Ötven éve épült az első óbudai panel

Írta: Domonkos Csaba

2019. június 6. 9:00

Ötven évvel ezelőtt készült el az első óbudai 10 emeletes panelház. Az épület környékén akkor még álltak azok az 1850-es években épült földszintes házak, amelyek a régi Óbudát jellemezték.

A hagyományos Óbuda házainak nagy része az 1838-as árvíz után épült, amely elpusztította az akkor még önálló város lakásainak több mint felét. A XX. század közepéig a városrész képe nem sokat változott, földszintes épületek és szűk utcák jellemezték. Már 1937-ben született terv a teljes rendezésre, azaz az elavult épületek bontására. Ezt a folyamatot megerősítette az is, hogy az ekkor még csak tervezett Árpád híd hídfője éppen Óbuda közepére esett. 

A hagyományos Óbuda  a Kiscelli utca 1965-ben (Forrás: Fortepan)​


Az 1950-es években új rendezési terv született különböző magasságú épületekkel és toronyházakkal. A 1960-as években módosították a terveket annak függvényében, hogy megjelent a paneles építési technológia.

A városfejlesztők számára a panel azért tűnt jó megoldásnak, mert nagyon gyorsan lehetett vele lakásokat építeni, amelyekre égetően szükség volt akkor. Budapesten évtizedes elmaradásban volt lakásépítés, nagyon sok család élt rossz körülmények között, rendkívül zsúfolt lakásokban.

Az 1950-es években az erőszakos iparosítás alatt alig épültek házak és az 1950-es évek végére a helyzet tarthatatlanná vált. A szűkös anyagi források felhasználására ezért megfelelőnek tűnt az iparosított technológia. A régi épületek felújításával nem bajlódtak, sokkal gyorsabbnak, olcsóbbnak és modernebbnek tűnt, ha a rossz házak helyére új, korszerű épült. 

Az óbudai beruházás 1967-ben bontásokkal kezdődött, és 1968-ban kezdtek hozzá az első házak felépítéséhez. Az óbudai lakótelepen épülő új épületekről a korabeli sajtó is élénken beszámolt.

Az első ház befejezését 1969. június 6-án a Népszabadság így adta hírül: „A földszintes óbudai házak mellett elkészült az első 10 emeletes, 180 lakásos, házgyári épület. A kerület fejlesztési programja szerint a szovjet házgyár elemeiből új lakótelep épül a Flórián tér környékén. Az első öt év alatt közel 12 ezer lakást adnak át.”

A munkálatokról az Esti Hírlap is beszámolt 1969. június 12-én. „Óbudán, a Flórián tér mögött ötszáz munkás dolgozik. Nagy ütemben közművesítenek, fektetik a távfűtő- és csatorna vezetékeket. A lakótelep első 180 lakásos, „lábakon álló" épületét a héten szerelték össze. A Szentendrei út elején, az autóbuszok végállomásánál már a következő épület alapjait rakják. Ez lesz Budapest első 470 lakásos úgynevezett kövérháza. Földszintjén különféle üzletek lesznek, s az épület nyolc bejáratot kap. A lakások szerelése július elsejével kezdik. Az év végéig elkészül hatszázötven lakás.”

A három ütemre tervezett beruházás első ütemében 3200 új lakást terveztek építeni, miközben 749 régit elbontottak. Az épületeket a III. számú házgyár elemeiből építették meg, a munkában a magyar mérnökök által továbbfejlesztett szovjet rendszert használták, ebben megpróbálták kiküszöbölni a szovjet megoldások hiányosságait. (A szovjetek a házgyári technológiát egyébként Franciaországból vásárolták meg.) 

Az épülő lakótelep (Forrás: Fortepan)

A beruházás üteme rendkívül gyors volt. Óbudán átlagosan 1,8 nap alatt készült el egy lakás. A terület átalakulásáról az Esti Hírlap 1969. június 27-én már így írt: 
„Az óbudai rekonstrukció abban különbözik minden eddigi városrészátalakítástól, hogy a legnagyobb. S hogy helye legyen, a Flórián tér környékét valósággal leborotválják. Eddig ezer családot költöztettek el Budapest e legöregebb városrészéből. S ez az év még csak a kezdet. Mindössze három épületet készítenek el a 43-as Állami Építőipari Vállalat dolgozói, akik épületté állítják össze a Szentendrei úti házgyár paneleit. Április 21-én jelentek meg a 43-asok a Kórház utca sarkánál, akkor volt az ünnepélyes alapkő-letétel, mintegy szimbóluma az óbudai rekonstrukciónak. Azóta itt már felállították Budapest építészeti rekordját: egy 180 lakásos házat 29 nap alatt szereltek össze.”

A Kiscelli utca bontása, háttérben a Faluház 1970-ben (Forrás: Fortepan)

A cikkben megemlítik, hogy itt fog felépülni Budapest legnagyobb lakóháza is, valamint arról is írnak, hogy akár 25 emeletes épületek is készülhetnek Óbudán. Az elképzelés az volt, hogy a lakóházak homlokzatai különbözni fognak egymástól. 

Az óbudai városközpont lakótelepe 1975-re készült el, benne valóban az ország legnagyobb lakóháza, amely mérete folytán a Faluház becenevet kapta. Az 1970-ben átadott hatalmas szalagházban összesen 886 lakás található. 

Nyitókép: A Kerék utca a Raktár utca felől a Meggyfa utca felé nézve 1970-ben (Forrás: Fortepan)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Borzalmasak voltak ezek a régi óbudai házak. Én voltam ilyenben, komolyan mondom a cigánytelepek színvonalán álltak. Máló vakolat, penészes falak, udvarról vödörben behordott víz, fürdőszoba nincs, közös vécé hátul. A Kádár kormány elismerésre méltó módon számolta fel ezt a dzsumbujt.


Mindig megfeledkeznek a mélyépítőkrol az Út és Vasútépítő V volt a lakótelepek út, közmű és fogadószint építői. Sajnos halálos baleset is volt.Bekasmegyeri, óbudai, Kaszásdűlő és római ltp így épült


A cikkben agy apró tévedést véltem felfedezni. Ugyanis az óbudai lakótelep panelos lakóépületei a15 emeletesek kivételével nem a III. házgyár által gyártott elemekből, hanem a Szentendrei úti I. sz. elemeiből épültek.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó