Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Óbudán, az egykori Buszesz, vagyis szeszgyár területén (III. kerület, Sorompó utca 1.) folytat feltárást a Budapesti Történeti Múzeum. Július közepétől új feltárási szakaszba kezdtek a régészek, ahol már az ásatás elején több mint ötven fémtárgy látott napvilágot néhány nap alatt – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

Mint írják, a lelőhelyen két tucat római kori pénzérmén kívül egy bronzból készült kerek, úgynevezett pelta alakú katonai veretet, valamint egy szvasztikát, más néven horogkeresztet ábrázoló bronz fibulát, vagyis ruhakapocstűt is találtak a feltárás első hetében. Mindkét viseleti elem elsősorban a római kori katonasághoz köthető, amely nem meglepő, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is az aquincumi katonaváros (canabae) északi temetőjében zajlik az ásatás.

Óbudán, az egykori Buszesz, vagyis szeszgyár területén folytatott feltáráson júliusban több mint ötven fémtárgy​at találtak (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A beszámoló szerint a horogkereszt szimbólum végigkísérte szinte az emberiség egész történetét, az első ilyen mintákat mamutagyarba vésték tizenötezer éve a mai Ukrajna területén. Ezen a kis faragott állatfigurán még összekapcsolták az egyes kereszteket, az önállóan állóak hétezer éve jelentek meg.

Feltűnt a horogkereszt Indiában, ahol az árjákhoz kapcsolták megjelenésüket, s a hinduizmus legszentebb nem szótagot ábrázoló jelképévé vált, a szvasztika név is szanszkrit eredetű. Megjelent a görögöknél, az etruszkoknál, a keltáknál, majd később az angolszászoknál is. A római birodalomban a Kr. u. 2. század harmadik negyedétől a 3. század elejéig, közepéig keltezhető szvasztika fibulák elsősorban a limes-mentén elterülő provinciákban kerültek és kerülnek elő.

A középkorban is fel-felbukkant. Ismert a népművészetben is. A horogkereszt szimbólum jelentését a huszadik század húszas éveiben torzították el, amikor maga Adolf Hitler dolgozta át (például forgatta el 45 fokkal, s színezte ki), hogy a nemzetiszocialista párt jelképe legyen.

Az egykori Buszesz területén 2017 óta végez egy nagyberuházás előkészítéseként feltárásokat a Budapesti Történeti Múzeum. Eddig őskori, ókori és Árpád-kori leletek, leletegyüttesek egyaránt a területen.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Nyitókép: A Buszesz gyár 2018-ban, illetve a most előkerült ókori szvasztika (Fotó: Szűcs Csaba/pestbuda.hu; regeszet.aquincum.hu)