Kevés művésznek adatik meg, hogy neve fogalommá váljon, Róth Miksa azonban egyértelműen közéjük tartozik. A hazai üvegfestészet és mozaikművészet elképzelhetetlen lenne nélküle, hiszen ő volt az, aki világszívonalúvá fejlesztette technikáját, és olyan mesterművekkel gazdagította az országot, amelyek máig kiemelkedő díszei a városnak.

 A Szervita téri Hungária megdicsőülése című alkotás Budapest egyik legnagyobb köztéri mozaikja (Forrás: Wikimedia)

Bár a lelkeket és Budapestet egyaránt megtépázó XX. század számos alkotását elpusztította, gazdag életművének így is rengeteg darabját  megcsodálhatjuk. Az Országház, a Gresham-palota, a Zeneakadémia, a Kálvin téri református templom, a Rózsák terei Szent  Erzsébet-plébániatemplom és a Magyar Nemzeti Bank ablakai jóval színtelenebbek lennének nélküle, de az ő keze munkája a főváros legnagyobb, 50 négyzetméteres köztéri mozaikja, a Szervita téri egykori Török Bankház elképesztő homlokzatdísze is, amelynek főlalakja, Patrona Hungariae a rettenthetetlenségével a nemzet újjáéledését hirdeti.

Megérdemelt elismerés

Róth Miksa sikere nem a véletlen műve volt. Tehetsége mellett ugyanis rengeteget dolgozott azért, hogy egyre jobbat és jobban alkothasson: végigjárta a középkori üvegablak-művészet legjelentősebb európai példáit, de a kortárs újításokat is átvette. A később leginkább a lámpáiról híressé vált Louis Tiffany által felfedezett technikát például ő hozta el Magyarországra.

                  Róth Miksa (Forrás: Wikipédia)

Munkáját idővel nemcsak itthon, hanem külföldön is kezdték elismerni, a Fővárosi lapok 1894-ben például a magyar üvegművészet örvendetes fejlődéséről számol be: „Üvegfestőink érdemeit még fokozza az, hogy a művészet klasszikus hazájából, Olaszországból is kapnak jelentékeny megrendeléseket, így Giovanni Marsaglia milánói tőkepénzes készülőfélben levő fényes palotája számára Roth Miksa budapesti üvegfestö műtermében rendelte meg az összes üvegfestményeket. A festmények egy része a napokban már el is ment Olaszországba.”

Az apró ház híres lakója

Pályája során Róth Miksa Pest-szerte több épületben is megfordult (ezek közül a leghíresebb a VII. kerületi Nefelejcs utca 26. szám alatti ház, melyben ma emlékháza működik); de aki kezdeti éveiben fordult volna hozzá egy megrendeléssel, annak egészen máshol kellett volna őt keresnie. Első önálló műhelyét ugyanis a Német utca 3.-ban nyitotta meg (amely 1945 óta Bacsó Béla nevét viseli), egy kis, földszintes, klasszicista házban, amely Zofahl Lőrinc tervei szerint épült 1854-ben. A klasszicista építésznek egyébként kevés alkotása maradt fenn, ezek egyike a Váci utca 59. alatti Rottenbiller-ház, a József nádor tér 7. és a Fiumei úti sírkert kápolnája.

Róth Német utcai munkálkodásának a korabeli sajtóban bőven vannak nyomai. Az Építő Ipar 1890-es számaiból például kiolvasható, hogy a művész üvegkészítéshez szükséges berendezéseinek (gázmotor, szárítókályha, homályosító) engedélyezése nem ment simán, a hivatal többször is elutasította azokat „városrendezés szempontjából, valamint a tervek helytelen felszerelése miatt”. Nem A Német utcában nem is dolgozott sokáig, 1903-ban ugyanis már a Népszínház szálló hirdette ott „féregmentes, kényelmes” szobáit, villanyvilágítással ellátva. 

Minden túlélt, de az ingatlanberuházást nem

Az épületnek csodával határos módon sikerült komolyabb átalakítás, bővítés vagy homlokzatátépítés nélkül átvészelnie az elmúlt másfél évszázadot, a környék züllését, elhanyagolását, de az elmúlt évtized fejlődését is, a mostani ingatlanberuházásnak azonban már nem tudott ellenállni. 

A ház a bontást megelőzően a Google Streetview felvételén

...és bontás közben, május közepén (A szerző felvétele)

A VIII. kerület honlapjáról ugyanis kiderül, hogy egy BB3 Property Kft. nevű cég hamarosan 19 lakásos, egy üzlethelyiséggel ellátott társasházat épít a helyén, ennek pedig Róth Miksa egykori műhelye az útjában áll, ezért egyszerűen lebontják. Könnyen megtehetik, hiszen a házat semmiféle jogszabály nem védi.

Bár a ház – egykori lakójától eltérően – nem kiemelkedő jelentőségű, története okán mégis talán több tiszteletet érdemelt volna, hiszen ha csak kis mértékben is, mégis hosszú időn keresztül, 164 éven át őrizte a XIX. századi klasszicista Budapest hangulatát és a pályakezdő Róth Miksa szellemét. Most viszont eltűnik, a falán lévő, a bontás során eltávolított emléktáblát azonban, úgy tudjuk, áthelyezik majd az új épületre. Legalább ennyi megmarad majd az utókor számára. 

(Forrás: Wikimedia)