Az idén ötödik alkalommal megrendezett Zenélő Budapest Európában egyedülálló turisztikai és zenei kezdeményezés, melynek célja a magyar kultúra szellemi értékének bemutatása, a magyar zenei sajátosságok hangsúlyozása és terjesztése. A városlakók és az ide látogató vendégek a minőségi zenei élmény mellett felfedezhetik a főváros legszebb részeit, történelmi helyszíneit, egyedi hangulatát.

Idén nyáron kibővül a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, Bartók és Kodály kórusműveivel, valamint a dzsessz is hagsúlyosabb szerepet kap. Június 1. és augusztus 18. között a főváros 16 helyszínén, 600 ingyenes, szabadtéri minikoncerttel, kiemelkedő hazai előadóművészek részvételével várja az érdeklődőket a Zenélő Budapest rendezvénysorozat.

A margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát (Forrás: zenelobudapest.hu)

Az új helyszíneken is gazdag a programkínálat: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok operaénekessel és a Millenáris Parkkal együtt gyerekelőadások, könnyűzenei tehetségek műsora, a Szépművészeti Múzeum előtt szaxofonkvartett emeli majd a hangulatot. A Budai vár Hollós kapujánál huszárzenekari térzene harsan majd fel.

 A Magyar Nemzeti Múzeum kertjében fafúvósok és operaénekes lép fel (Forrás: mnm.hu)

A Várkert Bazár Szárazárok színpadán a fiatalokat várják klasszikus művek dzsessz és pop-rock hangulatú feldolgozásaival. A régi pesti kávéházak hangulatának felidézéséhez a Március 15. téren és a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézójában szerveznek koncerteket.

A korábbi színhelyek nem változtak: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István-bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál a Savoyai-terasz.

 

A Várkert Bazár Szárazárok színpadán a fiatalokat várják klasszikus művek dzsessz és pop-rock hangulatú feldolgozásaival (Forrás: zenelobudapest.hu)

A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét élvezhet a közönség, a Várkert Bazár Gloriettjénél, huszárruhás rézfúvós kvintett lép fel. A Szent István-bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes és egy fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát.

A Szent István-bazilika előtt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes és egy fuvolaművész előadásában
(Fotó: Timár Sára, Forrás: Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia: Ybl összes, Látóhatár Kiadó, 2015)​

A Műcsarnok lépcsőin szaxofonegyüttes játszik, a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd. A Magyar Nemzeti Galériánál, a Budavári Palota Savoyai teraszán gitárosok, valamint a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performansza varázsolhatja el a közönséget. A Szentháromság téri zenepavilonnál kórusfesztivál várja az érdeklődőket.

A Fővám téren, a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A zeneművészek a történelmi színhelyekhez köthető kamarazenei műsorokkal készülnek, melyeket a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatják.

A fellépő művészek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint népzenészek, dzsesszformációk és szólisták, vokális kórusok.

Ha nyáron Budapesten sétálunk, rátalálhatunk egy-egy zenei csemegére a program szép történelmi helyszínein.

A Zenélő Budapest koncertsorozat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzata és a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatásával valósul meg. A koncertsorozat ötletgazdája Götz Béla és Götz Nándor, művészeti vezetője Götz Nándor.

Forrás: zenelobudapest.hu

Nyitókép: A Várkert Bazár Gloriettjénél huszárruhás rézfúvós kvintett lép fel (Forrás: zenelobudapest.hu)