A Magyar Madártani Egyesület segítségével egy egész fecskelakótelepet telepítettek a Főkert munkatársai a Merzse-mocsár szomszédságában. Ahogyan az a Főkert közösségi oldalán megjelent bejegyzésben is olvasható, az ember elmúlt évtizedekben tanúsított mind erőteljesebb tájátalakító tevékenysége miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek a fecskék. Ugyanis korábban a füsti- és molnárfecskék sziklaszirteken és kőfalakon fészkeltek, később pedig a házfalakra és az istállók belső részeibe költöztek, amit az is elősegített, hogy itt nem voltak ragadozók, és bőséges rovartáplálék volt számukra. Azonban a hagyományos állattartás visszaszorulásával megcsappantak a madarak költési lehetőségei.

A fecskelakótelep 40 darab műfészekből áll, amely nagyjából 2,5 méter magasságban van (Fotó: Facebook/Főkert)

Mint írják, a hiányzó költési lehetőségeket képes pótolni az úgynevezett fecskelakótelep, amely egy épület tetőszerkezetének alsó részéhez hasonlít. Mivel a fecskék szeretik egymás szomszédságában megépíteni a fészkeiket, így a fecskelakótelepen is egymáshoz nagyon közelre került a 40 darab műfészek a tetőszerkezet alá, ami nagyjából 2,5 méter magasságban van. Továbbá fontos szempont volt, hogy a közelben megfelelő mennyiségű táplálékot találjanak a madarak, ezért esett a választás a Merzse-mocsár természetvédelmi terület mellett lévő egyik lovardára, mivel az állattartás sok rovart vonz a területre.

A most felállított fészekcsoport egyfajta kísérlet is: amennyiben a fecskéknek megtetszik az új otthon, várhatóan újabb lakótelepeket állítanak fel.

Forrás: Facebook/Főkert

Nyitókép: Fecskelakóparkot állítottak fel a Merzse-mocsár szomszédságában (Fotó: Facebook/Főkert)