A főpolgármester döntése értelmében nem az eredetileg tervezett helyszínen, a XIII. kerületi Szent István parkban, hanem Kispesten, a Templom téren állítják fel az államalapító király szobrát, Harmath István szobrászművész alkotását.  

Szent István király bronzszobrát Harmath István szobrászművész készítette (Forrás: budapest.hu)

A Szent István-szobor felállításáról még 2017 januárjában döntött a Fővárosi Közgyűlés. Akkor úgy határoztak, hogy a parkban elbontják Lukács György kommunista politikusnak, a Tanácsköztársaság népbiztosának a szobrát, és az egykori szobor helyéhez közel Szent István királyt ábrázoló köztéri alkotást állítanak fel.

A Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria és a Fővárosi Önkormányzat nyílt, országos pályázatán választották ki Harmath István szobrászművész alkotását, amely az államalapító királyt ábrázolja, és 2019-ben a főváros engedélyt is adott a szobor felállítására. 

A bronzszobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok 2019 őszén megkezdődtek a Szent István parkban, de az előkészületeket a frissen megválasztott Fővárosi Közgyűlés felfüggesztette. Karácsony Gergely főpolgármester arra hivatkozott, hogy a helyi civilek kezdeményezték: vizsgálja felül a szobor tervezett helyét.

A Szent István-szobor látványterve még a Szent István parkban (Forrás: budapestgaleria.hu)

A Főváros egyeztetést kezdeményezett a XIII. kerületi civil szervezetekkel, közben a Budapest Galéria pedig új szakvéleményt készített, és a parkon belül egy új helyszínre tettek javaslatot. Az óraparcellának nevezett területen Szent István szobra sem a többi képzőművészeti alkotást nem zavarná, sem a füves részből nem venne el – mutatott rá állásfoglalásában a Budapest Galéria. A szobor elhelyezéséről és a Budapest Galéria állásfoglalásáról korábban részletesen írtunk.

Ennek ellenére 2020 szeptemberében olyan előterjesztés került a fővárosi képviselők elé, amely már teljesen új helyszínt, a XIX. kerületi Templom teret jelöli ki a Szent István-szobor felállítására. Hosszas közgyűlési vita után ezt a javaslatot a képviselők elutasították, azzal, hogy a következő közgyűlésen újra megtárgyalják a szobor elhelyezését. Erről is beszámolt a PestBuda. 

Ehhez képest csak 2021 júniusában került újra napirendre a téma, a főpolgármester a járványhelyzetben elrendelt egyszemélyi felhatalmazása alapján úgy döntött, hogy a Kispesten, a Templom téren állítják fel Harmath István szobrászművész alkotását. Az is kiderült, hogy hova kerül pontosan a Szent István-szobor.

A kispesti Templom tér felülről. Az alkotóművész javaslata alapján a 2-es ponttal jelölt területre állítják fel a Szent István-szobrot (Forrás: budapest.hu) 

A szobor felállítása előtt áthelyezik a turista-irányjelzőt, a lámpaoszlopot és a tűzscsapot, illetve rendezik a zöld területet (Forrás: budapest.hu) 

A Templom téren eredetileg a Nagyboldogasszony-templom főbeiáratának tengelyébe akarták elhelyezni a szobrot. A helyszín felmérésekor a szobrászművész egy új helyszínre tett javaslatot: a templom főbejáratától délnyugatra eső kisebb zöld szigetre javasolta felállítani alkotását. Döntését elfogadták, a Budapest Galéria állásfoglalásában jelezte, hogy a zöld területen a turista-jelzőtáblát, a villanyoszlopot és a tűzscsapot át kell helyezni, valamint a zöld területet rendezni kell.

NyitóképA Szent István-szobor látványterve (Forrás: budapestgaleria.hu)