Lebontják Róth Miksa első műhelyét a Józsefvárosban

Írta: Bukovszki Péter

2018. május 22. 14:14

Hamarosan eltűnik az a kis földszintes Bacsó Béla utcai épület, amelyben a legnagyobb magyar üvegfestő és mozaikművész pályája elindult.

 

Kevés művésznek adatik meg, hogy neve fogalommá váljon, Róth Miksa azonban egyértelműen közéjük tartozik. A hazai üvegfestészet és mozaikművészet elképzelhetetlen lenne nélküle, hiszen ő volt az, aki világszívonalúvá fejlesztette technikáját és olyan mesterművekkel gazdagította az országot, amelyek máig kiemelkedő díszei a városnak.

 A Szervita téri Hungária megdicsőülése című alkotás Budapest egyik legnagyobb köztéri mozaikja (Forrás: Wikimedia)

 

Bár a lelkeket és Budapestet egyaránt megtépázó huszadik század számos alkotását elpusztította, gazdag életművének így is rengeteg darabját  megcsodálhatjuk. Az Országház, a Gresham-palota, a Zeneakadémia, a Kálvin téri református templom, a Rózsák terei Szent  Erzsébet Plébániatemplom és a Magyar Nemzeti Bank ablakai jóval színtelenebbek lennének nélküle, de az ő keze munkája a főváros legnagyobb, 50 négyzetméteres köztéri mozaikja, a Szervita téri egykori Török Bankház elképesztő homlokzatdísze is, amelynek főlalakja, Patrona Hungariae rettenthetetlenségével a nemzet újjáéledését hirdeti.

Megérdemelt elismerés

Róth Miksa sikere nem a véletlen műve volt. Tehetsége mellett ugyanis rengeteget dolgozott azért, hogy egyre jobbat és jobban alkothasson: végigjárta középkori üvegablakművészet legjelentősebb európai példáit, de a kortárs újításokat is átvette. A később leginkább a lámpáiról híressé vált Louis Tiffany által felfedezett technikát például ő hozta el Magyarországra)

Róth Miksa (Forrás: Wikipedia)

 

Munkáját idővel nemcsak itthon, hanem külföldön is kezdték elismerni, a Fővárosi lapok 1894-ben például a magyar üvegművészet örvendetes fejlődéséről számol be: „Üvegfestőink érdemeit még fokozza az, hogy a művészet klasszikus hazájából, Olaszországból is kapnak jelentékeny megrendeléseket, így Giovanni Marsaglia milánói tőkepénzes készülöfólben levő fényes palotája számára Roth Miksa budapesti üvegfestö műtermében rendelte meg az összes üvegfestményeket. A festmények egy része a napokban már el is ment Olaszországba”.

Az apró ház híres lakója

Pályája során Róth Miksa Pest-szerte több épületben is megfordult (ezek közül a leghíresebb a VII. kerületi Nefelejcs utca 26. szám alatti ház, melyben ma emlékháza működik); de aki kezdeti éveiben fordult volna hozzá egy megrendeléssel, annak egészen máshol kellett őt keresnie. Első önálló műhelyét ugyanis a Német utca 3-ban nyitotta meg (amely 1945 óta Bacsó Béla nevét viseli), egy kis, földszintes, klasszicista házban, amely Zofahl Lőrinc tervei szerint épült 1854-ben. A klasszicista építésznek egyébként kevés alkotása maradt fenn, ezek egyike a Váci utca 59. alatti Rottenbiller-ház, a József nádor tér 7. és a Fiumei úti sírkert kápolnája.

Róth Német utcai munkálkodásának a korabeli sajtóban bőven vannak nyomai. Az Építő Ipar 1890-es számaiból például kiolvasható, hogy a művész üvegkészítéshez szükséges berendezéseinek (gázmotor, szárítókályha, homályosító) engedélyezése nem ment simán, a hivatal többször is elutasította azokat „városrendezés szempontjából, valamint a tervek helytelen felszerelése miatt”. Nem A Német utcában nem is dolgozott sokáig, 1903-ban ugyanis már a Népszínház szálló hirdette ott „féregmentes, kényelmes” szobáit, villanyvilágítással ellátva. 

Minden túlélt, de az ingatlanberuházást nem

Az épületnek csodával határos módon sikerült komolyabb átalakítás, bővítés vagy homlokzat-átépítés nélkül átvészelnie az elmúlt másfél évszázadot, a környék züllését, elhanyagolását, de az elmúlt évtized fejlődését is, a mostani ingatlanberuházásnak azonban már nem tudott ellenállni. 

A ház a bontást megelőzően, a Google Streetview felvételén

...és bontás közben, május közepén (a szerző felvétele)

 

A VIII. kerület honlapjáról ugyanis kiderül, hogy egy BB3 Property Kft. nevű cég hamarosan 19 lakásos plusz egy üzlethelyiséggel ellátott társasházat épít a helyén, ennek pedig Róth Miksa egykori műhelye útjában áll, ezért egyszerűen lebontják. Könnyen megtehetik, hiszen a házat semmiféle jogszabály nem védi.

Bár a ház – egykori lakójától eltérően – nem kiemelkedő jelentőségű, története okán mégis talán több tiszteletet érdemelt volna, hiszen ha csak kis mértékben is, mégis hosszú időn keresztül, 164 éven át őrizte a XIX. századi klasszicista Budapest hangulatát és a pályakezdő Róth Miksa szellemét. Most viszont eltűnik, a falán lévő, a bontás során eltávolított emléktáblát azonban, úgy tudjuk, áthelyezik majd az új épületre. Legalább ennyi megmarad majd az utókor számára. 

(Forrás: Wikimedia)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Erzsébetváros polgármestere a fideszes Vattamány Zsolt. Ő az egyszemélyi felelős azért, hogy ezt az épületet csak így le lehetett bontani. Egy szót nem szólt a bontás ellen.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó