– Hatalmas sorok kígyóztak 3 napon át a Szent István-teremhez vezető útvonalon. Számítottak ekkora érdeklődésre?

– Nagy öröm volt számunkra, hogy ennyien kíváncsiak voltak a Szent István-teremre. Ki kell emelnem, hogy itt tulajdonképpen három látnivaló is van, hiszen a Szent István-terem a Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében helyezkedik el, ami önmagában is szenzáció. A teremhez vezető helyiségekben pedig egyedi tárlattal mutatjuk be a történelmi termet – így jön össze a három látványosság. A megnyitó hétvégéjén a helyszín szűk befogadóképessége és a sok más program ellenére mindennap telt házunk volt, több mint 3000 látogató tekintette meg a termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást. Bár már az előregisztráció során látszódott, hogy óriási az érdeklődés, hiszen egy hétvége alatt betelt az összes időpont, mégis nagyon nagy élmény volt élőben látni, ahogy minden reggel, már a délelőtti nyitáskor kanyargott a sor az Oroszlános udvaron. Azt gondolom, hogy ez a létező legszebb lezárása volt annak a sokéves munkának, amely a Szent István-terem újjáalkotásához vezetett.

Látogatók várakoznak, hogy az elsők között tekintsék meg a Budavári Palota újjáépített déli összekötő szárnyát és benne az újraalkotott Szent István-termet 2021. augusztus 20-án (Fotó: Várkapitányság)

Az ünnepi hétvége mindhárom napján hatalmas volt a sor a palotaudvaron (Fotó: Várkapitányság)

– Mit gondol, mi vonzotta ennyire a közönséget?

– Azt hiszem, a nagy népszerűségnek több eleme is van. Egyrészt ez a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi terme, a mostani korosztály még nem láthatott ilyet, hiszen a II. világháború sérülései után az épület belsejét leegyszerűsítve építették újra, a hely szellemétől teljesen idegenül. Másrészt az egész terem egy csodálatos attrakció, már a századfordulón igazi iparművészeti csúcsteljesítmény volt, a korszak legnagyobb mesterei szaktudásuk legjavát nyújtva készítették el a berendezését, amit bizonyít az is, hogy az 1900-as párizsi világkiállításon elnyerték a zsűri nagydíját. Úgy gondolom, hogy a mai szakemberek is bebizonyították, hogy méltó örökösei századfordulós elődeiknek, és egy olyan művet alkottak, amely kihagyhatatlan látványosság lesz mindazoknak, akik ellátogatnak a budai Várba.

Soha nem látott tömeg a palotaudvaron (Fotó: Várkapitányság)

– A látogatók úgy jöttek ki az épületből, hogy ezt minden magyar embernek látnia kell. Összegezzük: hány ember hány éves munkája van ebben benne?

 Egy igazán nagyszabású vállalkozásról beszélünk, ami immár 6 évre nyúlik vissza. Pécstől Pápáig több száz szakember dolgozott azon, hogy a lehető legpontosabban követve a Hauszmann Alajos által tervezett eredeti termet, újraalkossák a Budavári Palota csodáját. A teljesség igényével itt nem lehet felsorolni azt a rengeteg szakembert, akiknek köszönhetjük a munkát. Az új épületrész belsejében, a földszinten emléktábla hirdeti a közreműködőket. Emellett meg kell említenem, hogy a saját kollégáim is mindent megtettek azért, hogy a Szent István-termet bemutassuk a nagyközönségnek: számtalan kisfilmben, történetben, fotókkal, videókkal számoltunk be a terem múltjáról és újjászületéséről a közösségi médiában és a sajtón keresztül.

Látogatók a megújult Szent István-teremben a Budavári Palotában (Fotó: Várkapitányság)

A látogatók véleménye egybehangzó: ezt minden magyar embernek látnia kell! (Fotó: MTI/Komka Péter)

A nyitó hétvégén több mint 3000 látogató látta a Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást (Fotó: MTI/Komka Péter)

– Sokéves munkaszakasz zárult le tehát a déli összekötő szárny átadásával. Mivel folytatódik a munka?

– A Szent István-terem újjáalkotása egy próbafeladat volt számunkra, amit sikeresen teljesítettünk. Itt tapasztalatokat gyűjthettünk arról, hogy milyen állapotban van a Budavári Palota épülete, milyen technikák szükségesek ahhoz a munkához, ami az egyik legfontosabb feladatunk: a palota teljes rekonstrukciója. Ezt idén ősztől a Szent György tér felőli oldal irányából folytatjuk majd tovább. A következő nagy esemény számunkra a Csikós-udvar, és benne a Lovarda épületének megnyitása lesz, amire idén ősszel kerül majd sor. Emellett még az idei év folyamán megkezdjük a Dísz téren a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítését és a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukcióját, továbbá a Szent György téren újjászületik a József főhercegi palota és a hozzá tartozó, mesebeli palotakert is. De folytatjuk a Budavári Palotanegyedben és környékén található történelmi kertek, parkok és sétányok helyreállítását és karbantartását is, hiszen a célunk az, hogy a terület méltó legyen világörökségi rangjához, az itt élők és az ide látogatók pedig egy kényelmes, otthonos helyszínt kapjanak vissza munkánk végeztével.

Nyitókép: Óriási az érdeklődés a megújult a Szent István-terem iránt (Fotó: Várkapitányság)