Átadták a budapesti Ráday utca 28. szám alatt található, 2019 januárjában leégett református felsőoktatási kollégiumot és a vele egy épületegyüttesben található, megújult dunamelléki püspöki székházat és református teológiát – írja az MTI.

Az átadóünnepség előtti istentiszteleten Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök arról beszélt, nagyon sok minden elégett a tűzben, odalett egy ember élete is, és „mélyen, csöndben, kitartóan kellett imádkozni”, hogy Isten megmutassa a veszteségben a „gonoszt jóra fordító szeretetének erejét”.

A belső udvar, szemben a Ráday utcai épületszárny (Fotó: pestbuda.hu)

Elsősorban Istennek „köszönjük, hogy építhettünk” – mondta, hozzátéve, hálával tartoznak azért is, hogy maguk mellett és mögött tudhatták a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök személyes támogatását, a gyülekezetek és mindenki más segítségét. Kitért arra: Isten kegyelme nyilvánult meg abban is, hogy egy olyan időszakban építhette újjá az egyház a Ráday Házzá keresztelt épületegyüttest, amikor „országunk, nemzetünk és benne egyházunk a gyarapodás éveit élte”. Templomok, óvodák, iskolák, parókiák épültek, és most a legfontosabb kérdés, amit föl kell tenni, hogy a „lelkünk épült-e?” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Egy világos, átlátható épület jött létre (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Otthonos közösségi tér (Fotó: pestbuda.hu)

Egy szoba a kollégiumban (Fotó: pestbuda.hu)

Az egyház az elmúlt időszakban gyarapodott épületekben, a szolgálat lehetőségeiben, de hogy „lélekben gyarapodtunk-e”, az majd most fog eldőlni: ma, holnap, holnapután. Most lesz nyilvánvalóvá, hogy milyen választ ad az egyház a „ránk váró hét szűk esztendőre” és a világ zűrzavarára.

Úgy fogalmazott: „ha valóban lelki választ akarunk adni, akkor nem felejtjük el a nélkülözésben sem a hálát. A hálát azért, hogy volt gyarapodás és az abból gyűjtött erőt használhatjuk akkor, amikor kevesebb van.” A lelki válasz része az is, hogy a terheket „együtt kell hordoznunk” – mondta, jelezve: azt várja a közösségtől, hogy erejéhez mérten mindenki vállaljon részt a terhek hordozásában. Végül pedig azt kérte az egyház tagjaitól, együtt keressék Isten akaratát. „Imádkozzunk és gondolkozzunk”, hogy mit üzen Isten ebben a kizökkent időben, mert az egyház dolga a valóság keresztény olvasatának továbbadása – tette hozzá Balog Zoltán.

A régi, patinás, 1912-ben birtokba vett főépület lépcsőháza (Fotó: pestbuda.hu)

Bogárdi Szabó István korábbi dunamelléki püspök igehirdetésében felidézte: 2019 januárjában, a tűz másnapján Veres Sándor dunamelléki főgondnokkal a leégett kollégium udvarán állva tudták, önáltatás, hogy bármi megmenthető az épületből, és egymásnak sem merték feltenni a kérdést, hogy miből építik azt újjá. Akkor belépett a „siratótérbe” Orbán Viktor, aki megígérte a kormány segítségét az újjáépítéshez.

Elmondta azt is: még aznap délután a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) szenátusa válságülést tartott, hogy az otthon nélkül maradt diákok sorsáról döntsenek. Mire a püspök átért a megbeszélésre, tucatnyi telefonhívást fogadott, más egyetemek rektorai, testvéregyházak hívták és ajánlották fel segítségüket a szállás nélkül marad diákoknak. A következő hétre pedig, amikor a diákok számba vehették, mi mindenük pusztult el, annyi adomány érkezett szerte a világból, ami többszörösen pótolta az elveszett tárgyakat. „Mintha a kenyérszaporítás csodáját éltük volna meg”– vélekedett a református püspök.

A Ráday utca 28. szám alatt található a főbejárat, innen közelíthető meg a püspöki hivatal. A teljes épületegyüttes, így a főhomlokzat is megújult (Fotó: pestbuda.hu)

Az egyházkerület címere a régi épület színes üvegablakán (Fotó: pestbuda.hu)

Bogárdi Szabó István szólt arról is: 2019 elején épp megkezdte volna a készülődést a püspöki szolgálat átadására, számba véve, hogy mit is adhat át utódjának. De azon a januári napon „egyetlen este alatt elégett az öndicséret összes cikornyás himnusza”. Az önmagának feltett kérdésre pedig, hogy miért vette el tőle ezt Isten, azt a választ adta: azért, hogy egyedül a kegyelem maradjon az élete forrása. Ahogy Jézus mondta a tanítványoknak: „elég néked az én kegyelmem; mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el” – idézte Bogárdi Szabó István a bibliát, hozzátéve, azóta ez lett mindennapi igéje.

A földszinti ebédlő (Fotó: pestbuda.hu)

A Markusovszky téri bejárat (Fotó: pestbuda.hu)

Az ünnepségen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök. Az istentisztelet után az épület szalagját Novák Katalin köztársasági elnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Balog Zoltán püspök és Veres Sándor főgondnok vágta át.

A Ráday utcai kollégiumot 2019. január 23-án gyújtotta fel három fiatalkorú. A tűzben egy ember életét vesztette, az épület pedig használhatatlanná vált, ezért le kellett bontani.

Az újjáépített Ráday Felsőoktatási Diákotthonban három szinten, 48  szobában laknak az idei tanévtől a KRE Hittudományi Karának hallgatói és néhány más karon tanuló diák. Az épület az új, Markusovszky tér felőli bejáraton keresztül közelíthető meg. A földszinti aulában pihenő és étterem kapott helyet. A belső udvar pihenőhellyé alakult, az autók az egy szinttel lejjebbi teremgarázsban parkolhatnak. Az épületben helyet kapott egy akadálymentes kollégiumi szoba, tíz vendégszoba és három lakás is. A folyosókon tanulószobát, mosókonyhát és teakonyhát, a legfelső szinten tetőteraszt és közösségi teret alakítottak ki.

A kápolna a tetőtérben kapott helyet, a kereszt az utcáról, a Markusovszky tér felől is látszik (Fotó: pestbuda.hu)

A szintén a tetőtérben lévő új kápolnában az úrasztala a tűzesetből maradt üszkös fa felhasználásával készült, így őrizve a 2019-es tragédia emlékét. Az épületet automata tűzjelző és vízzel oltó rendszerrel látták el.

A Dunamelléki Egyházkerület tulajdonában lévő Ráday Ház a felsőoktatási diákotthon mellett helyet ad a Ráday Gyűjteménynek, az egyházkerület püspöki hivatalának, a KRE Hittudományi Karának és a Bibliamúzeumnak.

Videó a Ráday Házról

Forrás: MTI

Nyitókép: Jobbra a Markusovszky tér felől megközelíthető kollégium új épülete a belső udvar felől, balra az 1912-ben birtokba vett régi Köztelek utcai szárnya (Fotó: pestbuda.hu)