Kültéri kiállítás a Hadtörténeti Múzeum épületén

A cikk angol nyelvű változata: Outdoor exhibition at the Military History Museum

2021. április 23. 16:30

A Magyar Királyi Honvédség kötelékében 1941-ben jöttek létre a haditudósító alakulatok, amelyek a háborút dokumentálták. Felvételeikből kiállítást rendezett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

„Objektív” szemmel a címe annak a kültéri kiállításnak, amely a haditudósító század 1941–1944 közötti felvételeiből mutat be válogatást a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében. A tárlat segítségével a Várnegyedben sétálók betekintést nyerhetnek a keleti hadszíntéren küzdő magyar csapatok és az őket megörökítő haditudósító alakulatok életébe.

A múzeum közleménye szerint a haditudósító alakulatok olyan speciális katonai szervezetek voltak, amelyek mozgó nyomdákkal, hangstúdiókkal, filmvetítő kocsikkal szolgáltak a fronton. Tagjai újságírók, rádiósok, filmesek, fényképészek és a hozzájuk tartozó műszaki személyzet voltak, ők látták el a sajtót a frontról küldött írott anyagokkal és képekkel.  

Haditudósítók felvételei láthatók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületén, ablakain (Forrás: MTI)  

A haditudósító alakulatok kiadásában jelent meg a Tábori Újság, a Képes Tábori Újság, a Tábori Híradó és a Donparti Járőr. Az alakulatokat először 1941 őszén vezényelték ki a keleti hadszíntérre, majd ezt követően 1942 májusa és 1943 áprilisa között, a magyar 2. hadsereg kötelékében szolgáltak.

A szervezők a tárlattal arra emlékeznek, hogy Magyarország 80 éve lépett be a II. világháborúba. A kültéri kiállítás október 17-ig tekinthető meg a múzeum Tóth Árpád sétány, valamint Kapisztrán tér felőli szárnyán.

Nyitókép: Kültéri kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületén (Forrás: MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó