Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szentelték fel és adták át az óbudai Szent Vér-kápolnát, amely az elmúlt időszakban kívül-belül megújult – derült ki a III. kerületi önkormányzat közleményéből.

A most történt felújítás keretében megszüntették a falak vizesedését, javították a vakolatot és a festést kívül-belül. Új tetőszerkezetet kapott a kápolna új toronnyal és hozzáillő kereszttel a tetején. Energiatakarékos módszerrel korszerűsítették az épület világítását is. Továbbá kialakítottak kis nyílásokat a kápolna kapuzatán, így az arra járó hívek és turisták akkor is be tudnak nézni, ha éppen zárva találnák az épületet. Felújították a kápolna előtti kis teraszon elhelyezett padokat is. A kápolnában új oltárképet helyeztek el, ami Bráda Tibor festő- és üvegművész alkotása, és a korábban itt álló oszlophoz kötözött Fájdalmas Krisztus-szoborra emlékeztet. Illetve a Szűz Mária Társaság nővérei segítségével ismét a kápolnába került a mariazelli Mária-kegyszobor egy újabb hiteles másolata is. Továbbá elhelyeztek még egy Szentháromság-képet is a kápolnában, amelynek hátterét Rácz Gábor tűzzománcművész készítette, és az óbudai Szentháromság-plébániához való kötődésre utal.

Többek között új tetőzetet is kapott a Szent Vér-kápolna (Forrás: obuda.hu)

Még a kápolna felépítése előtt bő száz évvel, 1702-ben Zichy László és testvére, Zichy Péter a dombon elhelyezte az ausztriai mariazelli kegyszobor hiteles másolatát, ahova aztán évtizedeken keresztül zarándokoltak a környékbeli hívek. Innen is származik ennek a vidéknek a Kiscell elnevezése. Később ez a kegyszobor átkerült az óbudai Szent Péter és Pál templomba, ahol mind a mai napig található. Ezt követően a helyén egy oszlophoz kötözött Fájdalmas Krisztus-szobrot állítottak fel. Végül a XIX. század elején, 1812 és 1814 között építették fel a Fájdalmas Krisztus-szobor helyén a ma is látható Szent Vér-kápolnát, amelyhez a következő évtizedben kialakították a 14 stációból álló kálváriát is (korábban részletesen foglalkoztunk a kápolna és a kálvária történetével is).

A felújítási munkálatokat az Óbudai Hegyvidékiek Egyesülete szervezte, illetve bonyolította le. A felújításban részt vevők felajánlásai és térítésmentes segítségei mellett a források egy részét a helyi önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Egyházmegye biztosította.

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: A Szent Vér-kápolna 2021-ben (fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)