Szubjektív Budapest

2016. július 27. 16:13

A Budapest titkai című kötet arra vállalkozik, hogy nevezetes fővárosi helyszínekről gyűjtsön össze érdekességeket. A könyvben huszonnyolc épület múltját ismerhetjük meg, sok korabeli és mai fotóval és rajzzal illusztrálva.

Írta: Balázs Attila

A helytörténet az elmúlt években egyre népszerűbb lett, helytörténeti séták, egész Budapestet felölelő nagyrendezvények, interaktív tárlatok kínálják a lehetőséget lakóhelyünk múltjának megismerésére. A helytörténeti kiadványok is reneszánszukat élik; a régi TKM (Tájak, Korok, Múzeumok) kis füzeteit egyre igényesebb kiadványok váltják fel. Sőt már nem csak múzeumoknak, vagy kiadóknak, hanem magánszemélyek is vállalkoznak arra, hogy saját kiadású könyvekben népszerűsítsék Budapest helytörténetét.

A közelmúltban jelent meg Bartos Erika (a Bogyó és Babóca mesék írója) tollából a Budapest titkai című kötet, mely arra vállalkozik, hogy nevezetes fővárosi helyszínekről gyűjt össze érdekességeket. A könyvben huszonnyolc épület múltját ismerhetjük meg, sok korabeli és mai fotóval és rajzzal illusztrálva.

Az ismertetett helyek kiválasztása – ahogy a szerző is beismeri – teljesen szubjektív alapon történt, vagyis ami a szívéhez közel állt, ami felkeltette az érdeklődését, azt tárja a olvasóközönség elé. Megismerkedhetünk például a pesti oldalról a Magyar Földtani Intézet épületével, az Operaházzal vagy a Rózsavölgyi Zeneműbolttal, míg Budán többek között a Halászbástyát, a Gellért Gyógyfürdőt vagy a Jókai-kertet ismerteti a kötet.

A szerző alapos kutatómunkát végzett, a fényképek, tervrajzok pontos forrásmegjelöléssel kerültek be a könyvbe, és különlegesség, hogy Bartos Erika saját rajzaival is díszítette az oldalakat. Minden egyes épület bemutatásának végén érdekességeket is kiemel az épülettel, illetve a környezetével kapcsolatban, így lehetővé teszi, hogy tágabb kitekintéssel ismerhessük meg az adott kulturális örökségünket. Így például a Margitszigeti Víztorony kapcsán megtudhatjuk, mint hogy 1863-ban majális rendeztek a szigeten Richard Wagner tiszteletére, akinek a csónakja a kikötéskor felborult, és a híres zeneszerző majdnem a Dunába veszett.

A könyve semmiképpen nem nevezhető bedekkernek, sem olyan könyvnek, mit az ember kézben tartva végigjárhatja a benne található érdekességeket. Az album méreteinél fogva otthon olvasásra, nézegetésre alkalmas. A kötetet igényes minőségben kivitelezett és gazdagon illusztrált, azonban – a szerző hosszú éveket töltött az összeállításával, levéltári, könyvtári kutatómunkával – újdonságokat, új adalékokat a tárgyalt épületek történetéhez nem tud nyújtani. Lehet, hogy ez nem is volt cél, hiszen ahhoz, hogy felkeltse a kedvet a helytörténet iránt, bár kevés valódi titkot tár fel, kiváló munka a Budapest titkai.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó