Európa legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet Dubajban, az International Travel Awards díjátadóján – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A Városliget megújítása több mint százhúsz ország népszerű idegenforgalmi attrakciója között bizonyult kategóriája legjobbjának, először a zsűri, majd a közönség szavazatai alapján – derül ki a Városliget Zrt. lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményéből.

Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest (Fotó: Városliget Zrt.)

Az International Travel Awards az utazás, a turizmus és a vendéglátás területén működő vállalkozások tevékenységét ismeri el. A díjátadót 2018 óta minden évben megrendezik. Kontinensenként számos kategóriában érkeznek jelölések minden évben épületekre, természeti látványosságokra és különleges látnivalókra, amelyek közül a győztest közönségszavazással választják ki. A turisztikai szakemberek, a média és a látogatók idén is a világ minden tájáról szavaztak a jelöltekre.

Koncert a Magyar Zene Házában (Fotó: Városliget Zrt.)

A közlemény szerint a Liget Budapest Projekt léptékében és összetettségében ma Európa legnagyobb kulturális beruházása, ennek köszönhető a kezdetektől tapasztalható szakmai figyelem. A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

Az új Néprajzi Múzeum 2018-ban szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) „Európa legjobb középület fejlesztése” díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek – olvashatható a Városliget Zrt. sajtóközleményében.

A Néprajzi Múzeum ​2018-ban kapott elismerést (Fotó: Palkó György/Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. A Szépművészeti Múzeumot is a Liget Budapest Projekt keretében újították fel, ez a beruházás 2021 nyarán a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra díjat, mely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése.

A közlemény szerint 2022 a Magyar Zene Háza elisméreseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Elnyerte a German Design Council Iconic Awardját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sok millió olvasójának utazási döntéseit határozza meg.

A Néprajzi Múzeum ​kiállítása (Fotó: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest idén júniusban Dubaiban az International Travel Awards kategóriagyőzteseként Európa legjobb turisztikai fejlesztése lett, az elismerést Gyorgyevics Benedek így értékelte: „A Városliget történelmi megújítása három kulcsfontosságú terület ötvözetén alapul: az ingatlanfejlesztésen – az új kortárs épületek építésétől, a meglévő kulturális intézmények felújításán át a parkfejlesztésig –, a kultúrán és a turizmuson. Örömmel mondhatom, hogy fejlesztéseink előbbi két kategóriában a korábbi években számos díjat hódíthattak el, most pedig büszkék vagyunk rá, hogy immáron a harmadik terület, a turisztikai szektor egyik legrangosabb nemzetközi elismerését is magáénak tudhatja a projekt. Ez is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a Városligeti Nagyjátszótérrel, a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között.”

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Újabb nemzetközi díjat nyert a Liget Budapest projekt (Fotó: Palkó György/Városliget Zrt.)