A főváros legkülönlegesebb járműveiről, a 150 éves Budavári Siklóról és az 50 éves Zugligeti Libegőről bocsátott ki alkalmi bélyeget a Magyar Posta – írja az MTI.

A Budavári Sikló a főváros egyik legnépszerűbb látványossága, 1987 óta a világörökség része. A Sikló két kocsija – „Margit” és „Gellért” – csaknem 100 méter hosszú, 60 százalékos emelkedésű sínpályán viszi az utasokat, a megtett szintkülönbség mintegy 50 méter. A két kocsi ingaszerűen működik: miközben az egyik felfelé indul, a másik lefelé szállítja az utasokat. A kocsik jelenleg 1 másodperc alatt 1,5 métert tesznek meg.

Gellért és Margit felülről, amint épp váltják egymást (Fotó: Paár Eszter Szilvia/pestbuda.hu)

Kilátás a Budavári Sikló felső állomásától (Fotó: Paár Eszter Szilvia/pestbuda.hu)

Az idén 150 éves Budavári Sikló köszöntésére kibocsátott alkalmi bélyeg főmotívuma a BS1 „Margit” kocsi és a dunai látkép a Széchenyi Lánchíddal. Az alkalmi borítékon a Budavári Sikló pályájának és kocsijainak jellegzetes képei láthatók. Az alkalmi bélyegzőben a sikló kocsijának stilizált rajza található. Az alkalmi bélyeg 50 ezer példányban, Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Bélyeg a 150 éves Sikló emlékére (Forrás: Magyar Posta)

Az alkalmi borítékon a Budavári Sikló pályájának és kocsijainak jellegzetes képei láthatók (Forrás: Magyar Posta)

A főváros másik különleges közlekedési eszközének, a Zugligeti Libegőnek is évfordulója van, 50 éve működik, ezt ünnepli alkalmi bélyeg kibocsátásával a Magyar Posta.

A Libegő drótkötél pályája több mint 1 kilométer hosszú, a szintkülönbség 262 méter. A szerkezet lassabban halad, mint egy mozgólépcső, a sebessége mindössze 4 kilométer/óra, így az egyik állomástól a másikig 12 perc az út.

Kilátás a Libegőről (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Magyar Posta által kibocsátott alkalmi bélyegkép fő motívuma a csodálatos környezetben üzemelő Zugligeti Libegő. Az alkalmi borítékon a János-hegyi végállomás épülete, míg az alkalmi bélyegzőn egy függőszék stilizált rajza látható. Az alkalmi bélyeg 50 ezer példányban, Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

A Zugligeti Libegő az ünnepi bélyegen (Forrás: Magyar Posta)

Az alkalmi borítékon a János-hegyi végállomás épület​e látható (Forrás: Magyar Posta)

A bélyegek megvásárolhatók egyes postahelyeken és a www.posta.hu-n.

Forrás: MTI

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Virtuális séta a Budavári Sikló születésének 150. évfordulóján – Mit láthattak a magasból az utasok 1870-ben?