Több mint 300 éves ágyúgolyót találtak a Lánchíd és az Erzsébet híd között a Dunában

A cikk angol nyelvű változata: A more than 300-year-old cannonball was found between the Chain Bridge and the Erzsébet Bridge in the Danube

2022. szeptember 3. 10:00

A Duna Lánchíd és Erzsébet híd közötti medréből XVII. századi mozsárgolyót hoztak felszínre a tűzszerészek. A 30 centiméter átmérőjű ágyúgolyó pirotechnikai anyagot nem tartalmazott. A különleges lelet feltételezhetően Buda 1686-os ostroma óta szunnyadhatott a folyóban.

Különleges lövedékre bukkantak a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész búvárai egy kiképző merülés során a Duna belvárosi folyamszakaszán – olvasható a Magyar Honvédség oldalán, a honvedelem.hu-n.

Mint írják, a katonák egy 30 centiméter átmérőjű mozsárgolyót hoztak felszínre, amely feltételezhetően Buda 1686-os ostroma óta szunnyadhatott a folyómederben. A tűzszerész járőrparancsnok a protokollnak megfelelően megvizsgálta a több mint 300 éves lövedéket, és megállapította, hogy pirotechnikai anyagot nem tartalmaz.

(Fotó: honvedelem.hu)

A honvedelem.hu oldalon közzétett képek tanúsága szerint a búvárok a Lánchíd és Erzsébet híd közötti Duna-szakaszon, a budai oldalon merültek a víz alá, vagyis az ágyúgolyót a budai rakpartnál hozták a felszínre. A bejegyzés szerint a különleges leletet a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, és felvették a kapcsolatot a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal.

Forrás: honvedelem.hu

Nyitókép: Több mint háromszáz éves ágyúgolyót találtak a Dunában a tűzszerészek Budapesten (Fotó: honvedelem.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Haromszaz eves jatek mar a golyo... :-)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó