Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hős tábornokaira legtöbbször aradi tizenhármakként hivatkoznak – lényegesen kevesebben ismerik azokat  az áldozatokat, akiket szintén Aradon, azonban nem október 6-án végeztek ki. Ilyen elfeledett hős a tizenötödik aradi vértanúként is emlegetett Kazinczy Lajos, a híres nyelvújító, Kazinczy Ferenc fia is.

Az ő tiszteletére avatott emlékhelyet október 5-én a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete és a Madách Színház  – olvasható a Nemzeti Örökség Intézetének lapunkhoz is eljuttatott közleményében. 

Kazinczy Lajos, a tizenötödik aradi vértanú emlékére állított emlékhely leleplezése 2022. október 5-én (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A Nemzeti Örökség Intézete emékeztet rá: összesen tizenhat honvédtisztet végeztek ki Aradon. Ormai Norbert ezredest már 1849. augusztus 22-én, az aradi tizenhármat október 6-án, Kazinczyt viszont csak október 25-én küldték a halálba. Haynau utolsó áldozata Ludwig Hauk osztrák származású alezredes volt 1850-ben. Az aradi vértanúk között tartjuk számon Lenkey János tábornokot is, aki a várbörtönben megőrült, majd meghalt.

Kazinczy Lajos emlékhelyének tegnapi avatóünnepségére egy különleges, tematikus séta keretében került sor, amelyen a Madách Színház művészei is részt vettek. A kivégzett vértanú élete ugyanis azóta került ismét reflektorfénybe, mióta a Madách Színházban bemutatták Szirtes Tamás rendezésében a Derzsi György – Meskó Zsolt szerzőpáros A tizenötödik című musicaljét. A darab nemcsak azért különleges, mert egy kevéssé ismert történelmi szereplő életét és tragédiáját mutatja be, de a Kazinczy Lajos életéről szóló musical az első darab a magyar színház- és zenetörténetben, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc korát helyezi középpontba.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója és Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója az emlékhely avatásán (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének avatásán a résztvevőket Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntötte, Kazinczy Lajos hősiességét pedig Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója méltatta emlékbeszédében.

„Teljesen egyértelmű volt számunkra, hogy a Fiumei úti sírkertben az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc számos fontos személyisége között helye van a tizenötödik aradi vértanú emlékhelyének. Nemzetünk kiemelt temetője az újkori magyar történelem különleges lenyomata, hiszen annak minden jelentős mozzanatára emlékezhetünk a gyönyörű környezetben. Úgy vélem, mától Kazinczy Lajos emlékkövénél minden ismert és kevésbé ismert aradi vértanú előtt leróhatjuk kegyeletünket, így egy újabb fontos helyszínnel gazdagodott ez a nemzeti emlékhely" – mondta el Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

„Kazinczy Lajos életének és hősi halálának emlékét az utókor, vagyis a mi feladatunk megőrizni – éppen ezért nagyon örülünk, hogy a Madách Színházban helyet adhatunk A tizenötödik című, Kazinczy Lajos életét egészen új perspektívából feldolgozó, emellett a musical műfaji kereteit is feszegető előadásnak. A most felavatott emlékhelynek köszönhetően remélhetőleg rövidesen Kazinczy Lajos esetében is érvénytelenné válik az „elfeledett aradi vértanú” megnevezés” – emelte ki Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója.

Az avatóünnepségen egy különleges, tematikus sétát is tartottak (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Az emlékhely felavatását követő séta több, az 1848–1849-es eseményekhez kapcsolódó hős síremlékét is érintette. Az első állomás a szabadságharcban eleső honvédek parcellája volt, ahol Ormai Norbert emléktáblája is helyet kapott. Az emléksétán továbbhaladva a résztvevők a Haynau által megvesszőztetett Maderspach Károlyné síremlékét, az osztrákok által kivégzett kilenc vértanú emlékére felállított Kilencek oszlopát, Mieczysław Korybut Woroniecki lengyel herceg, valamint a Három aradi özvegy: Schweidel Józsefné, Damjanich Jánosné és Lázár Vilmosné sírhelyét tekinthették meg.

Az emléksétát követően a Madách Színház művészeinek előadásában felcsendültek a Kazinczy Lajos életét színpadra állító musical, A tizenötödik című darab legismertebb dalai is. Borbély Richárd a mű egyik legemblematikusabb zeneszámát, Kazinczy Lajos áriáját énekelte el – a darabban elhangzó népszerű alkotást a Madách Színház nemrég videóklip formájában is közzétette. Az eseményen Simon Boglárka előadásában a musical Fáj még című dala, Détár Enikő, Gallusz Nikolett és Ladinek Judit színművészek tolmácsolásában pedig A Tizenhárom című ballada is elhangzott.

A séta Kazinczy Lajos most elhelyezett emlékhelyénél ért véget, ahol az esemény résztvevői a síremlékre helyezett fehér rózsákkal fejezték ki tiszteletüket a 173 éve kivégzett tizenötödik aradi vértanú előtt.  

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: A tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos emlékhelye a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)