Célegyenesbe fordult a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum kivitelezése, a világszínvonalú épületben elhelyezett intézmény 2022 márciusában nyílik meg a nagyközönség számára az 56-osok terén – mondta el Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület tegnapi sajtóbejárásán.

Hozzátette, a Néprajzi Múzeumnak 1872-es alapítása óta nem volt eleve múzeum célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményt. A Városligethez erősen kötődik a gyűjtemény, hiszen az a millenniumi kiállítás Néprajzi falujában mutatkozott be először a nagyközönség számára 1896-ban, majd a szintén városligeti nagy Iparcsarnokban kapott otthont.

„Történetében először, alapításának 150. évfordulójára az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk végre olyan épületet kap, amelyet saját igényei szerint terveztek és valósítottak meg” – hangsúlyozta Baán László.    

A pixelrács műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja (Fotó: Városliget Zrt.)

Az épület egyik legimpozánsabb eleme, a homlokzatot borító „üvegfüggöny” egy egyedi és karakteres, közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszter szerkezetű fémrács hálót feszítettek körbe. A pixeleket egy speciális robot helyezte be a lézervágott alumínium rácsokba, melyekből több mint 2000 darabot rögzítenek fel az épületre. A kis kockákból 20 magyar és 20 nemzetközi (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) néprajzi motívum kortárs újraértelmezéseként megszülető formák álltak össze.

Ez a különleges megoldás nemcsak esztétikailag egyedi, hanem műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja, hozzájárulva az energiatakarékos működéshez – tudtuk meg a Városliget Zrt. közléséből.

Összességében 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén (Fotó: Városliget Zrt.)

A múzeum tetőkertjének munkálatai is a befejezéséhez közelednek, itt változatos növényfajokkal gazdagon beültetett, több mint 7000 négyzetméteres zöldfelületet alakítanak ki. Több mint 3000 köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe növényeket és fákat ültettek. Virágos és hagymás évelőkből mintegy 1500, lombos cserjéből 7 darab, örökzöldből közel 100 darab, díszfűből majd 700 példányt ültettek el. Összességében 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén.

Nem csak a felszínen, hanem a belső terekben is jó üzemben haladnak a munkálatok (Fotó: Városliget Zrt.)

Az épület mintegy 60 százaléka térszint alatt kap helyet, ahol befejezésükhöz közelítenek a szakipari munkálatok, összes mintegy 3000 négyzetméter gépészeti területet alakítottak ki az épület ellátásához. A világszínvonalú kiállítóterek építése is hamarosan elkészül, a Néprajzi Múzeum korábbi Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7000 négyzetméteres alapterület áll majd rendelkezésre a múzeum szakembereinek.

A kis kockákból 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum állt össze (Fotó: Városliget Zrt.)

A miniszteri biztos emlékeztetett, hogy a Néprajzi Múzeum új otthonának tervezőit meghívásos nemzetközi tervpályázaton választották ki, rendkívül erős mezőnyből. A Ferencz Marcel vezette Napur Architect tervei a legjobban feleltek meg a kiírás szerinti elvárásoknak, miszerint az épület egyfajta kaput képezzen a Városligeti fasor végében, hiszen az Andrássy út kiépüléséig itt volt a Liget történeti „bejárata”, egyben illeszkedjen a Városliget parki és intézményi szövetéhez – mondta el a miniszteri biztos.

 A Néprajzi Múzeum jövő tavasszal egy, a múzeum hazaérkezését bemutató látványos időszaki kiállítással várja a látogatókat több mint 1000 négyzetméteren „Megérkeztünk” címmel, amely a gyűjtemény legjelesebb, emblematikus tárgyaiból mutat be válogatást.  Belépő nélkül is látogatható lesz a grandiózus, 3500 műtárgyat felvonultató Kerámiatér. Márciusban megnyit az állandó kiállítás leglátványosabb egysége, a más műtárgyak mellett egy 7 méteres bödönhajót és a legrégibb székelykaput is bemutató ZOOM tér, valamint a Méta elnevezésű múzeumi élménytér is.

A rangos nemzetközi ingatlanszakmai versenyen, az International Property Awardson 2018-ban a Néprajzi Múzeumot a tervei alapján a világ legjobb középületének választották s egyben a Best Architecture fődíjat is megkapta.

Forrás: MTI, Városliget  Zrt. sajtóközleménye

Nyitókép: A 2022 márciusában megnyitó múzeum szabadon bejárható tetőkertje közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit (Fotó: Városliget Zrt.)