Budapest egyik első modern üzletközpontja, a Sugár 40 éve, 1980. október 29-én nyílt meg. Újszerű volt abban, hogy nem egyetlen áruház osztályai között sétálgathatott a vásárló, hanem egy központi, fedett térből nyíltak a különböző üzletek. Igen, mint ma egy plázában. Mindezt a szocialista tervgazdálkodás halódó időszakában, 40 évvel ezelőtt. Természetesen az üzletek a kor szocialista állami üzletei voltak, de egy helyen, egy forgalmas közlekedési központban.

Az egykori pusztaság, az Örs vezér tér környezetében az 1970-es években hatalmas lakótelep épült ki. Arról, hogy itt egyszer nagy üzletközpont lesz, már 1970-ben szó volt. A Kereskedelmi Szemle című című lap 1970 szeptemberi száma összesen hat jelentősebb bevásárlóközpont építéséről írt, amely közül az egyik az Örs vezér téri „nagy kapacitású” üzletközpont volt. 

Az Örs vezér tere rendezési terve (Népszabadság, 1970. január 17.)

A tér rendezésére az 1970-es évek elején pályázatot írtak ki, amelyet a Buváti, illetve e cég tervezője, Iványi László nyert meg. A tervek 1974. március 31-re lettek készen. Az elképzelésben nemcsak egy 27 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont szerepelt, hanem három 18-24 emeletes toronyház, kulturcentrum és orvosi rendelő is. A tervről Iványi László a Népszabadság 1974. január 17-i számában ezt mondta: 

„Az Örs vezér téri városrész hangulatához hozzájárulnak majd a megépülő toronyházakban helyet kapó munkahelyek. Ma még csak az bizonyos, hogy az egyik épületbe a Budapesti Levéltár költözik. A tervek szerint itt épül majd fel Zugló kulturcentruma, olyan kombinát, melyben könyvtár, mozi, szakkörök találnak otthonra. A tér közepén pihenőparkot alakítanak ki.”

Az első szakaszban a bevásárlóközpont felépítését tervezték. A munka 1975. augusztusban indult, az eredeti befejezési határidő 1979 volt, amelyet a kivitelező állami vállalat kapacitáshiánya miatt később 1980. április 30-ra módosítottak, erre határidőre maga az építkezés elkészült. Az átadásig persze még hátra volt az átadás-átvétel, az üzletek berendezése és feltöltése, amely 1980 októberére lett kész. A beruházás teljes költsége 646 millió forint volt. 

A Sugár a forgalmas Örs vezér tere meghatározó eleme volt sokáig, a kép 1982-ben készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 125598)

A hivatalos megnyitó október 29-én volt, erről a Magyar Hírlap 1980. október 30-i, csütörtöki száma így számolt be:

„Szerdán felavatták az ország legnagyobb, legkorszerűbb üzlet- központját. Az ünnepségen, amelyen megjelent Marjai József, a Minisztertanács elnökhelyettese, Katona Imre, az Elnöki Tanács titkára és Szépvölgyi Zoltán, a Fővárosi Tanács elnöke is, Csehik Ferencné, a Fővárosi Tanács elnökhelyettese jelentette a beruházók nevében az üzletközpont elkészültét, majd Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter mondott beszédet.”

A kor szelleméhez hozzátartozik, hogy nagyon sok helyen, így az üzletközpont honlapján is a felavatás hivatalos dátuma nem október 30., hanem november 7. Ennek oka, hogy a szocializmusban illett minden nagyobb eseményt egy-egy, a rendszernek fontos ünnephez kötni, és 1980-ban hivatalosan nem létezett nagyobb ünnep november 7-nél, az oroszországi bolsevik puccs, akkori nevén a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójánál. 

Vásárlók 1983-ban a Sugárban (Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr) 

Az elkészült, egyemeletes áruház végül 29 ezer négyzetméteres lett, abban a legnagyobb üzlettel a Csemege (élelmiszer), a Keravill (műszaki cikk), a Vasedény (háztartás) és a Szivárvány (általános kereskedelem, ruházat) üzletlánc képviseltette magát. Ezek mellett 15 egyéb szaküzlet és 14 szolgáltató volt jelen a szocialista plázában. 

A nevére pályázatot írtak ki, 10 ezer javaslat érkezett, és a győztes a Terminál elnevezés lett. Ám a Fővárosi Tanács azonban, mivel a „terminál” nem magyar szó, a pályázatot mellőzve „Sugár”-nak nevezte el az új üzletet. 

A bevezetőben említett „Csak egy ugrás a Sugár” egy nemzedék számára lett ikonikus mondat, igaz a reklámtól 1986-ban eltekintettek, hiszen a csernobili atomerőmű-katasztrófa miatt kellemetlen áthallások voltak.

Az ország legmodernebb Keravill üzlete is a Sugárban volt (Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr) 

Az áruház sok mindenben hozott újdonságot, így egyes termékeket házhoz lehetett szállíttatni, előjegyzéses rendelést lehetet leadni, és a Csemege áruház az ország egyik legjobban ellátott élelmiszerboltja volt.

A tervezésnél olyan dolgokra is figyeltek, amire a korszakban általában nem, így például az emeletet akadálymentesen is meg lehetett közelíteni. 

A Sugárt megnyitása után pár hónappal, 1981. április 23-án az a „megtiszteltetés" érte, hogy Kádár János pártfőtitkár is felkereste, aki kérdést is tett fel az áruk beszerzéséről és a munkakörülményekről is. 

Az áruház népszerű volt, az első évében 2 milliárd forintos éves forgalma volt, azaz naponta 5-6 millió forintot hagytak ott a vásárlók. Az áruház az 1990-es évekre elavult, hiszen mégis csak egy letűnt kor emléke, lenyomata maradt. Ráadásul hatalmas versenytársakat kapott a közvetlen közelében. Ennek megfelelően az 2010-es években az áruház megújult, és a mai napig várja a látogatókat. 

Nyitókép: A Sugár 1983-ban (Fotó: Fortepan/Magyar Rendőr)