Egressy Béni, a Szózat megzenésítője nemcsak zeneszerző volt, de író, színész és fordító is, s részt vett az 1848–49-es szabadságharcban. Galambos Benjámin néven született 1814. április 21-én, 210 évvel ezelőtt. Ebből az alkalomból tartott megemlékezést a síremlékénél, a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében, amelyben Egressy Bénit a romantikus Franz Schubert magyar megfelelőjének nevezik.

A megemlékezésen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a beszédében arra emlékeztetett, hogy az 1851-ben elhunyt Egressy Béni volt a 175. éve megnyílt Kerepesi temetőnek – a magyar nemzet központi történelmi sírkertjének, mai nevén Fiumei úti sírkertnek – az első híres halottja. 

Megemlékezés Egressy Béni síremlékénél (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Az ünnepségen Kutyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese rámutatott: amikor Egressy életművét az utókor művészi mérlegre helyezi, elsősorban sokoldalúságát kell megemlíteni, benne a zeneszerzőt, színészt, énekest, műfordítót és szabadságharcost tiszteljük. Mindemellett azonban feltétlenül látni kell, hogy elméleti hiányossága ellenére a kortársak közül is kiemelkedett abban, hogy mint zeneszerző, a kortársakhoz tudott szólni, de távlatokban gondolkodó muzsikus volt. Önzetlen, de öntudatos művész volt, maradandó értékeket hagyott maga után – hangzott el a megemlékezésen a NÖRI közleménye szerint.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A megemlékezésen felszólalt Kovács Zalán László, az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium igazgatója és Mudra József ezredes, az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandárparancsnoka is. Az egyházi szolgálatot Bundzik Attila, Egressy Béni szülővárosa református egyházközségének lelkipásztora végezte. 

Egressy Béni síremlékét – amely Jánosi András alkotása, és Egressy legismertebb műve, a Szózat dallamának egy részlete jelenik meg rajta – a Nemzeti Örökség Intézete a zeneszerző születésének 210. évfordulójára felújíttatta.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Egressy Béni síremléke (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)