Európa legjobb turisztikai fejlesztése – Újabb díj a Liget Budapestnek

2023. július 4. 15:00

A Városliget megújítása, amely az elmúlt években több nemzetközi elismerést kapott, a napokban újabb díjat nyert. Ezúttal Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották az utazás, az idegenforgalom és a vendéglátás területén működő vállalkozások tevékenységét értékelő International Travel Awards díjátadóján, Dubaiban.

Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet Dubajban, az International Travel Awards díjátadóján – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Városliget megújítása több mint százhúsz ország népszerű idegenforgalmi attrakciója között bizonyult kategóriája legjobbjának, először a zsűri, majd a közönség szavazatai alapján – derül ki a Városliget Zrt. lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményéből.

Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest (Fotó: Városliget Zrt.)

Az International Travel Awards az utazás, a turizmus és a vendéglátás területén működő vállalkozások tevékenységét ismeri el. A díjátadót 2018 óta minden évben megrendezik. Kontinensenként számos kategóriában érkeznek jelölések minden évben épületekre, természeti látványosságokra és különleges látnivalókra, amelyek közül a győztest közönségszavazással választják ki. A turisztikai szakemberek, a média és a látogatók idén is a világ minden tájáról szavaztak a jelöltekre.

Koncert a Magyar Zene Házában (Fotó: Városliget Zrt.)

A közlemény szerint a Liget Budapest Projekt léptékében és összetettségében ma Európa legnagyobb kulturális beruházása, ennek köszönhető a kezdetektől tapasztalható szakmai figyelem. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

Az új Néprajzi Múzeum 2018-ban szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek – olvashatható a Városliget Zrt. sajtóközleményében.

A Néprajzi Múzeum ​2018-ban kapott elismerést (Fotó: Palkó György/Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Szépművészeti Múzeumot is a Liget Budapest Projekt keretében újították fel, ez a beruházás 2021 nyarán a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

A közlemény szerint 2022 a Magyar Zene Háza elisméreseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Elnyerte a German Design Council Iconic Awardját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sok millió olvasójának utazási döntéseit határozza meg.

A Néprajzi Múzeum ​kiállítása (Fotó: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest idén júniusban Dubaiban az International Travel Awards kategóriagyőzteseként Európa legjobb turisztikai fejlesztése lett, az elismerést Gyorgyevics Benedek így értékelte: „A Városliget történelmi megújítása három kulcsfontosságú terület ötvözetén alapul: az ingatlanfejlesztésen – az új kortárs épületek építésétől, a meglévő kulturális intézmények felújításán át a parkfejlesztésig –, a kultúrán és a turizmuson. Örömmel mondhatom, hogy fejlesztéseink előbbi két kategóriában a korábbi években számos díjat hódíthattak el, most pedig büszkék vagyunk rá, hogy immáron a harmadik terület, a turisztikai szektor egyik legrangosabb nemzetközi elismerését is magáénak tudhatja a projekt. Ez is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a Városligeti Nagyjátszótérrel, a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között.”

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Újabb nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest projekt (Fotó: Palkó György/Városliget Zrt.)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Karigeri, ezt is, mint minden más fejlesztést Budapesten, akadályozta. Ahelyett, hogy örülne, hogy nem a fővárosnak kell finanszíroznia az új építkezéseket. Nagyon kártékony hozzáállás.


Anno a sok haladó (agyatlan, agyontájékozott) belpesti libsi meg tüncikézett ellene, s védte a koszfészket, az igénytelenséget.(ahogy az szfe-nél is) Szánalmas volt már akkor is, hogy a pillanatnyi hergelésen képtelenek túllátni, ahogy most is ez a helyzet. Naivitás, megvezethetőség van, tájékozottság, hosszú távú strat.vízió 0! Meglehetősen primitiív hozzáállás, hogy mindent akadályozunk amit nem értünk, s aztán aljas módon 2-3 db fára hivatkozunk, hogy a naiv jóMberkedőket megnyerjük. Mérlegelés nem bűn, 2-3 helyett lesz megújult 5-6 + rendezett környezet, ez szerintem vállalható bolygatás s "áldozat".


Na ez tipikusan az egyike az olyan kamu díjaknak, amiket gyakorlatilag meg lehet venni. Egyszerűen pénzt kell befizetni és adnak egy plecsnit, amivel azt a látszatot lehet kelteni, mintha egy adott dolgot valami független szakmai szervezet, szakmai indokok alapján ítélt volna oda. Olyan ez, mint a fogyasztási termékek piacán a "Superbrands" minősítés. Semmit nem jelent. Be kell fizetni pénzt ennek a cégnek és utána rá lehet írni a termékre, hogy "Superbrands minősítést kapott" ezzel becsapva a fogyasztót, mintha ez valami független, érdemelvű díj lenne, amit nem kaphat akárki.
Undorító, hogy a kormány még külön közpénzt is elköltött arra, hogy a gyalázatos rémálmát, a Városliget beépítését, ilyen kamu, megvásárolható minősítésekkel ajnározza.
Az amúgy is túlépített Városligetbe az okádék monstrum Néprajzi Múzeumot azonnal robbantani kéne. Ellenben a Zene háza remek épület, csak nem egy amúgy is túlépített parkba kellett volna berakni, hanem egy rozsdaövezeti telek parkosított területére.
De teljesen mindegy, nem számítanak a tények sem az érvek. Itt úgyis az olvasók 90%-a fideszszombi, akiknek minden tökéletes, amit a kormány csinál. Jön majd ide is Marxi1954, aki majd 4 kommentben kifejti, hogy Karigeri így, meg Kariogeri úgy, meg a libsiknek(nem tudom, kik azok) semmi se jó, de ezek a derék arabok Dubajban, meg a haldokló nyugaton a megfagyó németek milyen díjat adtak a Városliget beépítésére. Kár, hogy ezek kamu szervezetek, megvehető, kamu díjai.


T. ébrenjáró!
Ha már megszólított, elmondom, most nagyjából egyetértek Önnel. A Néprajzi Múzeum, valóban egy ipari beton-fém monstrum, ami egyáltalán nem harmonizál azzal, amit az ember a népművészetről gondol. Ez a tervező úr (Ferencz Marcell) második olyan épülete, (a Duna Aréna) mellett, amely tönkre teszi Budapestet. A Zene Háza ellenben valóban szép épület.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó