Ezrek voltak kíváncsiak a 2021-es év legnagyobb építészeti attrakciójára

A cikk angolnyelvű változata: Thousands were curious about the biggest architectural attraction of 2021

Írta: Halász Csilla

2021. augusztus 25. 10:00

Valószínűleg a 2021-es év legnagyobb építészeti attrakciója a Budavári Palota déli összekötő szárnyának újraépítése és a Szent István-terem újraalkotása. Az augusztus 20-i ünnepi hétvégén soha nem látott tömeg várakozott a palotaudvaron, hogy bejusson a most átadott épületrészbe. Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese értékelte lapunknak a történteket.

– Hatalmas sorok kígyóztak 3 napon át a Szent István-teremhez vezető útvonalon. Számítottak ekkora érdeklődésre?

– Nagy öröm volt számunkra, hogy ennyien kíváncsiak voltak a Szent István-teremre. Ki kell emelnem, hogy itt tulajdonképpen három látnivaló is van, hiszen a Szent István-terem a Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében helyezkedik el, ami önmagában is szenzáció. A teremhez vezető helyiségekben pedig egyedi tárlattal mutatjuk be a történelmi termet – így jön össze a három látványosság. A megnyitó hétvégéjén a helyszín szűk befogadóképessége és a sok más program ellenére minden nap telt házunk volt, több mint 3000 látogató tekintette meg a termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást. Bár már az előregisztráció során látszódott, hogy óriási az érdeklődés, hiszen egy hétvége alatt betelt az összes időpont, mégis nagyon-nagy élmény volt élőben látni, ahogy minden reggel, már a délelőtti nyitáskor kanyargott a sor az Oroszlános udvaron. Azt gondolom, hogy ez a létező legszebb lezárása volt annak a sok éves munkának, ami a Szent István-terem újjáalkotásához vezetett.

Látogatók várakoznak, hogy az elsők között tekintsék meg a Budavári Palota újjáépített déli összekötő szárnyát és benne az újraalkotott Szent István-termet 2021. augusztus 20-án (Fotó: Várkapitányság)

Az ünnepi hétvége mindhárom napján hatalmas volt a sor  a palotaudvaron (Fotó: Várkapitányság)

– Mit gondol, mi vonzotta ennyire a közönséget?

– Azt hiszem, a nagy népszerűségnek több eleme is van. Egyrészt ez a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi terme, a mostani korosztály még nem láthatott ilyet, hiszen a második világháború sérülései után az épület belsejét leegyszerűsítve építették újra, a hely szellemétől teljesen idegenül. Másrészt az egész terem egy csodálatos attrakció, már a századfordulón igazi iparművészeti csúcsteljesítmény volt, a korszak legnagyobb mesterei szaktudásuk legjavát nyújtva készítették el a berendezését, amit bizonyít az is, hogy az 1900-as párizsi világkiállításon elnyerték a zsűri nagydíját. Úgy gondolom, hogy a mai szakemberek is bebizonyították, hogy méltó örökösei századfordulós elődeiknek, és egy olyan művet alkottak, ami kihagyhatatlan látványosság lesz mindazoknak, akik ellátogatnak a budai Várba.

Soha nem látott tömeg a palotaudvaron (Fotó: Várkapitányság)

– A látogatók úgy jöttek ki az épületből, hogy ezt minden magyar embernek látnia kell. Összegezzük: hány ember hány éves munkája van ebben benne?

 Egy igazán nagyszabású vállalkozásról beszélünk, ami immár 6 évre nyúlik vissza. Pécstől Pápáig több száz szakember dolgozott azon, hogy a lehető legpontosabban követve a Hauszmann Alajos által tervezett eredeti termet, újraalkossák a Budavári Palota csodáját. A teljesség igényével itt nem lehet felsorolni azt a rengeteg szakembert, akiknek köszönhetjük a munkát. Az új épületrész belsejében, a földszinten emléktábla hirdeti a közreműködőket. Emellett meg kell említenem, hogy a saját kollégáim is mindent megtettek azért, hogy a Szent István-termet bemutassuk a nagyközönségnek: számtalan kisfilmben, történetben, fotókkal, videókkal számoltunk be a terem múltjáról és újjászületéséről a közösségi médiában és a sajtón keresztül.

Látogatók a megújult Szent István-teremben a Budavári Palotában (Fotó: Várkapitányság)

A látogatók véleménye egybehangzó: ezt minden magyar embernek látnia kell! (Fotó: MTI/Komka Péter)

A nyitó hétvégén több mint 3000 látogató látta a Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást (Fotó: MTI/Komka Péter)

– Sok éves munkaszakasz zárult le tehát a déli összekötő szárny átadásával. Mivel folytatódik a munka?

– A Szent István-terem újjáalkotása egy próbafeladat volt számunkra, amit sikeresen teljesítettünk. Itt tapasztalatokat gyűjthettünk arról, hogy milyen állapotban van a Budavári Palota épülete, milyen technikák szükségesek ahhoz a munkához, ami az egyik legfontosabb feladatunk: a palota teljes rekonstrukciója. Ezt idén ősztől a Szent György tér felőli oldal irányából folytatjuk majd tovább. A következő nagy esemény számunkra a Csikós udvar, és benne a Lovarda épületének megnyitása lesz, amire idén ősszel kerül majd sor. Emellett még az idei év folyamán megkezdjük a Dísz téren a Vöröskereszt Egylet egykori székházának újjáépítését és a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukcióját, továbbá a Szent György téren újjászületik a József főhercegi palota és a hozzá tartozó, mesebeli palotakert is. De folytatjuk a Budavári Palotanegyedben és környékén található történelmi kertek, parkok és sétányok helyreállítását és karbantartását is, hiszen a célunk az, hogy a terület méltó legyen világörökségi rangjához, az itt élők és az ide látogatók pedig egy kényelmes, otthonos helyszínt kapjanak vissza munkánk végeztével.

Nyitókép: Óriási az érdeklődés a megújult a Szent István-terem iránt (Fotó: Várkapitányság)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó