„Idén kezdődik a Szent György téren állt egykori József főhercegi palota újraépítése is, amely külsejét tekintve az eredeti, 1968-ban lebontott főúri lakot idézi majd, és legszebb, a nagyközönség számára is megtekinthető belső terei is eredeti formában épülnek újjá, a többi helyisége kortárs iroda lesz” – olvashatjuk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Még idén megkezdődik a József főhercegi palota újjáépítése az eredeti terveknek megfelelően (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Szent György téren álló, Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett egykori főhercegi palotát – amely 1906-ban készült el – 1968-ban bontották le, a terület azóta romterületként, funkció nélkül éktelenkedett a főváros történelmi terén. Helyén azonban hamarosan megkezdődik a főhercegi palota újjáépítése a Budavári Palotanegyedet megújító Nemzeti Hauszmann Program keretén belül.

A palota kinézetre lebontott elődjének hiteles mása lesz. A külső homlokzat mellett a palota főbejárata mögötti pompás, üvegtetejű díszlépcsőházat is korhűen rekonstruálják, amely újra felvezet majd a két emelet magasságú díszterembe. Az épület alapvetően irodaházként működik majd, de legszebb tereiben, így a két emelet magasságú bálteremben rendezvényeket is tarthatanak majd.

A József főhercegi palota díszlépcsőháza 1940 körül (Fotó: Schöffer fotó BTM, Kiscelli Múzeum, fényképtár)

A József főhercegi palota romos díszlépcsőháza 1948-ban (Fotó: MTI fotótára, FMAFI)

A külső homlokzat mellett a palota főbejárata mögötti pompás, üvegtetejű díszlépcsőházat is korhűen rekonstruálják (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A József főhercegi palota I. emeleti táncterme, 1914-be (Fotó Lorenz Antal fotója, Az Érdekes Ujság, 1914)

Korhűen rekonstruálják a József főhercegi palota két emelet magasságú dísztermét is (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az újjászülető palota rendezvényeknek is otthont ad majd, visszaállított reprezentatív terei és neoreneszánsz kertje a nagyközönség is nyitott lesz (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az újjászülető palota visszaállított reprezentatív tereit és neoreneszánsz kertjét a nagyközönség is látogathatja a jövőben.

Nyitókép: Az újjászülető József főhercegi palota díszlépcsőházának látványterve (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Jövőre indulhat a József főhercegi palota újjáépítése a Várban – Mutatjuk a látványterveket!