Az Eötvös Loránd Tudományegyetem komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ELTE Gazdálkodástudományi Intézet (ELTE GTI) új, hat évre bérbe vett Rákóczi úti épületének átadásán, január 28-án Budapesten – írja az MTI.

A neogótikus stílusban épült egykori lakóházat​ felújították (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A miniszter hangsúlyozta, hogy a tárca a versenyképes egyetemekre szeretné építeni a jövő gazdasági stratégiáját, ez a folyamat megkezdődött és ebben az ELTÉ-re fokozottan számítanak. Szólt arról is, hogy az ELTE gazdasági képzései nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, a GTI egyre fontosabb szerepet játszik az egyetem portfóliójában, a hallgatói létszám pedig rohamosan nő: 2018-ban még hétszáz volt, 2020-ra pedig eléri a háromezret. A szép, korszerű új épület megfelelő környezetet tud biztosítani a gazdaságtudományi képzésnek.

Tágas, világos közösségi tér a földszinten (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) egyik előadóterme a Rákóczi úti új épületben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az intézet irodái korábban egy irodaházban kaptak átmeneti otthont, az előadásokat, szemináriumokat pedig a bölcsészkartól bérelt termekben tartották. Az egyetem vezetősége úgy döntött, hogy a GTI számára felújítja a Trefort-kert jelenleg használaton kívüli E épületét.

Ennek elkészültéig, átmeneti megoldásként pedig felújítják a Rákóczi út 7. szám alatti, neogótikus stílusban épült egykori lakóházat, később üzleti célokat szolgáló palotát. Helyreállították a négyemeletes épület homlokzatát, átalakították a belső tereket: tíz tantermet alakítottak ki – ebből kettő több mint száz ember befogadására alkalmas –, a földszinten pedig a tanulmányi hivatal és a hallgatói érdekképviseleti irodák kaptak helyet.

A Rákóczi út 7. szám alatti házat Schmal Henrik tervezte 1891-ben. A homlokzat legfelső szintjén található freskókat Lotz Károly (1833-1904)  műhelye készítette. Városképileg kiemelt helyen, a Rákóczi út  elején levő, zártsoros beépítésű, historizáló, leginkább gótika világát idéző  stílusú  épület, amely  földszint valamit  három emelet és tetőtéri beépítésből áll.

A ház utcafrontra néző földszintjén három bejárat van. A középtengelyben van az épület belső udvarába vezető főbejárat, a folyosó szakaszon épségben megőrzött terrazzo burkolattal. Amíg a két szélső bejárat egymással megegyező kialakítású, addig a főbejárat egyes díszítőelemeiben eltér a másik kettőtől. A szélső bejáratok felett mindegyik szinten erkélyek találhatóak, amelyek kialakítása egyéni megformálást tükröz.

A Rákóczi út 7. Fővárosi Levéltárban őrzött tervei

A főbejárat keretezését egy-egy féloszlop adja, amelyek törzse sima, tagozás nélküli, fejezetük nem felel meg a klasszikus antik oszlopfejezetek egyikének sem;  itt a dús levelek között egy-egy női fejet faragtak ki. A kapuzat felső részén az építészeti tagozatok a reneszánsz és a gótikus motívumkincs együttes alkalmazását mutatják.

A felső részen levő  konzolok egyikén női fejet,  a másikon fiatal, szakáll nélküli férfifejet találunk. A két oldalsó bejáratnál a konzolokon dús bajuszú, dús szakálló férfifejek láthatók.

Tárgyalóterem (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A mintegy 250 millió forintos átalakítás teljes költségét a GTI állta, és az intézet maga viseli a hat évre megkötött bérleti szerződés terheit is. A GTI a 2019-2020-as tanév tavaszi félévét már az új épületben kezdi meg.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épülete (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)