Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Budapesti Történeti Múzeum Budafoki úton lezajlott ásatása során több mint 5400 négyzetméteren tárták fel egy újkőkori település, egy római kori árokrendszer és egy Árpád-kori temető részletét.

A legfrissebb eredménykről Kraus Dávid ásatásvezető régész számolt be a regeszet.aquincum.hu oldalon. „Az utolsó, és egyben legizgalmasabb objektum egy körülbelül hétezer éves kút volt” – írja a szerző.

A cikkből megtudhatjuk, hogy az ásatáson összesen négy középső neolit korú kutat találtak, közülük a legutolsónak az előkerülése és tartalma azonban váratlan volt. A már szinte teljesen feltárt területen a korábban feltárt oszloplyukak, gödrök szintje alatt 50-60 centiméterrel már nem számítottak túl sok mindenre, így a jó két méter átmérőjű gödörfolt előkerülése már önmagában is meglepetés volt.

A bontás során hamar kiderült, hogy az egyre mélyülő gödör valójában egy újabb kút. Több mint három méter mélységben egy kerek fatárgy sziluettje kezdett kirajzolódni, amiről kiderült, hogy egy úgynevezett bodonkút fabélését találták meg, melyet egy nagy fa kivájt törzséből alakítottak ki – derül ki a BTM régészeti portálján közzétett cikkből. 

A markolóval kiszélesített munkagödörben található a kútbélés (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

Azt is olvashatjuk, hogy a talajvíz anaerob közegében megőrződött, 60-70 centiméter magas és 80 centiméter átmérőjű maradvány valószínűleg egy sokkal hosszabb törzs legalsó része volt. A fabélésre azért volt szükség, hogy ne omoljon be a kút fala, és tiszta, szűrt vizet biztosítson az itt élő földműves közösség számára.

A cikkből kiderül, hogy a kútbélés kiemelése nagyon nehéz feladat volt, hiszen a régészeknek folyamatosan sárban, vízben kellett dolgozniuk. Az ilyenkor szokásos vizsgálatokat azonban így el fogják tudni végeztetni (fafaj meghatározása, évgyűrűk vizsgálata, szénizotópos kormeghatározás, eszköznyomok vizsgálata), így pótolhatatlan információkkal leszünk gazdagabbak ezen ritka lelet kapcsán.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Hétezer éves, fabéléses kutat találtak a régészek a Budafoki útnál​ (Fotó: regeszet.aquincum.hu)