Építész, tájépítész és településmérnök hallgatók számára ír ki országos, titkosított ötletpályázatot a Budapesti Olimpiai Pályázat csapata.

A 2024-re Budapestre tervezett olimpia pályázatának készítői fontosnak tartják a hallgatók és a fiatalság bevonását a tervezési munkálatokba. A pályázatot három témában lehet beadni. Egy pályázó mindhárom témában pályázhat, de azokat egyenként, önálló pályaműként kell benyújtani.

A témák a következők:

1. Live Site – „szurkolói pontok” tervezése Budapesten, az olimpiai helyszíneken és nem olimpiai településeken 

2. Milyen szerepe lehet a Szabadság-szobor környezetének (a Citadellának és a Gellért-hegynek) az Olimpia idején és hosszú távon, az Olimpiát követően?

3. Az Olimpiai Park helyszíncsoport területén létrejövő új városrész építészeti és városépítészeti víziója

A nyertes tervpályázatok díjazására összesen 4.500.000 Ft áll rendelkezésre, amelyből a legnagyobb díj összege 600.000.-Ft, a legkisebbé pedig 100.000.-Ft lehet. Eredményes tervpályázat esetén a Bíráló Bizottság a rendelkezésre álló teljes összeget kiosztja a nyertes pályaművek között.

Az első helyezett ezen felül meghívást kap az Olimpiai Masterplan szakmai és érdekegyeztetési tárgyalásait végző munkacsoportba a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. által.

A tervpályázaton részt vehet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és településmérnök képző oktatási intézményének nappali tagozatos és doktorandusz hallgatója, aki regisztráltatta magát, és akivel szemben nem áll fent a tervpályázatok kiírását szabályozó 310/2015.(X.28.) Korm. rendelet 18.§ (4-5) bekezdése szerinti kizáró okok egyike sem. 

Az ötletpályázatra olyan tervezőcsapatok jelentkezését várják, amelyek a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek. Ennek megfelelően a csapatban legyen legalább 1-1 fő az alábbiak közül két szakterületről:

- építészmérnök vagy építőművész,

- tájépítész,

- településmérnök vagy építész urbanista,

valamint javasolt (de nem kötelező) az adott téma jellegétől függően közlekedésmérnök, vagy közgazdász, vagy kultúraszervező, vagy marketinges stb. hallgató bevonása is.

Regisztráció 2016. július 1. és 2016. szeptember 10. között lehetséges, elektronikus úton.

A pályázat beadási határideje 2016. szeptember 12. 18 óráig (elektronikus úton).

A kiállítással egybekötött, ünnepélyes eredményhirdetés 2016. október 12-én lesz.

A díjazott és megvett tervek megismerésére az októberi eredményhirdetés kapcsán nyílik lehetőség. A díjazott pályaművek akár a pályázati anyagba is bekerülhetnek.

(Forrás: Budapest2024.org)