Restaurálják a krisztinavárosi Nepomuki Szent János-szobrot – derül ki az I. kerületi önkormányzat honlapján megjelent közleményből. Bár a Horvát-kertben, a Petőfi Sándor Gimnáziummal szemben álló szobor sajnos nem az eredeti, hanem egy 1999-ben készült másolat, ám azóta megviselte az időjárás, ezért szükséges a restaurálása.

Az eredeti szobor 1927-ben a mára megszűnt Szent János téren (Fotó: Fortepan/Képszám:55667)

Nepomuki Szent János a XIV. századi Prágában élő cseh pap volt, aki a cseh királyné gyóntatója is volt. A legenda szerint IV. Vencel cseh király hűtlenséggel vádolta feleségét, és erre a királyné gyóntatójától várta a vallomást, ám János nem volt hajlandó megszegni a gyónási titoktartást. Ezt követően a jámbor papot előbb megkínozták, majd a prágai Károly hídról a Moldva folyóba dobták, ahol megfulladt.

Az 1837-es nagy árvíz után emelték Nepomuki Szent János szobrát a budai polgárok (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A mártírhalált halt gyóntatópap később a folyók, hidak, hajósok, halászok és vízimolnárok védőszentje lett. Ezért is érdekes, hogy miért áll a szobra a Horváth-kertben. A XIX. század első felében, 1837-ben hatalmas felhőszakadás volt, aminek következtében árvíz árasztotta el Krisztinavárost. Miután levonult az ár, a helyiek hálából az egykori Ördög-árok partján felállították Nepomuki Szent János szobrát. A szobor barokkos miseruhában, feszülettel a kezében ábrázolja a szentet, lábánál egy angyal ül, ujját a szájára téve, ezzel utalva a gyónási titoktartásra.

A ma is látható Nepomuki Szent János-szobrot 1999-ben állították (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A szobor Budapest ostromában súlyosan megsérült a közelben folyó csatározások miatt. A helyreállítás helyett 1960-ban elbontották. A rendszerváltozás után, 1999-ben állították fel az eredeti szobor hű másolatát.

Forrás: budavar.hu

Nyitókép: Restaurálják a Nepomuki Szent János-szobrot a Horváth-kertben (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)