Aki napi egészségügyi sétáját a budai Várban, a Szent György tér környékén végzi, az már láthatta, hogy nemrég állványok mögé bújt a Sándor-palotával szembeni kerítés és a mindenki által jól ismert Turul-szobor is: elkezdődött a díszes alkotások felújítása. 

A Habsburg-kaput és a Turul-szobrot is felállványozták már: megkezdődött a felújítás (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Habsburg-kaput, valamint a hozzá tartozó lépcsőt és kerítést a Budavári Palota századfordulós átépítését irányító Hauszmann Alajos tervezte (aki Ybl Miklós 1891-es halála után vette át a feladatot), a kovácsoltvas díszek Jungfer Gyula műhelyében készültek. A míves, kettős kőoszlopokkal tagolt kerítést a várfal felőli oldalon masszív kőpillér zárja le, amelynek tetején Donáth Gyula 1905-ben elkészült turulmadara őrködik a város fölött. A Habsburg-kaputól induló lépcső pedig – amely a Szent György teret köti össze a nála egy szinttel lejjebb lévő Savoyai-terasszal, ahol a Halászó gyerekek kútja is áll – a palotát egykor körülvevő díszes várkertek egyik bejárataként funkcionált.

A Habsburg-kapu a lépcsővel és a Turul-szoborral 1905-ben, háttérben a Sándor-palota (Fotó: Magyar Pályázatok, 1905. augusztus)

XXI. századi technikákkal restaurálják az alkotásokat

A II. világháborúban megsérült építményeket a Turul-szoborral együtt utoljára a hetvenes évek végén újították föl, az azóta eltelt bő 40 év azonban sok nyomot hagyott rajtuk, így a budai Vár megújulásának részeként a Várkapitányság irányításával megkezdődött a szakszerű restaurálásuk.

Donáth Gyula 1905-ben felállított alkotását, a Turult a Savoyai teraszon restaurálják majd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A munkálatok során a Habsburg-kapu kovácsoltvas elemeit restaurátorműhelybe szállítják, ahol pótolják a kapu, a kerítés és a kandeláberek hiányzó részeit, kijavítják a korróziós hibákat és a további rozsdásodás ellen felületvédelemmel is ellátják őket. A Turul-szobrot szintén leemelik a helyéről, de nem szállítják messzire, csak a Savoyai teraszra, ahol alaposan átvizsgálják, és a mai kor követelményeinek megfelelő színvonalon restaurálják. 

A megsérült Habsburg-kapu és a kerítés a háború után, 1947-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 101927)

A fémrészeken kívül a kerítés, a lépcső és a szobortalapzat kőelemeit is megtisztítják, kijavítják a hibákat, sérüléseket és repedéseket is. 

Hogyan került a bronzturul a budai Várba? 

Nos, a történet szerint a szobor alkotója, Donáth Gyula jó barátságban volt A magyarok bejövetele című körképéről híressé vált Feszty Árpáddal, s gyakran vendégeskedett is a festő Bajza utcai műtermében. A házban akkoriban volt két kitömött madár: egy fakókeselyű és egy szirti sas is, amelyeket Feszty a körképéhez használt modellként még a millennium idején. Az évfordulóhoz kapcsolódóan ekkor országszerte több ezredéves emlékművet is emeltek, a bánhidai készítését pedig Donáth Gyulától rendelte meg a kormány. De mivel jeleníthetné meg az ezeréves magyarságot? – törte a fejét Donáth, amíg a Feszty-műterem madaraira nem pillantott. Így avanzsáltak a bánhidai (Tatabánya), majd a budavári Turul-szobor modelljeivé a Feszty-körkép madarai. A Budapest folyóirat 1983. márciusi számában megjelent fönti történetet Feszty István, Feszty Árpád unokaöccse mesélte el annak idején. 

Feszty Árpád műtermének részlete, a kandalló párkányán az egyik turulmodell madárral (Forrás: Uj Idők, 1896. április 5.) 

A Habsburg-házról elnevezett kapu és a magyar eredetmondák legendás madarának sajátos Szent György téri szimbiózisa rendkívül értékes része a Budavári Palotát övező, javarészt elpusztult kertrendszernek. Építészeti egységként olyan túlélő, amely mementóként őrzi azt az európai viszonylatban is kiemelkedő építészeti-művészeti teljesítményt, amelyet az egykori királyi rezidencia Ybl–Hauszmann-féle átalakításával hoztak létre elődeink. Bár a XX. század pusztításai keveset hagytak meg a Budavári Palotanegyed egykori csodáiból, öröm látni, hogy a megmaradt alkotásokat gondos kezek segítenek megőrizni a jövő számára. 

Borítókép: A Habsburg-kapu, a kerítés és a turulmadár a Savoyai-terasz felől nézve, háttérben a Sándor-palota (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)