Ilyen lesz a Városháza Park – Kihirdették a tervpályázat eredményét

A cikk angol nyelvű változata: This will be the Town Hall Park - The results of the design competition have been announced

2022. április 29. 15:00

Jövőre kezdődhet a Központi Városháza Károly körút felőli oldalán lévő, eddig parkolóként használt területet megújítása. A tavaly kiírt tervpályázat eredményét ma hirdették ki, a győztes terv alapján a mintegy 8000 négyzetméteres területen megőrzik a meglévő fákat, amelyek mellé újakat is ültetnek, számos új padot helyeznek ki, és lesznek csobogók is. A Városháza Park megújítása várhatóan 2024-re fejeződik be.

Ahogyan azt tavaly novemberben mi is megírtuk, a főváros vezetése tervpályázatot írt ki az V. kerületi Városháza Park megújítására. A tervpályázatra összesen 19 pályamű érkezett be. A pályázat eredményét április 29-én hirdették ki ünnepélyes keretek között – derül ki a beruházás hivatalos oldalán megjelent közleményből.

A tervpályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve nyerte meg. Az ünnepélyes eredményhirdetésen elhangzott, hogy a pályamű a zöld felületet állítja a középpontba, szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, illetve teljesíti az esővíz tárolásával és felhasználásával kapcsolatos elvárásokat is.

A Városháza Park nemcsak egy új, parkosított terület lesz, hanem egyben egy új kulturális tér is a Merlin épületének felújításával, a Budapest Galéria új kiállítóterével és a Városháza földszinti helyiségeinek megnyitásával (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

Mint írják, a 2021 őszén kiírt tervpályázaton a főváros vezetése három fő célt fogalmazott meg. Ezek szerint a Városháza Parknak kell lennie „Budapest zöld főterének”, ennek érdekében 8000 négyzetméternyi új zöld felületet hoznak létre, fásítanak és gyűjtik, illetve helyben hasznosítják a csapadékvizet. A második szempont a „nyitott Városháza” elvét fogalmazza meg, amelynek értelmében a Városháza helyt ad a megemlékezéseknek, a társadalmi és politikai rendezvényeknek, illetve az épület földszinti helyiségeit megnyitják a kulturális, közösségi célok és az ügyfélforgalom előtt. Végül a harmadik cél nem más, minthogy az új park a fővárosiak találkozóhelye legyen. Ennek értelmében az alkalmi események mellett a Budapest Galéria új kiállítótere, az egykori Merlin Színház épületének felújításával és a Városháza földszinti helyiségeinek megnyitásával új kulturális és közösségi tér jön létre a főváros szívében.

A tervpályázat I. helyét a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve nyerte el (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

Ahol eddig a Városháza parkolója volt, a jövőben parkosított tér lesz (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

 

Számos új fát is elültetnek majd a Városháza Parkban (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

A tervpályázat második díját a CAN Architects Studio + Újírány Tájépítész Kft. érdemelte ki, a harmadik díjat megosztva kapta Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos, Pápai Veronika, Csomay Zsófia közös csapata, valamint a Lima Design Kft. További két pályamű megvételt nyert: az egyik Csépke Tamás és Skrabák Zoltán terve, a másik a BKM Nonprofit Zrt. + KIMA Studio Kft. munkája.

Összegző kép a Városháza és környékének felújításáról: a park mellett a Városháza épülét és a Merlin Színházat is felújítják, a Budapest Galéria pedig a tervek szerint a Gerlóczy utcai épületszárny földszintjére költözik  (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

A tervek szerint a munkák 2023-ban kezdődnek el, és előreláthatóan 2024-re újulhat meg a Városháza Park. Várhatóan addigra elkészül a Városháza homlokzatának felújítása is (amely idén februárban vette kezdetét), a Merlin Színház épületének felújítása, és megnyílik a Budapest Galéria új kiállítótere is a Városháza épületében.

Forrás: varohazapark.budapest.hu

Nyitókép: Megújul a Városháza Park (Fotó: varohazapark.budapest.hu)

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A főpolgármester, ahhoz képest, hogy a hivatalba lépése után azonnal megkezdi a park építését, 3 év után még csak látványterveknél tart. De legalább a középső épület bántóan hiányzó sátortetőjét megépítené. De nem. Így meg elég rondán fog kinézni.


Nedm sok fantáziát látok benne, de karácsonygergely eddig tevékenységét ismerve a tervezők-kivitelezők mind csókos pajtások és sokkal többe kerül majd, mint egy komolyabb, nagyobb közpark.


Én értem, hogy ez egy fideszzombi oldal és az az alapállás, hogy minden amit a kormány csinál az jó és minden amit egy ellenzéki vezetésű város, az rossz, de ez tényleg már a zombiság leges legalja. A kommentelők 95% agyhalott zombi.

Válaszok:
grandma123 | 2022. május 2. 11:53

Szívemből szóltál, önálló gondolatuk nincsen. Mind sötét, manipulált dögevő. orbán kedvéért még az égre is képesek azt mondani, hogy zöld. A fűre meg, hogy kék. Aranyos amikor itt haverokat emlegetnek a főváros esetében, holott az országot pont az ő aszisztálásukkal magánosította egy haveri banda. Itt a Sándor hozzászólótól kérdezném, bár választ nem is várok, hogy Mászaros, meg a többi azok szerinte nem pont azt csinálják amivel itt támadja karácsonyt??? Szánalmas

Válaszok:
Sándor | 2022. május 3. 22:56

amikor végre talán ezt is megcsinálják, akkor jön a kritika, hogy miért most, miért így, de a valóság az, hogy bizony az előző városvezetés alatt 9 évig nem sikerült ezt rendbe tenni..

Válaszok:
Sándor | 2022. május 3. 22:57

Karácsonyt és Mészárost össze sem lehet hasonlítani. Mészáros ért is valamihez, dolgozik is, pénzét a köz javára fordítja és nem a lopáson töri a fejét. Karácsony feje kong az ürességtől, a várost nem ismeri, amit csinál azzal csak kárt okoz. Budapestet nem gazdagítja, hanem amit Tarlós meghagyott a kasszában azt elverte.


Valóban nem terveztek parkot, mert sokáig a beépítés volt a koncepció.

Válaszok:
persona | 2022. május 4. 05:42

De abbol sem lett semmi, pedig lett volna ra idejuk es ha akkor megtortent volna a beepites Karacsony nem tudna most mondvacsinalt parkot krealni ebbol a varoskepet ronto foghijtelekbol a belvaros sziveben.


Valamikor egy ronda üzletsor volt a Tanács (Károly) körúti fronton. Ezt lebontották, de azóta foghíjtelek, autóparkoló, kerítéssel éktelenkedik ott. Még Demszky tervezett oda egy úgy-ahogy elfogadható esztétikájú beépítést. Ebből sem lett semmi. Most ez a park projekt egy kényszermegoldás. Ettól nem lesz szebb a város.


Ahogy azt mar egy korabbi posztban kifejtettem, nem ertem a parkositast, legalabbis nem ebben a formaban.
Pro:
1. A varoshaza, illetve annak mindenkori "lakoja" nem zarhat le egy ekkora kozteruletet a belvaros kellos kozepen, raadasul egy hazi parkolo kedveert. Adja magat, ha mar visszakapjak a budapestiek a teruletet, annak valamilyen szintu parkositasa.
Hat kb. ennyi a pro.

Kontra:
1. Az, hogy ettol a parktol jobb lesz a levego es elhetobb lesz a varos az nem csak hazugsag, de olyan szinten az emberek hulyenek nezese, hogy az felhaborito. Budapest levegoje nem hogy ettol a 20 uj fatol nem lesz jobb, de 20 ezer uj fatol se lenne jobb. 20 ezer uj fa sem tudna kompenzalni a kipufogogazt es a hulladek/fa/stb egetesebol szarmazo legszennyezest, amivel orszag szerte sokan futenek a mai napig. "Dugodij" persze sehol. Amugy meg, ha mar park, legyen zold. Ennek a tervnek a 2/3-a terko, legalabbis a latvanytervek alapjan. Es valljuk be, nem egy nagy szam, nem olyan mint mondjuk a Marina Bay park Szingapurban, amire picit hajaz a Millenaris Szelkapu:)
2. Minek kell meg egy park a belvaros kozepen, amikor ott van tole 100 meterre a kituno es jo nagy Erzsebet ter (park) es a Godor terulete (szinten park jellegu terulet). A belvarosokban altalaban epuletek vannak. Ahol emberek elnek, dolgoznak, tanulnak, kikapcsolodnak, stb. Itt szerintem egyertelmuen a beepites lett volna a legjobb otlet, pl. megepiteni a hianyzo Karoly Korut feloli szakaszt, ahogy az eredeti tobb szaz eves elkepzeles is volt. Funkciot nem lett volna nehez talalni (lakas, egyetem, stb). Parkkent, pedig megnyitni az epuletet passzazsokkal, es a belso udvarokat parkositani es publikussa tenni. De nem, ehelyett nalunk a belvarosban parkok vannak (a kozhiedelemmel ellentetben Budapest belvarosa egyaltalan nem tulzsufolt, nem csak Kalkuttahoz merten, de mas europai belvarosokhoz kepest sem!) az emberek meg kikoltoznek 10-20 km re a belvarostol, hogy onnan jarjanak be dolgozni a szukebb ertelemben vett belvarosba a terepjarojukkal allando dugokat es szmogot okozva.

Ahogy a 2 elottem szolo is kifejtette, ez a park egy kenyszeru politikai igeret kenyszermegoldasa, semmi tobb.

Válaszok:
Sándor | 2022. május 6. 13:07

A Gödör is egy borzalom. Elkezdték a Nemzeti Színház alapjait kiásni. Nem ment, csináltak egy "Gödör" nevű borzalmat egy hitvány kinézetű előadóteremmel, vécékkel (mondjuk ez ami tényleg kell a városban, Budapesten kevés a nyilvános vécé) és buliprogramokat szervezni. Magát az Erzsébet teret megerőszakolták egy óriáskerékkel, holott a szomszédos Bazilika kupolája alól is ilyen, sőt jobb a kilátás. A Szélkaput hagyjuk. A Rózsadombról jön le a friss levegő. Az egykor volt Ipari Minisztériumban jártam. Csak néhány fejes szobája volt légkondicionált, a többi nyithatatlan ablakú helyiségben izzadságban úszó fuldokló emberek ültek. Egy teljesen elfuserált épület volt, jó, hogy lebontották. Anno azért épült, hogy eltakarja a Ganz ronda gyáregyüttesét. Nos a Millenáris park a Szélkapuval valóban betölti a szerepét. Ennél csak egyetlen szebb park van Budán a Városmajor. Most akarják szétbarmolni egy mesterséges tóval, ahol lesz majd nyálka, alga és döglött hal..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó