Héber számlapos óra került az óbudai zsinagógára

2021. szeptember 11. 17:30

A fennállásának 200. évfordulóját ünnepli idén az óbudai zsinagóga, amely most visszakapta egykori homlokzati díszét, a héber számlapos órát is.

Az óbudai zsidó közösség már a XVIII. században épített templomot a mai zsinagóga helyén. Majd 1820-ban Landherr András tervei alapján teljesen új, a korábbinál nagyobb, impozánsabb zsinagógát emeltek, amelyet 1821. július 20-án avattak fel. Az óbudai zsinagóga történetét részletesen bemutattuk már. 

Az óbudai zsinagóga 1920 körül Erdélyi Mór felvételén (Forrás: Kiscelli Múzeum)

Az épületet először 1900-ban renoválták, akkor készült a timpanon díszítése Ullmann Gyula építész tervei alapján. A második világháborúban az épület ugyan megsérült, de azt már 1946-1947 között kijavították, ám sokáig nem működhetett zsinagógaként.  A 60-as évek derekán a Magyar Izraeliták Országos Képviselete (MIOK) eladta az épületet az államnak.

Az óbudai zsinagóga 1970-ben (Forrás: Kiscelli Múzeum)

Úgy tervezték, hogy a Textilmúzeum költözik ide, végül  azonban 1978-tól a Magyar Televízió használta díszletraktárként, később  stúdióként. Az évtizedes hányattatások után a zsinagóga 2010-ben nyerte vissza eredeti rendeltetését, és megkezdődött a felújítása. Felszentelésének 200. évfordulója alkalmából a zsinagóga óráját is visszahelyezték a homlokzatra.

Az épületet 2010-2016 között újították fel. A homlokzatról még hiányzik az óra (Forrás: az óbudai zsinagóga honlapja)

Immár a héber számlapos óra is a helyére került az óbudai zsinagóga homlokzatán (Forrás: obuda.hu)

Nyitókép: Héber számlapos óra került az óbudai zsinagógára (Forrás: az óbudai zsinagóga honlapja)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Vegre! Bar celszerubb lett volna ha a szamlap a fal sikjaban van mint eredetileg nem pedig besulyesztve mert igy a foldrol nezve negytol nyolcig nem latszanak a szamok ha kozel allunk az epulethez.
Jo lenne ha a frissen felujitott Ybl altal tervezett Petofi teri görög templomon tatongo lyuk helyere is kerulne vegre egy szep ora.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó