A múzeum impozáns fogadótermében, a Márvány Csarnokban elhelyezett 15 méter hosszú, 21 darab LCD-kijelzőből álló, látványos animációkat bemutató érintőképernyős fal csaknem 300 műtárgy adatait tartalmazza. A legmodernebb technológia segítségével segíti a művek megismerését.

(Fotó: pestbuda.hu)

A Szépművészeti Múzeum új kommunikációs eszköze a múzeum állandó gyűjteményében őrzött csaknem 300 kiemelkedő műtárgyhoz, egyiptomi, ókori művekhez, festményekhez, grafikákhoz, szobrokhoz kapcsolódó adatokat tartalmaz.

A nagy felbontású nagyítható fotók mellett a művek legfontosabb adatait és rövid ismertetőket is olvashatnak a látogatók. Az interaktív képernyőnek köszönhetően kedvenc műtárgyakat tartalmazó albumokat is létrehozhatnak saját mobileszközeiken, a múzeumi térkép pedig segít a gyűjteményben való tájékozódásban.

(Fotó: pestbuda.hu)

Az egyes műtárgyakhoz kapcsolódó QR-kód az okostelefonokhoz való kapcsolódást, és ezáltal az ismeretek további bővítését teszi lehetővé a szintén megújult weboldal segítségével. A platform lehetőséget biztosít a bemutatandó műtárgyak számának további bővítésére és újabb kommunikációs lehetőségek kiépítésére is.

Mindez azért is rendkívül fontos, mert a múzeumot élő és vonzó hellyé kell tenni a most felnövekvő generációk számára is. Az Y és Z generáció a világot egyre inkább a képernyőn keresztül, a digitális eszközök közvetítésével tapasztalja meg. A beszélgetéseit, a közösséggel való kapcsolattartását, a tudását elektronikusan továbbítja és fogadja. Telefonon keresztül néz filmet, megy múzeumba. A fiatalokat a képernyőn keresztül szólítják meg és arra próbálják ösztönözni őket, hogy nézzék meg a maguk valójában kiállított műtárgyakat.


(Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Az új lenyűgöző nagyságú, informatív s egyben játékos interaktív eszköz a virtuális világ eszközeivel a múzeumban őrzött több ezer éves egyetemes kulturális örökségünk valóságába invitálja a vele kommunikáló valamennyi látogatót.

A magyar fejlesztésű fal megvalósítását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatása tette lehetővé.

(Szépművészeti Múzeum)