A Margitsziget Budapest egyik legkedveltebb városrésze, sokan érkeznek ide reggelente vagy a későbbi órákban futni, kutyát sétáltatni, mások uszodába mennek, jó időben baráti társaságok piknikeznek a hatalmas zöld gyepfelületeken, de sokan csak sétálnak az óriás ősfák lombjai alatt.

Van itt minden, ami szem-szájnak ingere, szabadtéri színház, víztoronyból lett kilátó, működő kápolna, szoborpark és művészsétány, sőt még középkori romok is: a második honalapító, IV. Béla lánya, Margit királykisasszony az itteni domonkos kolostor apácája volt a tartárjárás után.

A Margitsziget a főváros leglátogatottabb parkja (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Margit híd felől érkezőket a 2013-ban felújított Zenélő szökőkút fogadja, a sziget másik végében, északon álló Zenélő kutat pedig 2014-ben állították helyre, ugyanekkor újították fel a Japánkertet, majd az 5285 méter hosszú margitszigeti futókört szélesítették ki. A  Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát  2014-ben újították fel, a kibővített, felújított Palatinus strandfürdőt pedig 2017-ben adták át. Ugyanekkor fejeződött be az Ybl Miklós tervezte egykori alsó-szigeti vendéglő (a későbbi Casino, majd Holdudvar) helyreállítása.

Van itt sok minden más, Atlétikai Centrum, két szálloda – egyik Ybl Miklós 150 éves alkotása –, kisállatkert, rózsakert, Arany János tölgyfái, na és főként a turisták szórakoztatására kisvonat és bringóhintó, az ellátásról pedig a vendéglátóhelyek mellett mozgóárusok gondokodnak. Futóversenyek, sportversenyek és számtalan kulturális és egyéb program, rendezvény is várja az idelátogatókat.

A Margitsziget egyik tisztása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Nem csoda, ha tömegeket vonz, főleg hétvégén az ápolt park, a felújított környezet, és a hatalmas, sehol máshol nem tapasztalt kínálat. Olyan sok a vendége a Margitszigetnek, hogy a Fővárosi Önkormányzat szerint immár „túlhasználjuk” kedvenc közparkunkat.

 „A látogatók magas száma, illetve a szigeten zajló tevékenységek sokfélesége miatt ugyanis az elmúlt időszakban egyfajta túlhasználat érződik” – olvasható a Fővárosi Önkormányzat weboldalán. Ugyanitt azt is közlik, hogy Margitsziget terhelésének csökkentése, valamint „pihenősziget" jellegének erősítése érdekében módosítani fogják a 3/2013. (III.8.) önkormányzati rendeletet. Ez a jogszabály a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szól.

A városvezetés tehát azt tervezi, hogy csökkenti a sziget látogatóinak a számát.

Hogy milyen módosításban gondolkodik a főváros, az világosan kirajzolódik abból a kérdőívből, amely a fővárosi önkormányzat honlapján október 19-ig, azaz a mai napig tölthető ki: ebben arra kéri a városvezetés a Margitsziget használóit, mondják el véleményüket a szolgáltatásokról. A kisvonat, a bringóhintók és mozgóárusok jelenlétére olyan sok kérdés vonatkozik, hogy jó eséllyel ezeket a szolgáltatásokat kívánja korlátozni a főváros. Külön listát kínál fel a kérdőív a zavaró tényezőkről, itt a fő aszfaltút forgalma, a sétautak forgalma, a kisvonat, a bringóhintók, a mozgóárusok, a túlzott tömeg, a szemét  mellett a zenélő szökőkút hangerejéről is meg lehet mondani, hogy az 1-től 7-ig terjedő skálán mennyire zavarja a látogatókat.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a kérdőíveket mikor dolgozzák fel, és hogy azok tartalmát milyen mértékben veszik figyelmbe a tervezett jogszabálymódosításnál.

Forrás: budapest.hu

Nyitókép: A Margitsziget (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)