Befejeződtek az ideiglenes rakpartlezárást szükségessé tevő munkák a Lánchíd budai hídfőjénél – írja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK azt is közölte, hogy a szakemberek részben lebontották, illetve a járdáknál újra felemelték a rakparti útpálya feletti állványzatot, ugyanakkor a Halász utca és a Döbrentei tér közötti útszakasz az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték miatt még lezárva marad, azt csak a központi rendezvénysorozat végén, a szervezőknek kiadott engedély szerint augusztus 22-én, hétfőn adják vissza a forgalomnak.

Az érintett szakaszt augusztus 22-én adják vissza a forgalomnak (Fotó: BKK)

A beszámolóból az is kiderül, hogy a kivitelező szakemberei az átkelő budai hídfőjénél is elvégezték a híd stabilitása szempontjából kulcsfontosságú szerkezeti elemek rekonstrukcióját. Az elmúlt hetekben a terveknek megfelelően megtisztították és átépítették a budai parthoz közeli szerkezeti részeket, valamint kijavították az acélszerkezet hibáit, és beépítették a régi vasbetont váltó új acél útpálya, illetve a járda elemeit. Ezenkívül kicserélték a híd stabilitását szolgáló szélrácsokat, megvizsgálták és szükség szerint cserélték a függesztőorsókat, valamint elvégezték a korrózióvédelmet.

A Lánchíd korszerűsítési munkái során a budai hídfőnél elvégezték a híd stabilitása szempontjából kulcsfontosságú szerkezeti elemek rekonstrukcióját (Fotó: BKK)

Az állványon veszélyes munkát végző dolgozók, valamint a munkaterület alatt közlekedők biztonságát nem lehetett volna a közúti forgalom fenntartása mellett biztosítani, ezért volt szükség június 20-tól az útszakasz ideiglenes lezárására. Köszönhetően annak, hogy a szakemberek a terveknek megfelelően haladtak a felújítással, az elmúlt napokban az átkelő budai hídfőjénél lebontották a lezárást szükségessé tevő állványzatot – írja a BKK.

Hozzátették: a lezárt rakpartszakaszt – a Halász utca és a Döbrentei tér között – a Lánchíd felújításához kapcsolódó munkák sikeres befejezésével még nem adják vissza a forgalomnak, azt csak az augusztus 20-i nemzeti ünnep és a tűzijáték rendezvénytechnikájának leszerelése után, augusztus 22-én, hétfőn vehetik ismét birtokba az arra közlekedők.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

Nyitókép: Véget ért a forgalomkorlátozást igénylő munka a Lánchíd budai hídfőjénél (Fotó: BKK)