A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. korábban [2020-ban – szerk.] örökségvédelmi engedély nélkül végzett építési munkát a Széchenyi fürdő műemlék épületében és elbontotta a műemléki értékleltár részét képező, első emeleti kabinsorokat – idézi fel a kormányhivatala által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény.

Íves kabinsor a Széchenyi fürdőben (Fotó: szechenyifurdo.hu)

Noha a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a bontás után azt mondta, az érintett kabinok az 1990-es évekből származtak és nem álltak védelem alatt, a kormányhivatal nem sokkal később cáfolta szavait, közölve: "Az íves szárnyban lévő női öltözők az 1927-ben történt bővítés során készültek, az abban lévő kabinsor építéskori, és a műemléki érték részét képezi az épületről készült értékleltár szerint".

A Széchenyi fürdő műemlék épülete (Fotó: szechenyifurdo.hu)

Mint a kormányhivatal mostani közleményében emlékeztet, 2020 novemberében 20 millió forintos örökségvédelmi bírság kiszabása mellett kötelezte az üzemeltetőt, hogy az engedély nélkül elbontott öltözőkabinok öt-öt egységét állítsa helyre. Az üzemeltető a kötelezésben előírtak figyelembevételével április 8-án örökségvédelmi engedély iránti kérelmet terjesztett elő az elbontott öltözőkabinok helyreállítására vonatkozóan, amelyet a kormányhivatal a pénteki napon kiadott örökségvédelmi engedély határozatával jóváhagyott – áll a közleményben.

Az 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdő Czigler Győző tervezte épületét 1927-ben Ifjabb Francsek Imre tervei szerint bővítették ki az uszoda résszel, ekkor nyerte el mai méretét. A fürdőt legutóbb 1998-2006 között újították fel teljes körűen. 

Forrás: MTI

Nyitókép: A Széchenyi Fürdő épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)