Ahogyan azt tavaly novemberben mi is megírtuk, a főváros vezetése tervpályázatot írt ki az V. kerületi Városháza Park megújítására. A tervpályázatra összesen 19 pályamű érkezett be. A pályázat eredményét április 29-én hirdették ki ünnepélyes keretek között – derül ki a beruházás hivatalos oldalán megjelent közleményből.

A tervpályázatot a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve nyerte meg. Az ünnepélyes eredményhirdetésen elhangzott, hogy a pályamű a zöld felületet állítja a középpontba, szervesen kapcsolódik a szomszédos terekhez, megőrzi a meglévő fákat, illetve teljesíti az esővíz tárolásával és felhasználásával kapcsolatos elvárásokat is.

A Városháza Park nemcsak egy új, parkosított terület lesz, hanem egyben egy új kulturális tér is a Merlin épületének felújításával, a Budapest Galéria új kiállítóterével és a Városháza földszinti helyiségeinek megnyitásával (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

Mint írják, a 2021 őszén kiírt tervpályázaton a főváros vezetése három fő célt fogalmazott meg. Ezek szerint a Városháza Parknak kell lennie „Budapest zöld főterének”, ennek érdekében 8000 négyzetméternyi új zöld felületet hoznak létre, fásítanak és gyűjtik, illetve helyben hasznosítják a csapadékvizet. A második szempont a „nyitott Városháza” elvét fogalmazza meg, amelynek értelmében a Városháza helyt ad a megemlékezéseknek, a társadalmi és politikai rendezvényeknek, illetve az épület földszinti helyiségeit megnyitják a kulturális, közösségi célok és az ügyfélforgalom előtt. Végül a harmadik cél nem más, minthogy az új park a fővárosiak találkozóhelye legyen. Ennek értelmében az alkalmi események mellett a Budapest Galéria új kiállítótere, az egykori Merlin Színház épületének felújításával és a Városháza földszinti helyiségeinek megnyitásával új kulturális és közösségi tér jön létre a főváros szívében.

A tervpályázat I. helyét a Lépték-Terv Tájépítész Iroda pályaműve nyerte el (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

Ahol eddig a Városháza parkolója volt, a jövőben parkosított tér lesz (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

 

Számos új fát is elültetnek majd a Városháza Parkban (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

A tervpályázat második díját a CAN Architects Studio + Újírány Tájépítész Kft. érdemelte ki, a harmadik díjat megosztva kapta Baki Áron, Godolla Máté, Kőműves Márton, Takács Ákos, Pápai Veronika, Csomay Zsófia közös csapata, valamint a Lima Design Kft. További két pályamű megvételt nyert: az egyik Csépke Tamás és Skrabák Zoltán terve, a másik a BKM Nonprofit Zrt. + KIMA Studio Kft. munkája.

Összegző kép a Városháza és környékének felújításáról: a park mellett a Városháza épülét és a Merlin Színházat is felújítják, a Budapest Galéria pedig a tervek szerint a Gerlóczy utcai épületszárny földszintjére költözik  (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

A tervek szerint a munkák 2023-ban kezdődnek el, és előreláthatóan 2024-re újulhat meg a Városháza Park. Várhatóan addigra elkészül a Városháza homlokzatának felújítása is (amely idén februárban vette kezdetét), a Merlin Színház épületének felújítása, és megnyílik a Budapest Galéria új kiállítótere is a Városháza épületében.

Forrás: varohazapark.budapest.hu

Nyitókép: Megújul a Városháza Park (Fotó: varohazapark.budapest.hu)