Új park született a Libegőnél

Írta: Domonkos Csaba

2018. november 25. 9:35

Megújult a Libegő végállomásának környéke. Az 1970 óta közlekedő Libegő felső, János-hegyi végállomásánál új parkot alakítottak ki.

 

Budapest egyik legérdekesebb „tömegközlekedési eszközének”, a Libegőnek a felső végállomásánál lévő területet korábban egész más célra használták, hiszen a területen korábban buszforduló, illetve parkoló volt, ennek megfelelően töredezett aszfalt borította. A mostani felújítás keretében a XII. kerületi önkormányt parkot alakított ki, padokkal, asztalokkal és murva burkolatú sétányokkal, valamint új növényekkel.

A beruházás részeként az 1880-ban épült, de a II. világháborúban elpusztult János-hegyi vendéglő helyén akadálymentesített kilátót alakítottak ki. 
A parkban ezen kívül két mobil pavilon is helyet kapott, az egyikben büfé, a másikban mosdó működik. A 130 millió forintba kerülő beruházás része a XII. kerületi önkormányzat öt éve folyó Normafa-programjának, amely keretében jövőre a sífutó és a szánkópálya korszerűsítését készítik elő. 

A Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át a forgalomnak, bár az eredeti elképzelést sokkal korábban, 1933-ban vetette papírra Hantos István mérnök. A tervezés el is kezdődött, de a II. világháború közbeszólt. A háború után csak a '60-as években vették elő a terveket és épült ki a budai drótkötélpálya, amelynek nevét, a Libegőt lakossági névpályázattal választották ki. 

A Libegő parkja (Fotó: Hegyvidek.hu) 


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó