Újra régi pompájában látható a Szent Koronával díszített magyar címer az Ybl-támfalon

A cikk angolnyelvű változata: Hungarian coat of arms on Ybl retaining wall restored

2020. november 15. 14:00

A budai Várban, a Csikós udvar alatt húzódó, Ybl Miklósról elnevezett támfalat rekonstruálják. Már látható a Szent Koronával díszített magyar címert ábrázoló dombormű.

Az Ybl Miklósról elnevezett támfal a XIX. század végén, a Budavári Palota nyugati irányú bővítése miatt készült a budai várhegy Tabánra néző oldalán – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán. 

A Csikós udvar alatt húzódó támfalat most a Nemzeti Hauszmann Program keretében újítják meg. A kő- és téglaelemek megtisztítása és restaurálása mellett az Ybl-támfalat díszítő kőfaragások is visszakapták régi fényüket. Korábban az időjárás viszontagságai, a légszennyezés és a háborús belövések miatt is megsérültek a díszítések, ezeket most kíméletesen megtisztították, a hiányzó részeket pedig pótolták.

A felújítás előtt és után (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Így most már újra régi fényében látható a Szent Koronával díszített magyar címert ábrázoló dombormű, amely körül Dalmácia, Horvátország, Szlavónia, Erdély és Fiume címerei, kétoldalt pedig Ferenc József és Erzsébet királyné monogramjával ellátott címerpajzsok találhatóak. A támfalat a felújítási munkálatok végeztével szakszerűen átmossák, ezáltal a fugák is elnyerik egységes, végleges színüket.

Úra láthatóak a megszépült, hármas tagolású kagyló ornamentikák is a készülő új lift bejárata fölötti szakaszon (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A támfal rekonstrukciója mellett a Csikós udvarban két új, nagykapacitású liftet is építenek, hogy a Tabán felől könnyen fel lehessen jutni a budai Várba. A készülő lift bejárata fölötti szakaszon is már újra láthatóak a megszépült, hármas tagolású kagyló ornamentikák.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

Nyitókép: Újra régi pompájában látható a Szent Koronával díszített magyar címer az Ybl-támfalon​ (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Felújítják az Ybl-támfalat a budai Várban

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szép lassan visszanyeri eredeti formáját a Budai Vár. Magának a palotának a rekonstrukciója is elkezdődött a déli nyaktag, benne a Szent István teremnek a felújításával. Remélhetőleg folytatódik a palota többi részével is.

Válaszok:
persona | 2020. november 17. 21:12

Palotarekonstrukciorol szerintem meg korai beszelni. Sajnos nem ugy allnak a dolgok hogy ez a kozeljovoben elkezdodhessen...
Az epulettomb legnagyobb reszet kitevo Nemzeti Galeria es OSZK olyan intezmenyek amiket nem lehet csak ugy kirakni marpedig a Ligetben az epitkezes meg el sem kezdodott es a kormany sajnos mintha beadta volna a derekat ezzel kapcsolatban. Ha a tervezett uj NG nem epul meg az akar a kovetkezo evtizedre is attolhatja a felujitas kezdetet.
Jelen helyzetben az ures "A" ill. az "E" epulet felujitasat lehetne megkezdeni amennyiben a Budapesti Torteneti Muzeumnak sikerul rovid ido alatt uj helyet talalni. Mire ezekkel vegeznek addigra mar allnia kellene az uj Nemzeti Galerianak.
A szarnyasoltarok es a kotar athelyezesevel valami kisebb akar egyhazi muzeumba fel lehetne szabaditani valamennyi helyet, de a ket nagy "B" es "D" epulet felujitasat ez meg onmagaban nem tenne lehetove. A kupola ujjaepitese pedig a "C" epulet teljes kiuritese nelkul elkepzelhetetlen, hiszen a foldszintig vissza kell majd bontani.
Az OSZK gyakorlatilag a teljes "F" epulet. Uj, a XXI. szazad biztonsagi eloirasainak megfelo konyvtar epiteserol viszont mindezidaig szo sem esett.
Meg azt sem tudhatjuk mekkora karokat okoz a jarvany a gazdasagnak, de konnyen elofordulhat, hogy bizonyos tervezett beruhazasokat varolistara kell majd tenni miatta. Szerintem orulhetunk, ha a Var tobbi elpusztult epulete ujjaepul a kozeljovoben nemhogy a palota rekonstrukciojarol almodozzunk, barmennyire is vagyunk ra.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó