Szent István-terem: az Árpád-házi királyokat ábrázoló Zsolnay-pirogránit képekből már négy elkészült

Írta: Pestbuda.hu

2020. március 31. 13:00

A Budavári Palotában újjáépülő Szent István-terem falait fogják díszíteni a Szent Imrét, I. Bélát, III. Bélát és II. Endrét ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, amelyek nemrég készültek el a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában.

A Budavári Palotában folyamatban van a reprezentatív Szent István-termet is magában foglaló épületrész rekonstrukciója. A reprezentatív terem falait az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló tíz képből és két nagy méretű, festett kerámiaképből álló sorozat díszíti majd. Mindent pontosan úgy alakítanak ki, mint ahogyan a II. világháborúban elpusztult helyiségben eredetileg volt.

„Az első négy kép elkészült, a többi közt a II. Endrét és I. Bélát mintázó alkotásokkal már végeztek a művészek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A terem központi helyét elfoglaló több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas kandalló is kész, 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből áll össze. A kandalló tetején lévő Szent István-mellszobor is már újjászületett, az eredetit Stróbl Alajos készítette” – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Az I. Bélát  és II. Endrét ábrázoló pirogránit képek már elkészültek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Művészien kidolgozzák a képek minden részletét (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Az I. Bélát ábrázoló kép (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A Hauszmann Alajos-féle palotabővítés során elnyert formájában építik vissza az első emeleten az egykori Szent István-termet, és az azt magában foglaló ötszintes – déli nyaktagnak is nevezett – épületrész is teljesen újjászületik.

A terem uralkodó stíluseleme eltért a palota alapvetően barokk és neobarokk enteriőrjétől. A kialakításán annak idején olyan magyar mesterek dolgoztak, mint Zsolnay Miklós, Thék Endre, Haas Fülöp és fia, Gelb M. Az 1900-as párizsi világkiállításon díjat is kaptak munkájukért.

A Szent István-terem 1912-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Szent István-terem egykori fotóján láthatók a képek a falon, 1912 (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A terem a II. világháborúban teljesen elpusztult, a bútorzat és a fából készült falburkolat a mennyezettel együtt megsemmisült. Később a termet a múzeum dolgozószobának és tárolónak használta. A korabeli enteriőrt hitelesen és az eredetit alapul vevő anyagok felhasználásával rekonstruálják.

A Zsolnay-kandalló felső része (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Szent István mellszobrát​ a kandallón helyezik majd el (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A korabeli fotók, leírások, textilminták és a Zsolnay-gyár próbadarabjai segítettek az eredeti színeket rekonstruálni (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A felújított palotaszárnyban kiállítótermet és több, a vendégek kiszolgálására alkalmas teret is kialakítanak majd. A helyreállított Szent István-termet a Budavári Palota déli összekötő szárnyában a tervek szerint 2021. augusztus 20-tól bárki megcsodálhatja.

Nyitókép: Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek díszítik majd az újjászülető Szent István termet a Budavári Palotában (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Biztosan gyonyoru lesz es jo latni, hogy vegre maga a palota rekonstrukcioja is megkezdodott meg ha kis leptekben is. Azert szerintem egyuttal celszeru lenne a masik hasonlo nyaktagot, az oroszlanos kaput is magaba foglalo eszaki osszekotoszarnyat is felujitani. Az ujjaepult orsegepulet mellett jol mutatna a regi fenyeben tundoklo fobejarat. A masik kisebb epuletszarny amit onmagaban fel lehetne ujitani az a Matyas kut mogott es az orsegepulettel szemkozt allott vartemplom. Ezen szimbolikus elemnek a rekonstrukcioja kiegeszitene a nyugati oldalon elkezdodott ujjaeledest anelkul, hogy a palota dunai panoramajanak szimmetrikus kepet megzavarna.


Nagyon szép lesz, de már hallom azoknak finnyáskodását, akik magukat a kizárólagos jó ízlés letéteményeseinek tartják. A XIX. században sok helyen épült ilyen stílusú épület és belső enteriör. (II. Lajos mesekastélya Neuschwainstein-ben). Akkor az leterhelte a bajor államot, azóta viszont busásan visszahozta árát a turista bevételekből. Remélem ugyanez fog történni a teljes Hauszmann féle palota rekonstrukciója után!

Válaszok:
persona | 2020. március 31. 20:04

Ezzel kapcsolatban ne legyenek ketsegei kedves Marxi1954. Budapest ellenallhatatlan varazsa mindenek elott az egyedulallo foldrajzi adottsagaival tokeletes oszhangban allo, remekmuvek tomkeleget felsorakoztato epiteszeti oroksegeben rejlik. A kolonbozo korszakokbol megmaradt muemlekek, azon belul is a kiemelkedo szerepet jatszo dualizmus epiteszete minden rombolas ellenere a mai napig meghatarozza a magyar fovaros arculatat.
A fent emlitett epuletszarny, akarmilyen kicsi is, ennek az epiteszeti kincsnek a resze es mint olyan, hozza fog tenni Budapest legendas szepsegehez. Bar csak minel tobb epulet szuletne ujja ebbol a korszakbol vagy nyerne visza eredeti arculatat a ma is meglevok kozul. Meg kell emliteni ilyenkor a csodalatos enterioroket is amelyeknek Budapest szinten a tarhaza volt es amelyekbol meg tobb pusztult el mint epuletbol. Orvendetes hat, hogy a Szent Istvan terem ujja szuletik es remelhetoleg ez egyben a palota rekonstrukciojanak a kezdetet is jelenti szunetek es leallasok nelkul.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó