Szeptember végén kezdődött az a régészeti megfigyelés a Pünkösdfürdő úton, mely során egy eddig ismeretlen több korszakos lelőhely képe bontakozott ki – erről Kraus Dávid ásatásvezető régész számolt be a regeszet.aquincum.hu oldalon. 

A cikkből megtudhatjuk, hogy a Békásmegyer és Csillaghegy határán lévő telken az újkori feltöltés alatt régészeti korú beásások foltjai kerültek elő. A feltárás során őskori és népvándorlás kori megtelepedésre, valamint római kori jelenlétre utaló leletek is előkerültek.

A legrégebbi megtelepedést két késő bronzkori (urnamezős kultúra, Kr. e.: 1200–900) beásás bizonyítja. A szépen polírozott, kézzel készült kerámiatöredékek mellett egy ép bronzár is előkerült. A vaskor végén itt élő kelták két mély tárológödröt hagytak hátra, melyekben korongolt cserépedény-töredékeket találtak – írja a regeszet.aquincum.hu.

Az írásból az is kiderül, hogy a római korban villagazdaságok lehettek a környéken, erre utalhat egy nagy faragott mészkőtömb és ebből a korból származik egy kis bronzérme is. Római tetőfedő cserepek és téglák darabjai nagy számban kerültek elő a népvándorlás kori avarok itteni gödreiből, házaiból is. 

Csont tűtartó és tartalma (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A legszebb leletanyagot tartalmazó objektum egy kora avar kori, vagyis VI–VII. századi női sír. A viseleti tárgyak javarészt a helyükön maradtak, noha már az avar korban rablók foszthatták ki az elhunyt felsőtestét. A hölgy nyakán üveg gyöngysor, halántékán bronz karikaékszer, jobb kezén bronzgyűrű volt. Bal oldalán vastag bronzláncon csüngött vaskése és egy római kori bronzkulcs.

Ugyanitt bőrszütyőre utaló maradványok kerültek elő, amelyben az alatta talált két csontcsövecske lehetett. Az egyik biztosan tűtartó volt, ugyanis a restaurátorok épségben találták meg a fonallal körbetekert vastűt benne – derül ki a BTM régészeti portálján október 19-én közzétett beszámolóból.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: ​Eddig ismeretlen, több korszakos lelőhelyet találtak a régészek (Fotó: regeszet.aquincum.hu)