A Bécsi kapu tér és a Kapisztrán tér között, a Magyar Nemzeti Levéltár historizáló palotája mellett 1974 és 1979 között emelt ipari üvegmonstrumot, az Országos Teherelosztót (másnéven MAVIR-székházat) a megosztó épületeiről ismert Virág Csaba tervezte (az ő munkája többek között a Kálvin Center irodaház és a Magyar Távirati Iroda Naphegy téri épületegyüttesének jellegzetes fém-üveg tömbje is).

Jól látszik, mennyire nem illett a vári környezetbe a Teherelosztó leromlott állapotú épülete (Fotó: Halász Csilla/pestbuda.hu)

Mára már szinte teljesen eltűnt az egykori MAVIR-székház (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Egy tűzfal és a torony alsó része maradt állva, valamint a tartószerkezet egy része (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Teherelosztó helyén eredetileg két polgárház állt. A Bécsi kapu térhez közelebbi házat még a Pecz Samu tervezte Levéltár építésének idején lebontották, helyére ugyanis eredetileg egy szolgálati épületet szántak, amelynek földszintjén két kétszobás szolgálati lakás, emeletén pedig a Levéltár igazgatójának négyszobás (plusz cselédszoba) otthona került volna. Ez azonban soha nem valósult meg. A másik telken álló házat a II. világháború után bontották el, az 1979-ben felépült Teherelosztó pedig mind a két házhelyet elfoglalta. 

Ezen az 1933-as képen a Levéltár épülete mellett látszik az a kis ház, amelyet a II. világháború után bontottak le, s amelynek helyére a teherelosztó épült. A tőle balra álló saroképület némileg átalakítva ma is megvan (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)


A Levéltár eredeti tervei Pecz Samutól. A piros nyíllal jelölt ház sosem épült fel, szolgálati épület lett volna, emeletén az igazgatói lakással. Erre a telekre épült a Teherelosztó 1979-ben (Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár)

A MAVIR-székház mindössze néhány évtizedig töltötte be eredeti rendeltetését (az országban működő áramtermelő erőművek és a villamoshálózat közötti terhelés elosztása, irányítása), 2007 óta azonban üresen állt. Állapota ezalatt jelentősen leromlott, amit részben a kihasználatlanság, részben az építéskor felhasznált anyagok sokszor nem megfelelő minősége is okozott. A környezetét jelentősen lerontó épületet már egy 2016-os kormányhatározat értelmében le kellett volna bontani, az építészszakma egy részének tiltakozása hatására azonban a munka elmaradt, az épületről szóló viták pedig tovább folytatódtak. Egészen idén nyárig: július elején ugyanis munkagépek jelentek meg a helyszínen, és megkezdődött az egykori Teherelosztó épületének bontása. 

Így zajlott a bontás 2020. augusztus 4-én (Fotó: Halász Csilla/pestbuda.hu)

Látható, hogy mára a szerkezet nagy részét lebontották (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Ezzel egy időben napvilágot láttak azok a (Szécsi és Társa építésziroda által jegyzett) tervek, amelyekből kiderült, hogy a MAVIR-székház helyére egy tömegében hasonló, de a környezetébe sokkal inkább illesztkedő épületet készülnek felhúzni. A részletekről azóta sem tudni semmit, a nyilatkozattételre jogosult Belügyminisztérium ugyanis azóta sem válaszolt kérdéseinkre. 

Megbízható forrásból azonban a pestbuda.hu úgy értesült: a több helyen megjelent állításokkal ellentétben a MAVIR-székház bontását alapos szakmai vizsgálat előzte meg, amelynek során fény derült a ház valódi állapotára, a végső döntés tehát ennek ismeretében születhetett meg. 

Azt továbbra sem tudni, megmarad-e bármi a korábbi épületből, a bontás jelenlegi állapotát és az új ház terveit elnézve azonban ez erősen kétségesnek tűnik. A helyszínen járva ugyanis világosan látható, hogy a Teherelosztóból mára már nem maradt más, csak az ikonikus (ám sokat vitatott) torony beton alsó része, a tartószerkezet bizonyos elemei és az épület nyugati tűzfala, amely a szomszédos polgárházzal kapcsolja össze. 

Nagy ütemben halad a munka, a torony betontömbje még látható, a volt MAVIR-ház nyugati tűzfala még áll (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

S hogy mi épül a helyén? Egy olyan épület, amely tömegében a Teherelosztó épületét követi majd, de annál sokkal jobban illeszkedik majd a vári környezetbe. Az új ház a Nándor utca felől historizáló stílusú, törtfehér kulisszafalat kap, mögötte húzódik majd az új épület posztmodern üveghomlokzata. A kulisszafal azonban – a MAVIR-házzal ellentétben– a szomszédos Nándor utcai épület homlokzatának vonalát követi majd, ezáltal némileg előbbre kerül, jobban illeszkedik majd az utcaképbe, magassága azonban nem változik. 

Ilyen lehet az Országos Villamos Teherelosztó utóda: kulisszafal rejti majd a mögötte álló üveghomlokzatot (Forrás: ÉTDR/látványterv)

Az Anjou-bástya felőli front szintén alapvető változáson esik át: a Virág Csaba-féle épület fém-üveg fala helyett az új ház törtfehér, hagyományos ablakkiosztású homlokzattal néz majd a bástya felé. 

Az új épület Anjou-bástya felőli homlokzata teljesen más lesz, a Levéltár felé eső üvegfal viszont a Virág Csaba-féle épületet idézi (Forrás: ÉTDR/látványterv)

A Teherelosztó és a Levéltár közötti, jelenleg lezárt terület is átalakul: a Nándor utca irányából nyílik majd a MAVIR-ház alatt kialakított mélygarázs lejárója, de a terület a gyalogosok számára is használható lesz, vagyis át lehet majd sétálni az Anjou-bástyára. 

A helyszínre kihelyezett tábla szerint az idén júniusban elkezdődött átalakítás terveit Szécsi Zsolt (Szécsi és Társa építésziroda) jegyzi, a megrendelő a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A munkálatok a várhatóan 2022. augusztus 20-ra fejeződnek be. 

Nyitókép: A bontás alatt álló volt Országos Villamos Teherelosztó (MAVIR-székház) a Nándor utca felől, mögötte a Magyar Nemzeti Levéltár palotája (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)