Az Ybl Miklósról elnevezett támfal a XIX. század végén, a Budavári Palota nyugati irányú bővítése miatt készült a budai várhegy Tabánra néző oldalán – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán. 

A Csikós udvar alatt húzódó támfalat most a Nemzeti Hauszmann Program keretében újítják meg. A kő- és téglaelemek megtisztítása és restaurálása mellett az Ybl-támfalat díszítő kőfaragások is visszakapták régi fényüket. Korábban az időjárás viszontagságai, a légszennyezés és a háborús belövések miatt is megsérültek a díszítések, ezeket most kíméletesen megtisztították, a hiányzó részeket pedig pótolták.

A felújítás előtt és után (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Így most már újra régi fényében látható a Szent Koronával díszített magyar címert ábrázoló dombormű, amely körül Dalmácia, Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címerei, kétoldalt pedig Ferenc József és Erzsébet királyné monogramjával ellátott címerpajzsok találhatóak. A támfalat a felújítási munkálatok végeztével szakszerűen átmossák, ezáltal a fugák is elnyerik egységes, végleges színüket.

Úra láthatóak a megszépült, hármas tagolású kagyló ornamentikák is a készülő új lift bejárata fölötti szakaszon (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A támfal rekonstrukciója mellett a Csikós udvarban két új, nagykapacitású liftet is építenek, hogy a Tabán felől könnyen fel lehessen jutni a budai Várba. A készülő lift bejárata fölötti szakaszon is már újra láthatóak a megszépült, hármas tagolású kagyló ornamentikák.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

Nyitókép: Újra régi pompájában látható a Szent Koronával díszített magyar címer az Ybl-támfalon​ (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Felújítják az Ybl-támfalat a budai Várban