Fecskelakótelepet állítottak fel a Merzse-mocsár szomszédságában

A cikk angol nyelvű változata: A swallow settlement was set up in the vicinity of the Merzse swamp

2022. május 29. 14:00

Fecskelakótelepet állítottak fel egy Merzse-mocsár melletti lovarda területén a Főkert és a Magyar Madártani Egyesület szakemberei a XVII. kerületben. A fecskék idevonzása és a fészkelésük segítése mellett ez egyben kísérlet is, ha beválik, a jövőben újabb, fecskéknek szánt lakótelepeket is kihelyeznek majd.

A Magyar Madártani Egyesület segítségével egy egész fecskelakótelepet telepítettek a Főkert munkatársai a Merzse-mocsár szomszédságában. Ahogyan az a Főkert közösségi oldalán megjelent bejegyzésben is olvasható, az ember elmúlt évtizedekben tanúsított mind erőteljesebb tájátalakító tevékenysége miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a fecskék. Ugyanis korábban a füsti- és molnárfecskék sziklaszirteken és kőfalakon fészkeltek, később pedig a házfalakra és az istállók belső részeibe költöztek, amit az is elősegített, hogy itt nem voltak ragadozók, és bőséges rovartáplálék volt számukra. Azonban a hagyományos állattartás visszaszorulásával megcsappantak a madarak költési lehetőségei.

A fecskelakótelep 40 darab műfészekből áll, amely nagyjából 2,5 méter magasságban van (Fotó: Facebook/Főkert)

Mint írják, a hiányzó költési lehetőségeket képes pótolni az úgynevezett fecskelakótelep, amely egy épület tetőszerkezetének alsó részéhez hasonlít. Mivel a fecskék szeretik egymás szomszédságában megépíteni a fészkeiket, így a fecskelakótelepen is egymáshoz nagyon közelre került a 40 darab műfészek a tetőszerkezet alá, ami nagyjából 2,5 méter magasságban van. Továbbá fontos szempont volt, hogy a közelben megfelelő mennyiségű táplálékot találjanak a madarak, ezért esett a választás a Merzse-mocsár természetvédelmi terület mellett lévő egyik lovardára, mivel az állattartás sok rovart vonz a területre.

A most felállított fészekcsoport egyfajta kísérlet is: amennyiben a fecskéknek megtetszik az új otthon, várhatóan újabb lakótelepeket állítanak fel.

Forrás: Facebook/Főkert

Nyitókép: Fecskelakóparkot állítottak fel a Merzse-mocsár szomszédságában (Fotó: Facebook/Főkert)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Üdv. Tervezem, hogy kissebb kivitelben csináltatok egyet. Magán házban lakom, hátha beköltöznének a fecskék. Szeretik a környéket, van horgásztó is a közelben. Ha tudnak tanáccsal segíteni megköszönöm. Szenti Katalin

Válaszok:
Sándor | 2022. szeptember 10. 21:37

Hogyne tudnék tanácsot adni. NE TEGYE, MERT LÉPNI SEM LEHET MAJD A SOK MADÁRSZARTÓLHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó