A budai Várban, a Kapisztrán téren korcsolyapálya épül, amely várhatóan november 27-én nyílik meg – közölte Facebook-oldalán a Budavári Önkormányzat. A korcsolyapálya itteni kialakítása és működtetése miatt november 9-től megszűnik a téren a parkolási lehetőség és egészen 2021. március 10-éig nem lehet autókkal itt várakozni.

A korcsolyapályát az I. kerületben élők ingyenesen használhatják, előzetes regisztráció után.

A Kapisztrán téri parkoló helyén hamarosan korcsolyapálya lesz (Fotó: Budavári Önkormányzat)

A parkolóhelyek csökkentését kifogásoló hozzászólásra az önkormányzat szintén a Facebookon azt válaszolta, hogy „a koripálya ötlete, beszerzése és a szerződések megkötése jóval a veszélyhelyzet és az ingyenes parkolás kihirdetése előtt történt. A kettő sajnos összecsúszott, ami valóban nagyon nehéz helyzetet teremt mindenki számára.”

A Mária Magdolna-templom a Kapisztrán (akkor Nándor) téren 1895-ben, Klösz György fényképén (Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.201)

A budavári korcsolyapálya az önkormányzat épülete előtti téren működik majd. A Kapisztrán téri egykori Állami Nyomda klasszicista épületét az 1993-as kiköltözés után vette meg az önkormányzat, hogy ott alakítsák ki a városházát, azt megelőzően ugyanis a Krisztina körúton működött az I. kerületi tanács, majd az önkormányzat.

A Magdolna-torony napjainkban: ennyi maradt a templomból az 1950-ben kezdődött bontás után (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A városháza épülete mellett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (az egykori Nándor-laktanya) hatalmas tömbje terül el. A tér túloldalán pedig a Magdolna-torony látható, amely az 1950 után elbontott Mária Magdolna-templom (egy időben Helyőrségi-templom) maradványa.

Maga a templom a városalapítás kezdeti éveiben épült. IV. Béla az 1241-1242-es tartárjárás után alapította meg Buda városát a Várhegy tetején, amelyet várfalakkal vett körül. Az új városban – a Budavári Nagyboldogasszony-templom mellett – az első épületek egyiket volt a Mária Magdolna-templom, amely évszázadokon át a magyarok templomaként működött, a városrész pedig a középkorban a magyar polgárok lakhelye volt.

 A Kapisztrán tér 1912-ben

A Kapisztrán tér a városalapítás utáni évektől, azaz az 1240-es évektől a középkorban Buda egyik piactere volt, Szombatpiacnak nevezték, mivel szombatonként tartottak itt heti piacot. A Nándor-laktanya felépítése után sokáig a Nándor tér elnevezést viselte. Kapisztrán Szent János szobrát 1922-ben állították fel itt, azóta az ő nevét viseli a közterület.

Forrás: Budavári Önkormányzat, pestbuda.hu

Nyitókép: A Kapisztrán tér (Fotó: Kéri Gáspár/pestbuda.hu)