Az állagmegóvási munkákkal hosszú idő után idén végre elkezdődött a Liwa-malom rekonstrukciója. A malomépület rendbetételének első üteme befejeződött – írja az Életképek című XV. kerületi lap.

Az önkormányzat képviselő-testülete 2015-ben hozott döntést a műemléki védelem alatt álló romos vízimalom ingatlanának és környezetének sorsáról. Az épület felújítása és az ingatlan hasznosítása két lépésben valósul meg. Az első ütemben a romos állapotú, 14x14 méteres, 11 méter gerincmagasságú épület állagmegóvását és helyreállítását végzik el, a második ütem célja a felújított malom kulturális és turisztikai központtá alakítása.

A Liwa-malom a felújítás előtt, 2018-ban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A malomkertet szabadtéri előadások, kézműves foglalkozások és vásárok, helyi tánc- és színjátszó csoportok, zenei együttesek, valamint erdei és alkotótáborok számára szeretnék rendezvénytérként hasznosítani.

A malomépület felújításának első ütemét, az állagmegóvást a Belvárosi Építő-és Szolgáltató Kft. végezte el. A kivitelezés 2019. január 4-től július 4-ig tartott. A rekonstrukció kiterjedt a leomlott északi falszakasz és a meglévő falszerkezetek szerkezeti és esztétikai pótlására, javítására, a tető és a héjazat helyreállítására.

Ezen kívül elvégezték a kőkeretek restaurálását, nyílászárók beépítését, a malomárok terének helyreállítását, a homlokzatok vakolását és a csapadékvíz-elvezetés megoldását. Az épületen belülre kőzúzalékos, körülötte kavicsterítéses járófelület került, végül a tereprendezés is elkészült.

A földmunkák során a Budapesti Történeti Múzeum régészeti megfigyelést végzett, ám régészeti lelet nem került elő. Elvégezték az egész terület gyomtalanítását, eltávolították a zöldhulladékot és a tófelszínt is megtisztították.

A rekonstrukció során a régi malomépület környezetét is rendbeteszik, kulturális központot alakítanak ki (Forrás: bpxv.hu/Nagy Botond)

Az egykori „Öreg-malom”, Rákospalota egyik legrégebbi ma is álló épülete 1770-ben épült. Budapest egyik utolsó, a pesti oldal egyetlen fennmaradt vízimalma. Egykor a környék gazdasági életének jelentős épülete volt, és a mellette létesített strandfürdő révén a helyi közösségi élet fontos színtere is.

A korábban leégett malmot 1896-ban a falu Liwa József molnárnak adta bérbe, aki azt 1903-ban megvásárolta. Liwa József a malmot alulcsapós kerékkel látta el, az épületet négy szintessé alakította, új tetőt és gépházat épített, a vízikerékre rásegítésként gőzgépet telepített. A malom 43 lóerős volt, üzemeltetésére két munkásra volt szükség.

Mivel a malom üzemeltetése nem volt kifizetődő, Liwa József strandfürdőt létesített és üzemeltetett, egy külön medencében pontyokat tenyésztett és értékesített, nyáron eladta a télen vágott és elvermelt jeget.

A Liwa-család 1952-ig működtette a malmot. 1995. augusztus 29-én a malmot felgyújtották, ami maradt belőle, leégett. A korábbi lakóház és a kis gazdasági élület is megsemmisült. A malom 2014 óta az önkormányzat tulajdona.

Forrás: bpxv.hu

Nyitókép: Felújítják a rákospalotai Liwa-malmot, az első ütem már elkészült (Forrás: bpxv.hu)