy múltú GE Tungsram Zrt. ajánlotta fel. Az új, akkor 35 millió forintba kerülő díszkivilágítás energiatakarékosabb volt, mint a korábbi, amelyet az 1986–1988-as felújításkor adtak át.

A híd díszkivilágítása az 1970-es években (Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, LTSZN: TFGY 2018.1580.87)

A Lánchíd díszkivilágításai egyébiránt nem voltak soha hosszú életűek, hiszen az első, az 1937-ben üzembe helyezett a háborúig működött. Az 1949-ben ismét átadott, felújított híd elvileg díszkivilágítással készült el, de ez sem működött sokáig, az 1960-as években már nem volt használható. Ekkor évekig foglalkoztak az új díszkivilágítással, még a lakosság véleményét is kikérték, de 1970-re, amikor is a rendszer a számára fontos ünnepre, a „felszabadulás” 25. évfordulójára készült (a harcok nem akkor, 1945. április 4-én értek véget Magyarországon, és valójában egyik, német megszállásból a másik, szovjet megszállásba került az ország), csak az MSZMP, az állampárt Budapesti Bizottságának hathatós közbenjárásával építették ki, de a boltokban kapható, háztartási lámpákkal.

A díszkivilágítás is része volt az 1986–1988-as felújításnak, akkor az egész rendszert lecserélték, de az 1990-es évek végére egyszerűen elavult. Az új díszkivilágítás építése 1999. április 17-én kezdődött meg, ekkor lekapcsolták a régit, majd leszerelték. Az új világítás 60 százalékkal kevesebbet fogyasztott, mint a korábbi. Nemcsak a meglévő lámpákat cserélték ki, de külön reflektort kaptak a címerek is. Ugyan a világítás korszerű volt, de ennél is előfordultak hibák, egy 2001-es újságcikk szerint volt olyan nap, hogy 18 lámpa nem égett a hídon, annak ellenére, hogy azokat naponta ellenőrizték.

A híd 1938-as díszkivilágítása (Fotó: Fortepan/Képszám: 160472)

Ez a világítás sem érte meg a negyedszázados kort, ugyanis a híd legutóbbi felújításakor az 1999-ben még korszerű, de ma már elavult rendszert elbontották. A régi világításnál, ha például valamilyen okból színessé kívánták tenni a hídon a fényeket, színes fóliákkal kellett letakarni a lámpákat. Az 1999-es világítás akkor kiemelkedően energiatakarékos volt, de azóta megjelentek a LED-lámpák, amelyek még kevesebb áramot fogyasztanak. A mostani világítás ilyen ledes, amelyet számítógép vezérel, egy kattintással lehet a színt megváltoztatni.

Sokáig a Lánchíd volt az egyedüli híd Budapesten, amely díszkivilágítást kapott, a Szabadság hídra a 2007–2009-es felújításakor, ahogy a Margit hídra is csak a 2010-es felújításakor szereltek fel díszvilágítást. Az Erzsébet híd pedig 2009-ben, a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulójára a japán kormány ajándékaként kapott különleges éjszakai megvilágítást.

Nyitókép: A Lánchíd díszkivilágítása 2009-ben (Fotó: Wikipedia)