A Budavári Palotában folyamatban van a reprezentatív Szent István-termet is magában foglaló épületrész rekonstrukciója. A reprezentatív terem falait az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló tíz képből és két nagy méretű, festett kerámiaképből álló sorozat díszíti majd. Mindent pontosan úgy alakítanak ki, mint ahogyan a II. világháborúban elpusztult helyiségben eredetileg volt.

„Az első négy kép elkészült, a többi közt a II. Endrét és I. Bélát mintázó alkotásokkal már végeztek a művészek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A terem központi helyét elfoglaló több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas kandalló is kész, 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből áll össze. A kandalló tetején lévő Szent István-mellszobor is már újjászületett, az eredetit Stróbl Alajos készítette” – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Az I. Bélát  és II. Endrét ábrázoló pirogránit képek már elkészültek a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Művészien kidolgozzák a képek minden részletét (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Az I. Bélát ábrázoló kép (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A Hauszmann Alajos-féle palotabővítés során elnyert formájában építik vissza az első emeleten az egykori Szent István-termet, és az azt magában foglaló ötszintes – déli nyaktagnak is nevezett – épületrész is teljesen újjászületik.

A terem uralkodó stíluseleme eltért a palota alapvetően barokk és neobarokk enteriőrjétől. A kialakításán annak idején olyan magyar mesterek dolgoztak, mint Zsolnay Miklós, Thék Endre, Haas Fülöp és fia, Gelb M. Az 1900-as párizsi világkiállításon díjat is kaptak munkájukért.

A Szent István-terem 1912-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Szent István-terem egykori fotóján láthatók a képek a falon, 1912 (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A terem a II. világháborúban teljesen elpusztult, a bútorzat és a fából készült falburkolat a mennyezettel együtt megsemmisült. Később a termet a múzeum dolgozószobának és tárolónak használta. A korabeli enteriőrt hitelesen és az eredetit alapul vevő anyagok felhasználásával rekonstruálják.

A Zsolnay-kandalló felső része (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

Szent István mellszobrát​ a kandallón helyezik majd el (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A korabeli fotók, leírások, textilminták és a Zsolnay-gyár próbadarabjai segítettek az eredeti színeket rekonstruálni (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)

A felújított palotaszárnyban kiállítótermet és több, a vendégek kiszolgálására alkalmas teret is kialakítanak majd. A helyreállított Szent István-termet a Budavári Palota déli összekötő szárnyában a tervek szerint 2021. augusztus 20-tól bárki megcsodálhatja.

Nyitókép: Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek díszítik majd az újjászülető Szent István termet a Budavári Palotában (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)