Helyreállítják a Széchenyi fürdő szabálytalanul elbontott kabinsorát

A cikk angol nyelvű változata: Dismantled historic changing cabins at Széchenyi Baths to be rebuilt

2021. április 16. 17:00

Megkezdődhet a Széchenyi Gyógyfürdőben 2020 elején szabálytalanul elbontott első emeleti, a fürdő 1927-es kibővítésének idejéből származó kabinsor helyreállítása.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. korábban [2020-ban – szerk.] örökségvédelmi engedély nélkül végzett építési munkát a Széchenyi fürdő műemlék épületében és elbontotta a műemléki értékleltár részét képező, első emeleti kabinsorokat – idézi fel a kormányhivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

Íves kabinsor a Széchenyi fürdőben (Fotó: szechenyifurdo.hu)

Noha a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a bontás után azt mondta, az érintett kabinok az 1990-es évekből származtak és nem álltak védelem alatt, a kormányhivatal nem sokkal később cáfolta szavait, közölve: "Az íves szárnyban lévő női öltözők az 1927-ben történt bővítés során készültek, az abban lévő kabinsor építéskori, és a műemléki érték részét képezi az épületről készült értékleltár szerint".

A Széchenyi fürdő műemlék épülete (Fotó: szechenyifurdo.hu)

Mint a kormányhivatal mostani közleményében emlékeztet, 2020 novemberében 20 millió forintos örökségvédelmi bírság kiszabása mellett kötelezte az üzemeltetőt, hogy az engedély nélkül elbontott öltözőkabinok öt-öt egységét állítsa helyre. Az üzemeltető a kötelezésben előírtak figyelembevételével április 8-án örökségvédelmi engedély iránti kérelmet terjesztett elő az elbontott öltözőkabinok helyreállítására vonatkozóan, amelyet a kormányhivatal a pénteki napon kiadott örökségvédelmi engedély határozatával jóváhagyott – áll a közleményben.

Az 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdő Czigler Győző tervezte épületét 1927-ben Ifjabb Francsek Imre tervei szerint bővítették ki az uszoda résszel, ekkor nyerte el mai méretét. A fürdőt legutóbb 1998-2006 között újították fel teljes körűen. 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Széchenyi Fürdő épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Megall az eszem!
Remelem kihajitjak azt a dilettanst, aki miatt odaveszett az eredeti kabinsor.
A kozpenzek ilyen merteku elherdalasat nem lenne szabad felelossegrevonas nelkul meguszni.


Sajnos nem fogják elbocsátani az illetőleg, mert ez a csapat már régóta van az Óbudai központban, ahonnan az összes budapesti gyógyfürdőket irányítják.
Amikor új polgármester lett megválasztja, akkor leváltották 2020 áprilisban az előző vezérigazgatót, vele együtt mennie kellett a már régóta nyugdíjas üzemeltetési igazgatónak illetve elküldték a fiatal műszaki igazgatót is. Az elbontott kabinsorokról sokáig azt állították, hogy nem is voltak védelem alatt. Végül kiderült, hogy mégis.
De mit is akarunk egy olyan vezetéstől, ahol a központban dolgozó egyik vezetőjének a fiát nevezték ki a Széchenyi Gyógyfürdő igazgató helyettesi posztjára huszonévesen?
Vagy például a Dagály fürdő igazgatója sokáig a BGYH Zrt. vállalat biztonság vezetőjének a fia volt egészen addig, amíg el nem vette az állam a BGYH Zrt.-től a Dagályt?
Jelenleg a fiatal embernek S központban alakítottak ki új pozíciót azért, hogy a több tucat elbocsátott emberrel együtt ne kelljen utcàra mennie? Jelenleg projektmenedzser posztot tölt be.
Nincs esetleg etika? Vagy összeférhetetlenség?
Természetesen van. De lépéseket nem tesz a főváros.
De mondhatnék még példát.
Ott van a Csepeli strand igazgatója. Ő volt egy darabig a Gellért fürdőben igazgató helyettesi poszton. De onnan elrakták verekedés miatt.
Ezt az infót a korábbi sajtóorgánumokban aki akarja megtalálja.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó