Egy beruházást megelőző régészeti megfigyelést folytatnak a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei a XI. kerületben, a Budafoki út mellett, összesen 5333 négyzetméteren. A minél gyorsabb és gördülékenyebb munkavégzést segítve a markoló által letermelt XX. századi feltöltés és természetes humuszréteg alatti részeket azonnal fel is tárják  – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

A beszámoló szerint a területen a középső neolitikum (vagyis az újkőkorszak) van legintenzívebben jelen, ami azért nem meglepő, mert az őskorban a Duna mellett szinte mindenhol időről időre megtelepedtek az emberek. Ezen a területen is előkerültek újkőkori építményekhez tartozó cölöplyukak, valamint némi kerámiaanyag is a feltárt gödrökből. Az objektumok elhelyezkedése arról tanúskodik, hogy a 2019-ben megismert település északi szélét sikerült megfogni.

A csontvázas sírok nyugat-keleti tájolásúak, feltehetően középkori eredetűek (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Az őskor emlékeinek felbukkanására tehát számítani lehetett, azonban a kutatókat meglepetésként érte az eddig kevesebb mint egy tucat temetkezés, amely szinte beékelődött a neolit megtelepedési nyomok közé. A csontvázas sírok nyugat-keleti tájolásúak, a szegényes leletanyag alapján a középkorra lehet keltezni őket. Mivel a jelenlegi területtől kevéssel délre azonosították korábban a forrásokból csak alig ismert Kocsola falu néhány objektumát, feltételezhető, hogy ennek a középkor végét meg nem élő településnek a temetőjére sikerült most rábukkanni.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Megtalálhatták a régészek Kocsola falu temetőjét (Fotó: regeszet.aquincum.hu)