A Várkapitányság megbízásából folytat feltárást a Budapesti Történeti Múzeum a Honvéd Főparancsnokság pinceszintjén – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

A beszámoló szerint az eddigi legkorábbi leletek a késő Árpád-korból származnak, de az igazi tárgyi gazdagság a Zsigmond-korból, a 14-15. század fordulójáról, illetve a 15. század első évtizedeiből került napvilágra az eddigi kutatómunka során.

A Honvéd Főparancsnokság épületét a Szent György tér felé kibővítik (Fotó: Várkapitányság Nzrt.)

Ezeknek a leleteknek a nagy részét egy most azonosított kút mélye rejtette, s a kerámiák mennyiségén kívül feltűnő az is, hogy egy részük épen, külsérelmi nyomok nélkül került a földbe – derül ki a beszámolóból. A végül szemetesgödörként használt kutakba legtöbbször a törött, használhatatlan tárgyakat dobták be, itt azonban – az ásatásvezető régész szerint – akár egy háztartás teljes felszerelését dobhatták ki ide. Valószínűsíthető, hogy a Zsigmond-kori építkezések előtt a területről kiköltöztetett lakók hagyatéka a sok ép kerámia (korsók, fazekak, fedők, poharak).

A kútban talált kerámiák egy része épen került a földbe (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Szintén sok tárgyi emlék bukkant elő egy török-kori szemétgödörből, itt jellemzően ennek a kornak a kerámiáit azonosították a kutatók.

A mai Dísz tér – Szent György tér térségét már a város alapítását követő évtizedekben, még a 13. század utolsó harmadában benépesítették. A jelenlegi feltárási területtől délkeletre a ferencesek kolostora és temploma állt, míg nyugatra, a Fehérvári kapu irányában a zsidónegyed terült el.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Középkori kutat is találtak a Honvéd Főparancsnokság alatt a Várban (Fotó: regeszet.aquincum.hu)