Az egyházak mindig is nagy szerepet játszottak az oktatásban, a pesti evangélikusok például már az egyházközség megalakulása utáni évben, 1788-ban gondoskodtak a gyermekeik taníttatásáról, bár eleinte csak a kántor nevelte őket. A XIX. század első felében egyre szervezettebbé vált a Széna (ma Deák Ferenc) téren működő iskola, és 1823-ban már kisgimnáziummá lépett elő. A gyerekeket a Schedius Lajos akadémikus által kidolgozott, a felvilágosodás szellemét tükröző elvek szerint tanították, melyek olyannyira vonzották az újabb generációkat, hogy 1863–1864-ben kénytelenek voltak új épületet emelni a közeli Sütő utcában. Ez a romantikus stílusú, háromemeletes épület ma is áll, és a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumnak ad helyet. A XIX. század végén a főváros népességének robbanásszerű növekedése ismét új otthon keresését tette szükségessé, ekkor azonban már sokkal kedvezőbbek voltak az anyagi lehetőségek.

Pecz Samu portréja (Forrás: Ország-Világ, 1899. szeptember 24.)

Glosius Dániel és felesége, Artner Sarolta alapítványt hozott létre az új épület emelésére, az ügyet pedig a Vallás- és Közoktatási Minisztérium is támogatta, így a XX. század elejére már rendelkezésre is állt a szükséges összeg. A tervek elkészítésére 1903-ban pályázatot hirdettek, melyen ugyan nyolcan is elindultak, de egyik munka sem bizonyult megfelelőnek. A gyülekezet ezért Pecz Samut kérte fel a tervek elkészítésére, aki egyébként szintén a pályázók között volt. Az iskola korábbi diákja az érettségi után előbb a Királyi József Műegyetemen, a stuttgarti Műegyetemen, majd a bécsi Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, diplomázása után pedig Schulek Frigyes és Hauszmann Alajos irodájában dolgozott. Az 1880-as évek elejétől neoromán és neogótikus stílusokban tervezte épületeit, melyek mellett élete végéig kitartott.

A gimnáziumot és templomot is magában foglaló épületegyüttes főhomlokzati terve (Forrás: reformacio.mnl.gov.hu)

A Városligeti fasorba valójában egy nagyobb komplexumot kellett terveznie, az iskolához ugyanis egy templomot is szántak a megbízói. Addig ugyanis egész Pesten csupán a Deák téren volt evangélikus templom, ami rettentően kevésnek bizonyult a hívek számához viszonyítva. A sikertelen pályázat egyik tanulsága számára az volt, hogy átalakította az egész elrendezést. Mivel a telek a Városligeti fasor és a Bajza utca találkozásánál terült el, inkább a reprezentatívabb megjelenésű templomot helyezte a sarokra, melynek egyetlen tornya hangsúlyozta is a kereszteződést.

Az épületegyüttes első emeleti alaprajza (Forrás: Építő Ipar, 1906. 21. szám)
A templom tornya a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán magasodik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Belső szerkezete viszont két hajóra tagolódik, ami viszonylag ritka megoldás: a bal oldali végződik egy sokszögzáródású szentélyben, a jobb oldali emeletén pedig karzatot alakítottak ki. Az iskola L alaprajzú, és így a telek másik két oldalán vonul végig: fő szárnya a fasorra néz, a másik pedig arra merőlegesen nyúlik hátrafelé. A két épület együtt egy tágas udvart fog közre, ahol sportpályát alakítottak ki. Persze fedett tornatermet is kialakítottak a hátsó szárny végében, ezenkívül pedig tizennyolc tanterem kapott helyet az épületben. Szertár, könyvtár és tanári szobák számára további húsz helyiséget rendeztek be, de volt külön lakása az igazgatónak és a pedellusoknak is, illetve az iskolaorvos is egy külön szobában fogadta a rosszul lévő gyerekeket. Az ünnepségeket a két szárny találkozásánál lévő, második emeleti díszteremben tartották.

Kötélhúzó verseny az iskola udvarán lévő sportpályán 1938-ban (Forrás: Fortepan/Képszám: 124095)

Az iskola és a templom összetartozását a homlokzatuk azonos, neoromán stílusa is kifejezi, melybe neogótikus részletek is vegyültek. Az oktatási épület ablakai ugyan szegmensívben záródnak, de a bejáratot egy háromszögű oromzattal koronázott kapuépítmény előzi meg, és hasonló található a templom kapuja előtt is. Fölötte egy hatalmas rózsaablakon keresztül árad be a fény, ezt leszámítva azonban a főhomlokzaton csak lőrésszerű, keskeny nyílások vannak. A Bajza utcai oldalhomlokzat emeletén nagy méretű, csúcsíves záródású hármas ablakok is gondoskodnak a karzatok világosságáról. A templom eme oldala két szakaszra tagolódik, és ez a tetőben is érvényre jut, mert mindkettőt egy-egy meredek hajlásszögű haránttető fedi. A torony még ennél is hegyesebb, gúla alakú sisakban végződik, és erre rímel az épületegyüttes túlsó végén, a homlokzatból előrelépő kiszögellés magas tetője is. A világosbarnára vakolt falakat mindkét épületen téglalábazat, téglapárkányok és ablakszegélyek keretezik.

A gimnázium főbejárata a homlokzatból kiemelkedő és magas tetővel fedett kiszögellésben nyílik (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A középkor hangulatát megidéző stílus ellenére az épület nagyon is modern, Pecz zseniális mérnöki megoldásokat alkalmazott benne a tanulók egészsége érdekében. Erről helyettem szóljon inkább az iskolaorvos, aki az 1905-ös értesítőben ezeket jegyezte le:

„A tantermek levegőjének megújítására olyan szellőztető berendezés szolgál, amely egyfelől a romlott levegő elvezetéséről, másfelől a friss, portalan s a légkamrákban előzetesen szobahőmérsékletre felmelegített levegő bevezetéséről is gondoskodik. A felső ruhák elhelyezésére szánt fogasok a fűthető folyosón kaptak helyet, a mesterséges világításra pedig villamos izzólámpák szolgálnak. […] A por felverődése ellen megvéd – a sárkaparókon és lábtörlőkön kívül, amelyek a sár és por behurczolását gátolják – a tantermek sima, teljesen hézagmentes legnolith-padlója s a Retting-padok rovátkás lábzsámolya.”

A kéthajós templom belső díszítésében is vegyül a neoromán és a neogótikus stílus (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A tanítás már 1904 szeptemberében megindult az új épületben, de az évnyitót még nem tudták itt tartani, mivel a díszterem még nem készült el teljesen. A templomot pedig csak egy évvel később, 1905. október 8-án szentelték fel, a csodás berendezése tehát akkor került ide, mikor a szomszédban már folyt az oktatás. Az ablaknyílásokba Róth Miksa nagy hírű műhelyéből származó színes üvegeket építettek, melyek közül az oltár mögöttiek Krisztust és a négy evangélistát ábrázolták. A kapu fölötti mozaik – melyen Krisztus gyermekek körében látható – szintén Róth Miksa üzemének hírét öregbítette. A kétmanuálos orgonát a péncsi Angster-gyár készítette 1906-ban, a Napkeleti bölcsek kisded Jézus előtti hódolását ábrázoló oltárképet pedig Benczúr Gyula festette 1913-ban. Nemcsak a belsőt, a külsőt is díszítették képzőművészeti alkotással, az udvari homlokzatra ugyanis Kölber Dezső alkotásaként került egy napórát is magában foglaló freskó.

Az 1929-ben készült osztálykép hátterében feltűnik a napóra is (Forrás: Fortepan/Képszám: 19514)

A gimnáziumba ekkor még csak fiúk jártak, és a tanárok is csak férfiak voltak. Utóbbiak közül a leghíresebb valószínűleg az a Rátz László volt, aki 1890-től 1925-ig vezette be a fiatalokat a matematika és a fizika rejtelmeibe. Tanítványa volt a világhírűvé vált Neumann János, Wigner Jenő pedig még Nobel-díjat is kapott. Vermes Miklós és Mikola Sándor szintén matematikát, Renner János pedig fizikát tanított itt, de a humán tudományoknak is voltak kiváló képviselői, például az ókori nyelveket oktató Hittrich Ödön. A két világháború között járt ide az ugyancsak Nobel-díjat szerző Harsányi János közgazdász.

Az iskola híres diákjai előtt tisztelgő emléktábla az épület főhomlokzatán (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A második világháborúban több találat is érte az épületet, minek következtében a templom üvegablakai megsemmisültek. A kommunista hatalomátvétel után, 1952-ben megszűnt az oktatás, az épületet az Országos Pedagógiai Intézet használta. A rendszerváltás évében, 1989-ben azonban visszakapta az Evangélikus Egyház, és Gyapay Gábor történész vezetésével megkezdődött az iskola újjászervezése. Magukat az épületeket is helyreállították, a templom üvegablakait például 1997 és 2002 között Kiss Miklós üvegművész alkotta újra. A neoromán falak között jelenleg négy- és nyolcosztályos gimnázium működik, az itt végző diákok pedig remélhetőleg tovább öregbítik a magyar tudomány hírnevét.

A nyitóképen: A Fasori Evangélikus Gimnázium és templom fotója 1905-ből (Forrás: Zomboryné Bazsó Rozália: A pesti evangélikus oktatás krónikája, 2000.)