Megkezdődtek az Andrássy út 25. szám alatt álló Drechsler-palota kivitelezési munkálatai. A Magyar Államvasutak Nyugdíjintézeteként és Állami Balettintézetként is ismert műemléképület tulajdonosa, a QPR Properties itt nyitja majd meg 2022-ben a 151 szobás luxusszállót, a W Budapest Hotelt – közölte a kivitelező DVM csoport az MTI-vel. 

Az Andrássy út 25. szám alatti Drechsler-palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883 és 1886 között épült francia reneszánsz és neogótikus stílusban. Az épület sokak számára az Állami Balettintézet egykori otthonaként ismert – amely 1949 és 2002 között működött a falai között –, ám eredetileg a MÁV Nyugdíjintézet bérházának épült. Nevét a földszinten működő kávéház tulajdonosáról kapta, így lett Drechsler-palota.

Az archív felvételen látszik a földszinti épületrész bal oldalán a Reutter kávéháza felirat, a jobb oldalán pedig az ifj. Ruscher név. A Lechner Ödön tervei szerint berendezett kávéháznak ők voltak az első üzemeltetői, Drechsler Béla később vette át az üzletet (Fotó: Fortepan/Fővárosi Levéltár, Klösz György felvétele)

A Drechsler-palota 1902-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az UNESCO világörökségi helyszínen álló védett műemlék 135 éves története során számos szerepet töltött be az intézményi és lakófunkciótól a vendéglátóipari felhasználáson keresztül a kiemelt kulturális szerepkörig. A palota az elmúlt 19 évben teljesen elhagyatva állt – írták.

A QPR Properties a DVM group csapatát bízta meg a kivitelezéssel, a cég számos hasonló nagyságrendű, nemzetközileg is díjazott budapesti műemléki felújításokban vett részt, ilyen volt például az ikonikus Eiffel Palace, a Váci 1, az Ybl Villa, az Amerikai Nagykövetség, a Bank of China és a Helvetic Clinics.

A szállodát a Marriott Internationalhez tartozó W Hotels fogja üzemeltetni, a luxusszálloda-lánc a QPR Properties Kft.-vel kötött megállapodást az ikonikus épület szállodává alakításáról.

A W Budapest Hotel látványtervei (Forrás: bh.hu/en)

A kivitelezőknek az ötcsillagos szálloda műszaki elvárásaira is fel kell készítenünk az épületet. Az örökségvédelem és műemléki helyreállítás jelentős gépészeti és elektromos megújulással egészül ki, amely a 16 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan minden helyiségét érinti.

A kivitelezés januárban indult. Az épületben a legfontosabb változás lesz, hogy a tetőtérben egy új szintet, egy 5. emeletet alakítanak ki. A héten befejezik az azbesztpalával fedett tetőszerkezet és a gerendák elbontását, és hamarosan kezdik a komplex tetőrekonstrukciót – közölték.

A közleményben a QPR Properties befektetői csoport nevében Farshad Khazei jelezte: a nagyközönség előtt a tervek szerint 2022-ben nyitják meg a szállodát.

Forrás: MTI

Nyitókép: Jövőre luxusszálloda nyílik az egykori balettintézet épületében (Fotó: bh.hu)