A XIX. század utolsó harmadában kiépült Sugárút (ma Andrássy út) egyik legérdekesebb épülete a középkori tornyos várkastélyokat idéző Andrássy út 117. szám alatti villa volt. Az emeletes ház a központi részén kimagasló toronnyal 1881–1882-ben épült. 

Az építtető Fackh Károly (1834–1898) a kor jeles személyisége volt: a Magyar Nyugati Vasút vezérigazgató-elnöke, Pöltenberg Ernő unokaöccse, Baross Gábor tanácsadója, országgyűlési képviselő (Szabadelvű Párt), Rákosliget létrehozásának kezdeményezője. A felesége, Marie Girault de Roche-Corbon régi francia nemesi családból származott.

A telket a Fővárosi Közmunkák Tanácsától 1880. december 20-án vásároló házaspár tudatos intenciója lehetett a francia várkastélyok világának felidézése. Elképzeléseikhez a svájci, francia születésű Ray Rezső Lajost nyerték meg, akinek egész életművére mély hatást gyakoroltak a Charles Garniernél folytatott párizsi tanulmányai. Ray olyan közismert neobarokk épületek tervezője, mint a Royal Nagyszálló, a Lukács gyógyfürdő és az Andrássy út 93. szám alatti Herzog-palota. Emellett az Andrássy út 29. és 93. számú ház, valamint a saját maga számára tervezett Andrássy út 105. és annak szomszédja, a lebontott 107. számú épület is az ő alkotása.

A Fackh-villa tervrajzát a mérnöki térrajz alapján 1881. augusztus 25-én hagyták jóvá. A villához 1881-ben istálló is épült. A villa építészeti megoldásait szemléletesen adja vissza Dörre Tivadar ihletett rajza, amely a Vasárnapi Ujság 1882. június 4-i számában jelent meg.

A Fackh-villa Dörre Tivadar rajzán (Forrás: Vasárnapi Újság, 1882. június 4.)

A Fackh család 1889 novemberében vált meg az ingatlantól, amely az Apponyi család birtokába, gróf Apponyi Lajosné Scher-Thoss Margit nevére került. Férje, a jótékonyságáról ismert Apponyi Lajos királyi udvarnagy és fia, a későbbi jeles vadász, Apponyi Henrik is a villában laktak. 1892-ben újabb istállóval és kocsiszínnel egészült ki az épület, Luches József tervei alapján.

Az Apponyiak 1905. február 18-án az ingatlant eladták a magyar államnak, amely innentől kezdve a Magyar Szent Korona tulajdonaként szerepelt a nyilvántartásokban. A családtagok 1912-ig még az épületben maradtak, ahol 1914-ben már Pálffy Miklós herceg, udvarnagy élt.

Az 1920-as évek elejétől a Notre Dame de Sion női szerzetesrend otthona lett a villa, ahol kápolnát is kialakítottak. Az apácák hitújoncokkal, nyelvtanfolyamok szervezésével és titkárnőképzéssel foglalkoztak itt, a holokauszt alatt pedig a zsidómentő tevékenységükkel szereztek érdemeket.                                            

           

A Notre Dame de Sion Andrássy út 117. szám alatti intézetének kápolnája (Forrás: Magyar Katolikus Almanach, 1930–1931)

Az egykori villa helyén, az Andrássy út 117. szám alatt ma lakóház áll (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A II. világháborús ostrom alatt súlyosan megsérült és romossá vált villát 1948-ban bontották le. A mai modern lakóház 1959-ben, az Iparterv kivitelezésében épült.

Nyitókép: Dörre Tivadar rajza a Fackh-villáról, amely a Vasárnapi Ujság 1882. június 4-i számában jelent meg