Az Országgyűlés a mai ülésén a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 14. § (1) bekezdése alapján úgy rendelkezett, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló, V. kerületi, 24432 helyrajzi számú Vörösmarty tér, a 24775 helyrajzi számú Podmaniczky Frigyes tér,  a 24499 helyrajzi számú Széchenyi István tér és a kapcsolódó, 24454 helyrajzi számú József Attila utca 2022. augusztus 1-től ingyenesen az állam tulajdonába kerül.

A Podmaniczky tér 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

A Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér esetében az indoklás szerint „a kikapcsolódás lehetőségét biztosító közösségi terek fenntartása, továbbfejlesztése, valamint törvényben meghatározott egyéb közfeladatok ellátása érdekében” van szükség az állami tulajdonba vételre.  

A Széchenyi tér és a kapcsolódó József Attila utca állami tulajdonba vételének célja „Budapest belvárosának gyalogos-turisztikai zónájába integrálása, a kikapcsolódás lehetőségét biztosító új közösségi tér megteremtése, és a zöld felület fejlesztése” – olvasható.

 

A Széchenyi István tér (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Indoklásként említik a „csatlakozó területek és zöld felületek egységes és hatékony üzemeltetését, fejlesztését, továbbá a csatlakozó utcákkal egységes szabályok és egységes koncepció szerint megvalósuló közterület használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszer kialakítását és működtetését.”

A „Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról” címet viselő, a parlament.hu oldalon is fellehető, július 19-én elfogadott törvény 248. paragrafusában az is olvasható, hogy  a törvény hatályba lépésének napjától az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság útján gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat és teljesíti a kötelezettségeket.

A jogszabály szövege szerint az ingatlanok az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe kerülnek: „Az ingatlanokhoz kapcsolódó közfeladatok ellátása részeként az ingatlanok üzemeltetését, kezelését, közterület használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakítását és működtetését, az ingatlanok fenntartását és továbbfejlesztését az állam – az ingatlanok 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adása mellett – a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata útján látja el.”

A törvény elfogadása után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán közölte, hogy a Fővárosi Önkormányzat az Alkotmánybírósághoz fordul „az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az Alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében”.

Pár nappal ezelőtt az V. kerületi önkormányzat adott ki közleményt az ügyben, miszerint a főpolgármester „ne csodálkozzon” azon, ha helyette a kormány gondoskodna ezekről a közterületekről, hiszen a Podmaniczky és a Vörösmarty teret 2019-re a Belváros önkormányzata kormányzati támogatással újította meg. Szerintük ezeknek a közterületeknek a főváros gondatlan gazdája, mint fogalmaztak: „évek óta elhanyagoltság, kiégett fű, piszok és szemét jellemezte a népszerű köztereket, pedig ezek impozáns részei lehetnének a Belvárosnak, Budapestnek.”

Nyitókép: A Vörösmarty tér (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)