A Római-parton a Királyok útja - Nánási út árvízvédelmi nyomvonalon már meglévő védmű fejlesztését is megvizsgáltatja Budapest egy újabb, a védműre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányban, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a városvezetés azon javaslatát, amely szakítana azzal a korábbi koncepcióval, amely a Duna-part közelébe helyezné át az árvízi fővédvonalat – írja az MTI.

A képviselők 19 igen, 2 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadták el Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztését.

Mint emlékeztettek, a Fővárosi Közgyűlés november 5-én a Római-partot érintően változtatási tilalmat rendelt el annak érdekében, hogy szakmai és társadalmi párbeszéd keretében szülessen döntés a terület árvízvédelmének megteremtése és a teljes hullámtéri terület fejlesztési koncepciójának kialakítása.

Széleskörű társadalmi bevonással, közösségi tervezés keretében kívánják megalkotni a Római-part jövőképét és fejlesztési koncepcióját (Fotó: Wikipédia)

„A változtatási tilalom elrendelése mögött meghúzódó várospolitikai elképzelés szakítana azzal a korábbi koncepcióval, amely a Duna-part közelébe helyezné át az árvízi fővédvonalat, mivel ez a természetes part lerombolásához vezetne, ráadásul komoly műszaki nehézségeket és kockázatokat is felvet” – áll az elfogadott javaslatban, amely szerint ezért mielőbb szükséges megkezdeni a Királyok útja-Nánási úti nyomvonalon húzódó védmű megerősítésének megvalósíthatósági vizsgálatát. Elengedhetetlen, hogy az árvízi védekezés reális változatainak egységes felmérése és számbavétele megtörténjen – írták.

A határozat szerint a megvalósíthatósági tanulmánynak tartalmaznia kell a különböző nyomvonalakra vonatkozó változatelemzést.

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének teljes körű megoldásáig a fővárosi árvízvédekezési feladatokat ellátó Fővárosi Csatornázási Művek a meglévő védművön – szükség esetén a védmű védképességének ideiglenes megemelésével – ellátja az esetlegesen szükséges védelmi intézkedéseket.

Hullámtér a Római-parton (Fotó: Wikipédia)

A közgyűlés kimondta, hogy széleskörű társadalmi bevonással, közösségi tervezés keretében kívánják megalkotni a Római-part jövőképét és fejlesztési koncepcióját, azzal, hogy a tervezés keretében az árvízvédelem kérdésén túlmutatóan foglalkoznak a teljes hullámtér jövőjével.

Az árvízvédelmet célzó megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, a teljes hullámtéri terület fejlesztését célzó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést megvalósító közösségi tervezésre, valamint a kivitelezés finanszírozására 1,9 milliárd forintot különítenek el.

Forrás: MTI

Nyitókép: Új megvalósíthatósági tanulmány készül a római-parti védműről (Fotó: Wikipédia)