Most már bárki, aki a IX. kerületi Bakáts tér felé sétál, megcsodálhatja az Ybl Miklós által tervezett, 1879-ben felszentelt Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomot: csaknem teljesen lebontották az állványokat, így teljes szépségében látható a XIX. század egyik legnagyobb építőművészének gyönyörű alkotása. A reprezentatív szakrális épület restaurálása 2018 tavaszán kezdődött, felújításának első üteme a befejezéséhez közeledik, a tervek szerint júniusban lesz a műszaki átadás.

A Bakáts téri templom tetőzete és homlokzata is megújult (Fotó: pestbuda.hu)

A templomtornyot és a homlokzatot is felújították, s mivel az állványok már csak kevés helyen takarnak, látható a szépen felújított épület. A torony rézborítású sisakja és az aranyozott kereszt is csillog a napfényben. A toronyóra is jár. Elkészült tehát a tető, a falak és a homlokzat renoválása.  

A felújított templom bejárata (Fotó: pestbuda.hu)

Ha körbesétáljuk az épületet, az építési kerítésen benézve láthatjuk, hogy a templomot körülvevő kert, a járdák is megújultak, új padokat is elhelyeztek. A felújítás első ütemének helyreállítási költsége 930 millió forint volt.

A felállványozott épület 2018-ban (Fotó: H. P.)

A templom egyik oldalbejárata 2014-ben (Forrás: Halász Csilla – Őrfi József – Viczián Zsófia, Ybl összes, 2014, fotó: Timár Sára)

A templom napjainkban, oldalnézetből (Fotó: pestbuda.hu)

A magastetőzetet is felújították, így a 66,7 méter magas harangtorony és a lépcsőházi tornyok is pikkelyes rézlemezből kialakított tetőt kaptak. A restaurálás során 11 bádogos csúcsdísz került a helyére.  A római katolikus templom részleges átalakítása, restaurálása, az altemplom bővítése és a környezetrendezés során 5000 négyzetméteren javítják ki a külső homlokzat kő- és téglaburkolatát, amelynek nagy része már elkészült.

A Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templom műemlék épületének felújítása ősszel folytatódik. A tervek szerint a második ütemben végzik majd a templombelsőnek a felújítását (1500 négyzetméternyi belső vakolatot hoznak rendbe), a szentély, a padok restaurálását, a templompadlónak a visszaállítását az eredeti állapotba. Régi szépségét kapja vissza a kőlap és a terazzo padlóburkolat, az acélszerkezetű üvegfödém és a 60 négyzetméternyi kültéri lépcső. A terepszint alatt monolitalépítményt alakítanak ki.

Ha a második ütemet ősszel elkezdik, akkor várhatóan 2020 szeptemberére készen lesznek a munkával a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idejére. Erre a jelentős eseményre több egyházi épület megújul, köztük kiemelt helyet kap ez az épület. A kongresszus alatt a templom az egyházi funkción kívül kulturális eseményeknek, koncerteknek is helyet ad.

A felújított Bakáts tér látványterve a szökőkúttal a Ráday utca felőli sarkából nézve (Forrás: ferencvaros.hu)

Addigra a teljes Bakáts tér is megszépül, a tervek szerint egy gyalogos- és kerékpárbarát díszteret alakítanak ki, szökőkút is lesz a templom előtt. Nagyobb lesz a zöldfelület, az utcabútorok, a padok is illeszkednek majd a műemléki környezethez.

A ferencvárosi templom 1879-ben, a felszentelés évében (Forrás: Vasárnapi Ujság, 1879. október 12.)

A templom 1865-től 1879-ig épült neoromán stílusban Ybl Miklós tervei szerint. A kelet-nyugat tengelyű, római kereszt alaprajzú, háromhajós templom külső és belső kivitelezése részletgazdag. A vörös téglával és sóskúti kővel burkolt épület 66 méter hosszú, a kereszthajónál 21 méter széles, három apszissal ellátott. A homlokzati középtorony pedig 66,7 méter magas.

Ybl tervezte a neoromán stílusú templom belsejének számos elemét is, fotó: Klösz György (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A II. világháborúban a templom súlyosan megsérült, a falak és boltozatok eredeti díszítőfestése, valamint az ólomüvegezett ablakok megsemmisültek. Az 1956-os forradalom során újból súlyos sérülések következtek, hiszen a környék harcok színtere volt, amint erről a templomkertben két emléktábla és egy emlékmű is megemlékezik.

Az 1956-os emlékmű (Fotó: pestbuda.hu)

A károkat 1957-ben részben helyrehozták, 1979-ben cserélték a tetőzetet és a főbejárat feletti díszeket, az altemplomot és a főbejáratot később restaurálták. A műemléki védelem alatt álló épület állapota az elmúlt években egyre jobban leromlott. A jelenlegi felújítás a teljes épületet érinti – először a fennállása óta.

Nyitókép: A templom a Tompa utca irányából (Fotó: pestbuda.hu)